• Посилання скопійовано

Чи сплачувати держдивіденди, якщо в бухобліку є збиток?

Чи має підприємство сплачувати держдивіденди за 2022 рік, якщо за даними бухгалтерського обліку є збиток, а за даними декларації з податку на прибуток — оподатковуваний прибуток?

Сума так званих держивідендів розраховується у документі за формою, затвердженою наказом Мінфіну від 12.01.2021 №4, згідно з нормами Порядку відрахування до державного бюджету частини чистого прибутку (доходу) державними унітарними підприємствами та їх об’єднаннями, затвердженого постановою КМУ від 23.02.2011 №138, та Закону від 21.09.2006 №185-V «Про управління об’єктами державної власності».

Згідно з цим Порядком частина чистого прибутку (доходу), що відраховується до держбюджету за відповідний період, визначається виходячи з обсягу чистого прибутку (доходу), розрахованого згідно з положеннями (стандартами) бухгалтерського обліку як підсумок суми чистого фінрезультату (прибутку) та суми капіталу в дооцінках, яка підлягає перенесенню до нерозподіленого прибутку, з урахуванням того, що до такого підсумку також може бути включена частка нерозподіленого прибутку або невикористаних фондів, утворених унаслідок розподілу прибутку в обсязі, визначеному рішенням органу управління, за наявності фінансових ресурсів у підприємства, за результатами фінансово-господарської діяльності починаючи з 1 січня 2019 р. у розмірі 90%, з 1 січня 2020 р. — у розмірі 80%.

Крім того, для окремих держпідприємств у Порядку і Законі прописано окремі види коригувань чистого прибутку.

Частину чистого прибутку, яка підлягає сплаті, наводять у рядку 13 Розрахунку. Саме така сума і підлягає сплаті. А суму чистого прибутку, з якого обчислюються так звані держдивіденди, — в рядку 06 Розрахунку.

Отже, так звані держдивіденди розраховують не зі суми чистого прибутку за даними бухобліку і не зі суми об’єкта оподаткування, визначеного за даними декларації з податку на прибуток, а виходячи з чистого прибутку, розрахованого в рядку 06 Розрахунку.

Якщо підприємство отримує від’ємний результат (не прибуток, а збиток), то у рядку 06 зазначається нуль (або прочерк). Тож і в рядку 13 буде нуль або прочерк, і платити держдивіденди буде не потрібно.

Автор: Олександр Золотухін

До змісту номеру