• Посилання скопійовано

ЦСО не може вчасно відремонтувати РРО через війну: що робити?

Сервісний центр не може відремонтувати РРО з певних причин (зокрема, через війну завод не працював або не було запчастин). Унаслідок цього неможливо відремонтувати і відновити роботу основного РРО протягом 7 робочих днів. Хто несе відповідальність за це? Чи може СГ зареєструвати інший РРО?

У наведеному випадку строк ремонту РРО порушено сервісним центром.

Відповідно до ст. 17‑1 Закону про РРО1 за порушення вимог цього Закону до центрів сервісного обслуговування, що забезпечують гарантійний ремонт РРО, за рішенням контролюючого органу, який здійснює фактичні перевірки суб’єктів господарювання відповідно до ПКУ, застосовуються фінансові санкції у таких розмірах:

у разі незабезпечення гарантійного ремонту РРО у строки, встановлені Законом про РРО, та невведення в експлуатацію належним чином зареєстрованого на суб’єкта господарювання резервного РРО — у розмірі п’яти мінімальних заробітних плат, установлених законом на 1 січня податкового (звітного) року (у 2023 році — 33 500 грн).

1 Закон України від 06.07.1995 №265/95-ВР «Про застосування реєстраторів розрахункових операцій у сфері торгівлі, громадського харчування та послуг».

Вини СГ — власника РРО тут немає, але й працювати без РРО він не може. Враховуючи те, що робота сервісного центру була неможлива через війну, СГ може зареєструвати інший РРО, який може працювати протягом того періоду, коли попередній РРО все ще перебуває на ремонті.

І якщо попередній РРО було внесено до ліцензії на роздрібну торгівлю підакцизними товарами, потрібно внести зміни до ліцензії і внести туди новий РРО.

Автор: Єгорова Юлія

До змісту номеру