• Посилання скопійовано

Зміна номенклатури за передоплатою на бензин: що з ПДВ?

ТОВ у 2021 р. здійснило передоплату за бензин, отримавши талони, виписано ПН, 20%. У 2023 р. за актом приймання-передачі талони повернуто, в акті наведено прохання зарахувати вартість передоплати в рахунок оплати за іншим договором, на смарт-картку. Але ще не визначено, який товар будуть брати — бензин чи дизпаливо, проте ставка буде 7%. Що з ПДВ?

Чіткого однозначного порядку коригування ПДВ в описаній ситуації ані ПКУ, ані інші підзаконні нормативні документи не містять. Це означає, що можуть бути різні думки з цього питання і різні варіанти коригування. Тож для уникнення непорозумінь може бути доречним отримати з цього питання індивідуальну податкову консультацію.

На наш погляд, відкоригувати ПДВ можна так. Наприклад, дивимося консультацію ДПС «Передоплата за одним договором у рахунок сплати іншого: на яку дату складати розрахунок коригування?».

Податкова зазначає, що на дату оформлення документа, на підставі якого кошти, отримані як попередня оплата за перший товар, будуть зараховані в рахунок оплати вартості другого товару, складають РК, яким зменшується нараховане ПЗ за ставкою 20%. Водночас на цю саму дату складають ПН на постачання товару за іншим договором — за ставкою ПДВ 7%.

Позаяк РК складають як на «повернення» передоплати, на наш погляд, зазначають код «103» (повернення товару або авансових платежів).

Але коригування ПДВ таким чином можливе, якщо відомо, який товар, за якою ціною постачатиметься за другим договором.

Якщо ж на момент повернення талонів невідомо, який товар буде отримуватися натомість, то РК і ПН можна буде скласти тільки на момент фактичного постачання товару за другим договором. Причому ПН складатимуть на суму фактично постачених товарів, а РК зменшуватиметься також на таку суму, яка може бути менша за суму передоплати. Тоді РК складатимуть на часткове «повернення» передоплати, з кодом «102» (зміна кількості).

Докладніше про заповнення такого РК можна почитати в консультації податкової «Особливості заповнення РК у разі часткового повернення попередньої оплати (авансу) або часткового повернення товару».

І тільки якщо буде остаточне «повернення» передоплати, РК складатимуть із кодом «103».

Автор: Олександр Золотухін

До змісту номеру