• Посилання скопійовано

Громадська організація отримала допомогу коштами: кому звітувати?

Громадська організація одноразово отримала цільову гуманітарну допомогу від Мінсоцполітики у коштах (у гривнях). Яку (куди) звітність про отримання та розподіл цих коштів має подати громадська організація? Чи має бути включена така громадська організація до Реєстру отримувачів гуманітарної допомоги?

Гуманітарна допомога — це цільова адресна безоплатна допомога у грошовій або натуральній формі, у вигляді безповоротної фінансової допомоги або добровільних пожертвувань, чи допомога у вигляді виконання робіт, надання послуг, що надається іноземними та вітчизняними донорами з гуманних мотивів отримувачам гуманітарної допомоги. Отримувач гуманітарної допомоги має бути зареєстрований у спеціальному Єдиному реєстрі.

Мінсоцполітики є спеціально уповноваженим центральним органом виконавчої влади з питань забезпечення рівних прав та можливостей жінок і чоловіків, надання гуманітарної допомоги та керується Законом про гуманітарну допомогу1. Мінсоцполітики здійснює, зокрема, визнання вантажів, коштів, у тому числі в іноземній валюті, виконаних робіт, наданих послуг гуманітарною допомогою (ст. 5 Закону про гуманітарну допомогу).

Отримувачі гуманітарної допомоги — юридичні особи, які зареєстровані в Єдиному реєстрі отримувачів гуманітарної допомоги:

— підприємства громадських організацій осіб з інвалідністю, ветеранів війни та праці, а також підприємства, установи й організації, що утримуються за кошти бюджетів, та уповноважені ними державні установи;

— благодійні організації, створені у порядку, визначеному Законом про благодійництво2;

— громадські організації осіб з інвалідністю, ветеранів війни та праці, Товариство Червоного Хреста України та його обласні організації, творчі спілки, а також громадські організації, створені для здійснення передбаченої їхніми статутними документами екологічної, оздоровчої, аматорської, спортивної, культурної, освітньої та наукової діяльності;

— релігійні організації, зареєстровані у порядку, передбаченому Законом про свободу совісті3;

— реабілітаційні установи для осіб з інвалідністю та дітей з інвалідністю, які мають відповідну ліцензію на надання реабілітаційних послуг, незалежно від відомчого підпорядкування, типу і форм власності.

1 Закон України від 22.10.1999 №1192-XIV «Про гуманітарну допомогу».

2 Закон України від 05.07.2012 №5073-VI «Про благодійну діяльність та благодійні організації».

3 Закон України від 23.04.1991 №987-XII «Про свободу совісті та релігійні організації».

Отже, стає зрозумілим, що в Єдиному реєстрі отримувачів гуманітарної допомоги мають зареєструватися і підприємства, установи й організації, що утримуються за кошти бюджетів, уповноважені ними держустанови та органи місцевого самоврядування, тобто крім громадських, благодійних та інших організацій.

Крім того, громадська організація має щомісяця звітувати перед Мінсоцполітики про наявність і розподіл гуманітарної допомоги до повного її використання, тобто отримані/розподілені кошти в національній валюті. Інших звітів щодо цієї гуманітарної допомоги подавати не потрібно.

Автор: Щербина Світлана

До змісту номеру