• Посилання скопійовано

Податкова накладна з типом причини «21» для представництва нерезидента

Чи є такими, на яких потрібно складати ПН з типом причини «21», контрагенти — представництва нерезидентів в Україні (філії, тощо)?

До п. 10 — 15 Порядку №13071 додано тип причини «21» — Складена на постачання послуг отримувачу (покупцю) нерезиденту, місце постачання яких розташоване на митній території України, яка зазначається при складанні ПН, які не підлягають наданню отримувачу покупцю.

1 Порядок заповнення податкової накладної, затверджений наказом Мінфіну від 31.12.2015 №1307.

Тож у разі складання ПН за операціями з постачання послуг отримувачу (покупцю)-нерезиденту, місце постачання яких розташоване на митній території України, у графі «Отримувач (покупець)» зазначають найменування (П. І. Б.) нерезидента та через кому країну, в якій зареєстрований покупець (нерезидент), у рядку «Індивідуальний податковий номер отримувача (покупця)» проставляють умовний ІПН «500000000000», рядок «Податковий номер платника податку або серія (за наявності) та номер паспорта» не заповнюють.

Діятиме ця норма з 1 квітня 2023 року. Але чи стосуються зазначені зміни представництв нерезидента, зареєстрованих в Україні?

Відповідно до пп. 14.1.122 ПКУ, нерезиденти — це:

а) іноземні компанії, організації, утворені відповідно до законодавства інших держав, їхні зареєстровані (акредитовані або легалізовані) відповідно до законодавства України філії, представництва та інші відокремлені підрозділи з місцезнаходженням на території України;

б) дипломатичні представництва, консульські установи та інші офіційні представництва інших держав і міжнародних організацій в Україні;

в) фізичні особи, які не є резидентами України.

Пунктом 60 підр. 10 розд. ХХ «Перехідні положення» ПКУ встановлено, що нерезиденти (іноземні компанії, організації), які провадять господарську діяльність на території України та/або які належно акредитували (зареєстрували, легалізували) на території України відокремлені підрозділи, у тому числі постійні представництва і станом на 1 січня 2021 року не перебувають на обліку в контролюючих органах, зобов’язані протягом трьох місяців подати до контролюючих органів документи для взяття їх на облік у порядку, встановленому п. 64.5 ПКУ.

З огляду на вищезазначене, якщо нерезиденти провадять в Україні діяльність через відокремлені підрозділи, у тому числі постійні представництва (філії), то такі представництва чи філії також є нерезидентами.

Однак у податківців може бути інша точка зору, як-от кілька років тому в ІПК від 11.09.2018 №3956/6/99-99-15-03-02-15/ІПК. Тому радимо отримати з цього питання власну ІПК.

Автор: Щербина Світлана

До змісту номеру