• Посилання скопійовано

Земельна ділянка під збудованим будинком безоплатно передана ОСББ: які наслідки?

Збудовано житловий будинок та реалізовано квартири, а земельну ділянку безоплатно подаровано ОСББ. Які податкові наслідки цієї операції?

Відповідно до абз. 1 пп. 197.1.21 ПКУ звільняються від оподаткування ПДВ операції з постачання (продажу, передачі) земельних ділянок, земельних часток (паїв), крім тих, що розміщені під об’єктами нерухомого майна та включаються до їх вартості згідно із законодавством (з урахуванням положень абз. 1 пп. 197.1.13 ПКУ).

З умов запитання випливає: якщо земельна ділянка була передана окремо від будинку, то вона не включена до його вартості. І тоді працює норма пп. 197.1.21 ПКУ, тому ПДВ на вартість земельної ділянки не нараховується.

Вартість земельних ділянок не амортизується, тож первісна вартість ділянки в обліку підприємства водночас є її балансовою (залишковою) вартістю (п. 22 НП(С)БО 7). У бухобліку вартість переданої ділянки списують з балансу відразу на витрати. Необоротні активи, група вибуття, відчуження яких планується в інший спосіб, ніж продаж на дату балансу (в наведеному випадку — безоплатне передання), не визнаються утримуваними для продажу — див. таблицю (суми в таблиці умовні) (п. 2 розділу ІІ НП(С)БО 27).

Таблиця

Безоплатне передання земельної ділянки під збудованим будинком до ОСББ

Зміст господарської операції Д-т К-т Сума, грн
Списання вартості земельної ділянки до складу інших витрат 976 101 1 500 000
Списання витрат на фінансовий результат 793 976 1 500 000

Якщо підприємство-забудовник не коригує фінрезультату, вартість земельної ділянки зменшує його оподатковуваний прибуток (Д-т 79 К-т 976) без коригувань суми прибутку.

Якщо підприємство-забудовник коригує фінрезультат, а ОСББ зареєстроване як неприбуткова організація, то слід врахувати норму пп. 140.5.9 ПКУ. Згідно з цим підпунктом фінрезультат збільшується на суму вартості товарів, безоплатно переданих протягом звітного (податкового) року неприбутковим організаціям, внесеним до Реєстру неприбуткових установ та організацій на дату передачі товарів, у розмірі, що перевищує 4% оподатковуваного прибутку попереднього звітного року. Суму такого прибутку слід узяти з рядка 04 декларації за попередній рік. Земельні ділянки вважаються товаром з метою оподаткування — див. пп. 14.1.244 ПКУ.

У додатку РІ таке коригування наводять у рядку 3.1.9 — тільки в сумі перевищення вартості земельної ділянки 4% оподатковуваного прибутку попереднього звітного року.

Автор: Єгорова Юлія

До змісту номеру