• Посилання скопійовано

Облік та оподаткування при продажу частки ТОВ

ТОВ «Квітка» володіє часткою в ТОВ «Дерево». Останнє вирішило викупити свою частку. Які особливості обліку й оподаткування для продавця — ТОВ «Квітка»?

Бухгалтерський облік

ТОВ «Квітка» продає корпоративне право — частку в СК іншого ТОВ. З погляду бухгалтерського обліку корпоративне право (частка в СК) належить до фінансових інвестицій. Таким чином, ТОВ «Квітка» продає фінансову інвестицію.

Дохід від продажу фінінвестиції (корпоративних прав) включається до складу інших доходів (п. 7 НП(С)БО 15) — субрахунок 741. Собiвартість фінінвестиції включається до складу інших витрат (п. 29 НП(С)БО 16) — субрахунок 971.

У таблиці наведено бухгалтерські проведення з продажу фінінвестиції (цифри умовні).

Таблиця

Бухоблік продажу фінінвестиції

Зміст господарської операції Д-т К-т Сума, грн
Продано корпоративні права 377 741 200 000
Списано балансову вартість проданих корпоративних прав 971 14 150 000
Отримано оплату від покупця 311 377 200 000

Дохід від продажу фінінвестицій (субрахунок 741) може бути як більшим, так і меншим від балансової вартості фінінвестиції (субрахунок 971). Якщо дохід менший від собівартості, ТОВ «Квітка» отримає збиток від продажу. Якщо дохід більший від собівартості, — отримає прибуток від продажу.

Наприклад, якщо облік ведуть за методом участі в капіталі, балансова вартість фінінвестиції на рахунку 14 враховуватиме у тому числі нерозподілений прибуток ТОВ «Дерево». Якщо облік ведуть за собівартістю, то балансова вартість фінінвестиції не враховуватиме такого прибутку.

По суті, балансова вартість фінінвестиції залежить від методу, за яким її обліковують. Від цього також залежить, отримає ТОВ «Квітка» збиток чи прибуток від продажу фінінвестиції.

ПДВ

Операції продажу корпоративних прав не є об’єктом оподаткування ПДВ (пп. 196.1.1 ПКУ).

Податок на прибуток

Дохід від продажу корпоративних прав збільшить, а балансова вартість зменшить фінрезультат до оподаткування, який є основною для визначення об’єкта оподаткування податком на прибуток (див. пп. 134.1.1 ПКУ).

Дивимося відповідь ДПС на запитання в ЗІР, підкатегорія 102.15: «Як враховуються при обчисленні фінансового результату до оподаткування різниці щодо операцій з продажу або іншого відчуження корпоративних прав в іншій, ніж цінні папери, формі?».

ДПС відповідає, що різниці за операціями з продажу або іншого відчуження корпоративних прав в іншій, ніж цінні папери, формі не виникають і такі операції відображаються за правилами бухгалтерського обліку.

Автор: Олександр Золотухін

До змісту номеру