• Посилання скопійовано

Облік та оподаткування орендної плати померлому орендодавцю

Підприємство орендує приміщення у ФОПа на ЄП. Але орендодавець помер. В ЄДР щодо цього з’явилася інформація. Згідно з договором підприємство продовжує користуватися приміщенням. Як оподатковувати орендну плату, нараховану після смерті орендодавця?

Чітко в ПКУ це питання не врегульоване, окрім того, у кожній конкретній ситуації можуть бути різні нюанси з нарахування і виплати оренди. Тому рекомендуємо отримати індивідуальну податкову консультацію. Але наразі спробуймо поміркувати і знайти відповідь самостійно.

Дивимося відповідь податкової в ЗІР (103.25) на подібне запитання, де орендодавцем виступала фізособа, а не ФОП: «Яким чином відображається в додатку 4ДФ до Розрахунку орендна плата, яка нарахована на користь померлого орендодавця — ФО, а виплачується його спадкоємцям?».

Податкова відповідає, що суму орендної плати, нараховану на користь померлого орендодавця — фізособи, відображають у додатку 4ДФ до Розрахунку із зазначенням його реєстраційного номера облікової картки.

Такий Розрахунок подають за останній звітний період, на який припадає смерть фізособи.

Якщо після смерті фізособи (орендодавця) податковий агент за договором оренди і надалі нараховує орендну плату до моменту звернення спадкоємців, то податковий агент не відображає відомості про нараховані суми орендної плати у додатку 4ДФ до Розрахунку, бо відсутній суб’єкт, на користь якого проводиться таке нарахування.

Крім того, у додатку 4ДФ до Розрахунку відображають орендну плату за договором оренди, нараховану податковим агентом — орендарем, у тому податковому періоді, в якому така сума фактично буде виплачена на користь спадкоємців, із відповідним оподаткуванням та зазначенням суми податку на доходи фізичних осіб, утриманого (перерахованого) до відповідного бюджету.

На наш погляд, так само слід чинити, якщо помер орендодавець-ФОП.

За звітний квартал, у якому сталася смерть орендодавця, підприємство востаннє відображає в додатку 4ДФ нараховану, виплачену на користь ФОПа орендну плату.

Після смерті орендодавця підприємство нараховує орендну плату, але не утримує ПДФО і ВЗ, не відображає таку орендну плату в додатку 4ДФ.

І тільки після того як з’являться спадкоємці фізособи (не ФОПа), підприємство утримає ПДФО, ВЗ і виплатить на руки таким спадкоємцям нараховану за весь період орендну плату, за мінусом податків, які перерахує до бюджету.

На підтвердження своїх прав фізособи-спадкоємці можуть надати орендареві заяву із зазначенням своїх прав на приміщення (може зазначатися також прохання виплатити орендну плату за попередній(-і) неоплачений(-і) період(-и)), до якої додати свідоцтво про право на спадщину чи рішення суду та інформаційну довідку з Державного реєстру речових прав на нерухоме майно. За датою отримання цих документів орендар відображає нарахування орендної плати новим орендодавцям за попередні періоди, за які вона не виплачувалася, але мала виплачуватися. Якщо до кінця місяця, в якому відбулося нарахування, ця орендна плата не буде виплачена новим орендодавцям, орендар повинен буде перерахувати до бюджету утримані з нарахованої плати ПДФО і ВЗ — протягом 30 календарних днів, наступних за останнім календарним днем місяця, коли було нарахування (див. пп. 49.18.1, п. 57.1, пп. 168.1.5 ПКУ).

У додатку 4ДФ таку виплату відображають з ознакою доходу «196» (дохід від надання майна в оренду, крім земельної частки (паю), земельної ділянки сільськогосподарського призначення, майнового паю).

Якщо спадкоємцем буде юрособа, то орендна плата буде виплачена без утримання податків.

Чи нараховується ЄСВ на суму орендної плати?

Ні, не нараховується. Адже згідно з п. 1 ч. 1 ст. 7 Закону про ЄСВ1 базою нарахування єдиного соціального внеску є сума винагороди фізособи за виконання робіт (надання послуг) за цивільно-правовими договорами (крім цивільно-правового договору, укладеного з ФОПом, якщо виконувані роботи (надавані послуги) відповідають видам діяльності, згідно з відомостями з Єдиного держреєстру).

1 Закон України від 08.07.2010 №2464-VI «Про збір та облік єдиного внеску на загальнообов’язкове державне соціальне страхування».

А за договором оренди одна сторона (орендодавець) передає іншій стороні (орендареві) за плату на певний строк у володіння та користування майно для провадження господарської діяльності (ст. 759 ЦКУ).

Таким чином, відносини, які виникають при укладенні договору найму (оренди), не мають ознак правовідносин, що регулюють виконання робіт або надання послуг. А тому на суму орендної плати єдиний соціальний внесок не нараховується.

Так само консультує ДПС, відповідаючи на запитання у ЗІР (201.01): «Чи є базою нарахування єдиного внеску сума орендної плати, що виплачується ЮО за договором оренди нерухомого (рухомого) майна ФО?».

Автор: Олександр Золотухін

До змісту номеру