• Посилання скопійовано

МПЗ для ФГ, де земля орендована засновниками-фізособами

Є два фермерські господарства, в кожному земля для ФГ орендована засновниками-фізособами, хоча використовується ФГ. Оренду сплачують фізособи. У витягах із держреєстру речових прав на нерухоме майно орендарями зазначено фізосіб. Хто має розраховувати МПЗ?

Відповідно до пп. 14.1.114-2 ПКУ, мінімальне податкове зобов’язання — мінімальна величина податкового зобов’язання зі сплати податків, зборів, платежів, контроль за справлянням яких покладено на контролюючі органи, пов’язаних із виробництвом та реалізацією власної сільськогосподарської продукції та/або з власністю та/або користуванням (орендою, суборендою, емфітевзисом, постійним користуванням) земельними ділянками, віднесеними до сільськогосподарських угідь, розрахована відповідно до цього Кодексу.

Визначають МПЗ згідно з нормами ст. 38-1 ПКУ.

Відповідно до пп. 38-1.1.4 ПКУ МПЗ визначається за період володіння (користування) земельною ділянкою, який припадає на відповідний податковий (звітний) рік.

Згідно з п. 38-1.3 ПКУ у разі передачі земельних ділянок в оренду (суборенду), емфітевзис або інше користування МПЗ визначається для орендарів, користувачів на інших умовах таких земельних ділянок у порядку, визначеному ПКУ.

Відповідно до п. 38-1.4 ПКУ у разі переходу права власності або права користування, у тому числі оренди, емфітевзису, суборенди, на земельну ділянку, віднесену до сільськогосподарських угідь, від одного власника, орендаря, користувача на інших умовах (в тому числі на умовах емфітевзису) до іншого власника, орендаря, користувача на інших умовах (в тому числі на умовах емфітевзису) протягом календарного року та за умови державної реєстрації такого права відповідно до законодавства МПЗ щодо такої земельної ділянки визначається для попереднього власника, орендаря, користувача на інших умовах (у тому числі на умовах емфітевзису) за період з 1 січня такого календарного року до початку місяця, в якому припинилося право власності на таку земельну ділянку або в якому така земельна ділянка передана в користування (оренду, суборенду, емфітевзис), а для нового власника, орендаря або користувача на інших умовах (у тому числі на умовах емфітевзису) — починаючи з місяця, в якому він набув права власності або права користування, в тому числі оренди, емфітевзису, суборенди на таку земельну ділянку, та враховується у складі загального МПЗ кожного з таких власників чи користувачів.

За відсутності державної реєстрації переходу права власності або права користування, у тому числі оренди, емфітевзису, суборенди, на земельну ділянку, віднесену до сільськогосподарських угідь, від одного власника, орендаря, користувача на інших умовах (у тому числі на умовах емфітевзису) до іншого власника, орендаря, користувача на інших умовах (у тому числі на умовах емфітевзису) протягом календарного року МПЗ щодо такої земельної ділянки визначається для попереднього власника, орендаря, користувача на інших умовах (у тому числі на умовах емфітевзису) на загальних підставах за податковий (звітний) рік.

У наведеній у запитанні ситуації земельна ділянка фактично використовується ФГ, але право оренди зареєстровано за фізособою. Тож у повній відповідності до наведених норм ПКУ МПЗ розраховують фізособи.

Особливості визначення МПЗ для фізосіб установлені п. 170.14 ПКУ. Згідно з пп. 170.14.3 ПКУ для фізосіб загальне МПЗ визначають контролюючі органи за податковою адресою таких осіб — на підставі даних Державного реєстру речових прав на нерухоме майно, Державного земельного кадастру та/або на підставі оригіналів чи належним чином засвідчених копій відповідних документів платника податків, зокрема документів, що підтверджують право власності/користування.

Податкове повідомлення-рішення разом із детальним розрахунком суми податку про сплату річного податкового зобов’язання з податку на доходи фізичних осіб, на суму додатного значення різниці між сумою загального МПЗ та сумою сплачених протягом податкового (звітного) року податків, зборів, платежів, контроль за справлянням яких покладено на контролюючі органи, пов’язаних із виробництвом та реалізацією власної сільськогосподарської продукції та/або з власністю та/або користуванням (орендою, суборендою, емфітевзисом, постійним користуванням) земельними ділянками, віднесеними до сільськогосподарських угідь (далі — загальна сума сплачених податків, зборів, платежів), надсилається (вручається) платникові податку у порядку, визначеному статтею 42 ПКУ, до 1 липня року, наступного за звітним.

Якщо контролюючий орган не надіслав (не вручив) такого податкового повідомлення-рішення разом із детальним розрахунком суми податку в зазначений строк, фізособа звільняється від відповідальності, передбаченої ПКУ, за несвоєчасну сплату річного податкового зобов’язання на суму додатного значення різниці між сумою загального МПЗ та загальною сумою сплачених податків, зборів, платежів.

Автор: Олександр Золотухін

До змісту номеру