• Посилання скопійовано

Щодо страхових виплат за страхуванням у зв’язку з тимчасовою втратою працездатності

Лист Пенсійного фонду України від 22.05.2023 №20002-21912/У-03/8-2800/23

Суттєво. У разі коли страхувальник виявив факт неправомірного використання коштів при нарахуванні та одержанні страхових виплат, то він повинен повернути ці кошти до Пенсійного фонду України.

!  Страхувальникам у ПФУ

Розглянувши Ваше звернення <…> щодо страхових виплат за страхуванням у зв’язку з тимчасовою втратою працездатності <…>, Пенсійний фонд України повідомляє.

Згідно із частиною першою статті 3 Закону України від 23.09.1999 №1105-XIV «Про загальнообов’язкове державне соціальне страхування» (далі — Закон №1105) соціальне страхування здійснюється за принципами законодавчого визначення умов і порядку здійснення соціального страхування.

Частиною третьою статті 9 Закону №1105 передбачено, що застраховані особі несуть відповідальність згідно із законом лише за незаконне одержання з їх вини (підроблення, виправлення в документах, надання недостовірних відомостей тощо) страхових виплат та соціальних послуг за соціальним страхуванням.

Згідно із частинами п’ятою та шостою статті 8 Закону №1105 роботодавець несе відповідальність за порушення використання страхових коштів, несвоєчасне або неповне їх повернення.

У разі порушення порядку використання страхових коштів роботодавець відшкодовує уповноваженому органу управління в повному обсязі неправомірно витрачену суму страхових коштів та/або вартість наданих соціальних послуг і сплачує штраф у розмірі 50 відсотків такої суми.

За несвоєчасне повернення або повернення не в повному обсязі страхових коштів на страхувальників та інших отримувачів коштів соціального страхування у зв’язку з тимчасовою втратою працездатності та від нещасного випадку накладається штраф у розмірі 10 відсотків несвоєчасно повернутих або повернутих не в повному обсязі страхових коштів.

Одночасно на суми несвоєчасно повернутих або повернутих не в повному обсязі страхових коштів і штрафних санкцій нараховується пеня в розмірі 0,1 відсотка зазначених сум коштів, розрахована за кожний день прострочення платежу.

Отже, у разі коли страхувальник виявив факт неправомірного використання коштів при нарахуванні та виплаті страхових виплат, то він повинен повернути ці кошти до Пенсійного фонду України.

Відповідно до вимог частини першої статті 26 Закону №1105, пункту 1 Постанови правління Пенсійного фонду України від 21.12.2022 №28‑3 «Деякі питання фінансування для здійснення виплат та надання соціальних послуг, визначених Законом України «Про загальнообов’язкове державне соціальне страхування», зареєстрованої в Міністерстві юстиції України 29.12.2022 за №1703/39039, та пункту 12 Порядку фінансування страхувальників для надання матеріального забезпечення застрахованим особам у зв’язку з тимчасовою втратою працездатності та окремих виплат потерпілим на виробництві за рахунок коштів Фонду соціального страхування України, затвердженого постановою правління Фонду соціального страхування України від 19.07.2018 №12, у разі, якщо сума отриманих страхувальником страхових коштів перевищує фактичні витрати на надання страхових виплат, невикористані страхові кошти повертаються страхувальником протягом трьох робочих днів на окремий рахунок Пенсійного фонду України, відкритий в АТ «Ощадбанк» UA633004650000025608302300598 (UAH) (ЄДРПОУ одержувача 00035323) та до головного управління Пенсійного фонду України в області за місцем обліку, як страхувальника, надсилається письмове пояснення причин повернення коштів. Інформація щодо повернення коштів розміщена на сайті Пенсійного фонду України за посиланням.

Начальник управління страхових виплат та соціальних послуг С. ЗАРУБІНА

До змісту номеру