• Посилання скопійовано

Коли перепроходити інструктаж з ТБ?

Держпраці зазначає, що в разі працевлаштування в порядку сумісництва на інше підприємство працівник проходить навчання та перевірку знань з питань охорони праці. А якщо його прийнято на аналогічну посаду? Дізнаймося позицію ВС*.

Зміст справи

Держпраці провела перевірку ТОВ щодо дотримання вимог законодавчих та нормативно-правових актів з охорони праці та промислової безпеки.

* Постанова ВС від 25.11.2021 р. у справі №520/5530/19.

За результатами перевірки складено акт, яким, зокрема, встановлено порушення ТОВ Закону «Про охорону праці», Правил безпечної експлуатації електроустановок споживачів (НПАОП 40.1-1.21-98), Правил технічної експлуатації електроустановок споживачів, Правил охорони праці під час зварювання металів (НПАОП 28.52-1.31-13).

Що каже закон

Працівники під час прийняття на роботу і в процесі роботи повинні проходити за рахунок роботодавця інструктаж, навчання з питань охорони праці, з надання першої медичної допомоги потерпілим від нещасних випадків і правил поведінки у разі виникнення аварії.

Працівники, зайняті на роботах з підвищеною небезпекою або там, де є потреба у професійному доборі, повинні щороку проходити за рахунок роботодавця спеціальне навчання і перевірку знань відповідних нормативно-правових актів з охорони праці.

Не допускаються до роботи працівники, у тому числі посадові особи, які не пройшли навчання, інструктаж і перевірку знань з охорони праці.

Частини 1, 2, 6 ст. 18 Закону про охорону праці

Порядок навчання та перевірки знань посадових осіб з питань охорони праці на сьогодні визначено Типовим положенням про порядок проведення навчання і перевірки знань з питань охорони праці та Переліком з робіт з підвищеною небезпекою, що затверджені наказом Держнаглядохоронпраці від 26.01.2005 р. №15 (далі — Типове положення №15).

І відповідно до п. 3.6 Типового положення №15 особи, які суміщують професії, проходять навчання, інструктаж і перевірку знань з питань охорони праці як з їхніх основних професій, так і за професіями, що суміщуються.

Чому ж, знаючи про ці норми та вимоги, товариство допустило до роботи сумісника, який не пройшов такого навчання?

Тому що ТОВ прийняло на роботу на посаду інженера-механіка за сумісництвом працівника, який пройшов необхідне навчання та перевірку знань відповідних нормативно-правових актів у навчальних закладах за основним місцем роботи, що підтверджується виданим йому посвідченням.

Те саме стосується й працівників, які прийняті за сумісництвом на такі посади, як електрогазозварник, заступник генерального директора, інженер з охорони праці і навіть генеральний директор ТОВ.

Водночас за результатами перевірки складено припис, за яким:

— пункти 1 — 3 зазначеного припису винесені на підставі встановлення непроходження електрогазозварником спеціального навчання і перевірки знань відповідних нормативно-правових актів з охорони праці у встановленому порядку, який допущений до виконання робіт;

— пункти 5 — 8 зазначеного припису винесені на підставі того, що члени комісії з перевірки знань з питань охорони праці, директор, заступник директора з виробництва та інженер з охорони праці не пройшли навчання і перевірку знань відповідних нормативно-правових актів з охорони праці у встановленому порядку.

Найголовнішим є те, що працівники, зазначені у приписах Держпраці, були прийняті за сумісництвом до ТОВ на аналогічні посади, як і за основним місцем роботи. Навчання та перевірку знань з питань охорони праці згадані працівники пройшли у спеціалізованих установах, про що отримали відповідні посвідчення; термін наступної перевірки знань не настав.

Що передбачено Типовим положенням №15?

Згідно з п. 3.8 Типового положення №15 перевірка знань працівників з питань охорони праці проводиться за нормативно-правовими актами з охорони праці, додержання яких входить до їхніх функціональних обов’язків.

Формою перевірки знань з питань охорони праці працівників є тестування, залік або іспит. Тестування проводить комісія за допомогою технічних засобів (автоекзаменатори, модульні тести тощо), залік або іспит — за екзаменаційними білетами у вигляді усного або письмового опитування. Тестування, залік або іспит можуть проводитися у формі дистанційної перевірки знань. Дистанційна перевірка знань здійснюється за умови: забезпечення візуальної аутентифікації того, хто проходить перевірку знань з питань охорони праці; особистої присутності членів комісії з перевірки знань з питань охорони праці. Дистанційна перевірка знань реалізується шляхом передачі відео-, аудіо-, графічної та текстової інформації у синхронному режимі (п. 3.12 Типового положення №15).

Відповідно до п. 3.13 Типового положення №15 особам, які під час перевірки знань з охорони праці виявили задовільні результати, видається посвідчення про перевірку знань з питань охорони праці (додаток 2).

А в протоколі та посвідченні у стислій формі зазначається перелік основних нормативно-правових актів з охорони праці та з безпечного виконання конкретних видів робіт, в обсязі яких працівник пройшов перевірку знань.

Не допускаються до роботи працівники, у тому числі посадові особи, які не пройшли навчання, інструктаж і перевірку знань з питань охорони праці (п. 3.16 Типового положення №15).

Згідно з п. 5.6 Типового положення №15 позачергове навчання і перевірка знань посадових осіб, а також фахівців з питань охорони праці проводяться в разі переведення працівника на іншу роботу або призначення його на іншу посаду, що потребує додаткових знань з питань охорони праці.

Отже, саме Типове положення №15 вказує на необхідність проходити повторно навчання з питань охорони праці і для сумісників, проте у разі переведення працівника на іншу роботу або призначення його на іншу посаду, що потребує додаткових знань з питань охорони праці.

Чи є чинним посвідчення на новій роботі?

А от питання щодо чинності посвідчень залишилося нез’ясованим, адже Держпраці у роз’ясненні наголошує, що, зокрема, інженеру з охорони праці в разі переходу на роботу на інше підприємство необхідно отримувати нове посвідчення з охорони праці.

Проте, на нашу думку, в разі сумісництва аналогічних професій (посад) змінювати посвідчення не потрібно, як і не потрібно вимагати нового. Адже посвідчення видається працівникові, а не юрособі-роботодавцю.

ВС: повторне навчання для сумісництва аналогічних посад не вимагається!

Колегія суддів ВС цілком підтримала попередні інстанції та звертає увагу, що чинне законодавство України не передбачає обов’язку працівникам проходити повторне навчання у разі сумісництва ідентичних професій і спеціальностей та не передбачає обов’язку роботодавця забезпечити проходження повторного навчання з охорони праці працівникам, які надали документи про проходження відповідного навчання.

Щодо посилання Держпраці на п. 3.6 Типового положення №15, відповідно до якого особи, які суміщають професії, проходять навчання, інструктаж і перевірку знань з питань охорони праці як з їхніх основних професій, так і за професіями, що суміщаються, то ВС вважає це безпідставним, бо в цьому разі працівники працюють за сумісництвом у ТОВ та на іншому підприємстві за основним місцем праці, тобто працівники прийняті на роботу за основним місцем роботи та за сумісництвом до ТОВ на аналогічні посади (на що можуть вказувати накази про прийняття на посади, посадові інструкції, трудові договори (контракти) тощо), а не суміщають різні професії (посади) на тому самому підприємстві поряд з основною роботою.

Автор: Канарьова Наталія

До змісту номеру