• Посилання скопійовано

Сплата ЄСВ за сумісництвом: чи платити за себе як за ФОПа?

ФОП ІІІ групи ЄП також працює за основним місцем і за сумісництвом. Роботодавець за сумісництвом нараховував та сплачував зарплату та ЄСВ в розмірі, не меншому від мінімального, а роботодавець з основного місця роботи — ні. Чи звільняється ФОП від сплати ЄСВ за себе?

Згідно з ч. 6 ст. 4 Закону про ЄСВ, ФОПи, в т. ч. «спрощенці», які мають основне місце роботи або уклали гіг-контракт з резидентом «Дія.Сіті», звільняються від сплати за себе ЄСВ за місяці звітного періоду, за які роботодавцем було сплачено страховий внесок за таких осіб у розмірі не менше мінімального страхового внеску.

Тобто ФОП, який не лише здійснює підприємницьку діяльність, а є найманим працівником (основне місце роботи, а не сумісник), звільняється від сплати ЄСВ за себе за місяці звітного періоду, за які роботодавцем було сплачено страховий внесок за нього у розмірі не менше мінімального страхового внеску.

Отже, ФОП повинен сплатити ЄСВ за всі місяці звітного періоду, за які роботодавцем за основним місцем роботи з якихось причин не було сплачено. Сплата ЄСВ у розмірі не меншому від мінімального страхового внеску роботодавцем за місцем роботи за сумісництвом, на жаль, не звільняє ФОПа від сплати ЄСВ за себе.

Автор: Щербина Світлана

До змісту номеру