• Посилання скопійовано

Запитання і відповіді

Поліпшення орендованого приміщення мікропідприємством
Підприємство відповідає критеріям мікропідприємства. У 2020 р. здійснено поліпшення орендованого приміщення в розмірі 25% від ринкової вартості з метою викупу та встановлено строк амортизації цього об’єкта на термін дії договору оренди. Чи правильно визначено термін амортизації? Які можливі наслідки з оподаткування ПДВ та податком на прибуток у цій ситуації?

Орендна плата у вартості будівництва
Підприємство взяло в оренду земельну ділянку для будівництва складу. Орендну плату нараховує і сплачує щомісяця. Чи правомірно відносити нараховану орендну плату і заробітну плату офісних працівників на витрати? Чи мають вони бути капіталізовані і в майбутньому збільшать вартість ОЗ?

ФОП із подвійним статусом: як подати додатки з ЄСВ до декларацій?
ФОП на III групi ЄП одночасно є суб’єктом незалежної професійної діяльності. Подає декларацію платника ЄП — фізособи-підприємця (був дохід) та декларацію про доходи (доходу немає). ЄСВ сплачував щомісяця з МЗП як ФОП. Чи потрібно в додатку ЄСВ 1 декларації про доходи проставляти нулі, чи проставляти мінімальний внесок?

Платники податку на прибуток — малодохідники не коригують фінрезультат на сплачені проценти за кредитами
ТОВ є платником податку на прибуток — малодохідником. Прийнято рішення про незастосування коригувань фінрезультату. У 2012 р. ТОВ взяло валютний кредит у нерезидента — пов’язаної особи за ставкою 9,8%. При виплаті відсотків нерезиденту в Україні сплачено податок на доходи нерезидентів — 15%. У 2021 р. погашено кредит із відсотками, які були включені до витрат і зменшили фінрезультат до оподаткування. Чи коригувати фінрезультат на суми відсотків за весь період позики? Чи доводити «ділову мету»?

Переведення із зовнішнього сумісника на посаду за суміщенням
На фірмі працює зовнішній сумісник. З 1 лютого 2022 р. його прийняли на основне місце роботи за іншою посадою, ніж він обіймає за сумісництвом. Як перевести працівника із зовнішнього сумісництва на посаду за суміщенням? Як це відображатиметься у табелі? Як нараховувати зарплату — окремо за кожною посадою чи разом?

До змісту номеру