• Посилання скопійовано

Що нового

Нова основа для розроблення авіаційних правил України

! Авіаторам

У зв’язку з офіційним опублікуванням у газеті «Голос України» 18.02.2022 р. наступного дня набрав чинності Закон «Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо вдосконалення порядку розроблення, прийняття та впровадження авіаційних правил України».

Відповідно до змін, ще однією основою для розроблення авіаційних правил України є нормативні акти Європейського агентства з безпеки польотів, причому такі правила можуть прийматися мовою оригіналу.

Змінами до Закону «Про технічні регламенти та оцінку відповідності» встановлено, що його дія не поширюється на об’єкти авіаційної діяльності та суб’єктів авіаційної діяльності.

Закон України від 27.01.2022 р. №2026-IX чинний з 19.02.2022 р.


Створено ще один фонд

! Сільгосптоваровиробникам

Кабмін створив Фонд часткового гарантування кредитів у сільському господарстві, сто відсотків статутного капіталу якого належать державі, повноваження з управління корпоративними правами держави у статутному капіталі якого здійснює Мінагрополітики.

Фонд часткового гарантування кредитів у сільському господарстві є небанківською фінансовою установою з особливим статусом, яка створена в організаційно-правовій формі товариства з обмеженою відповідальністю.

Засновником Фонду є держава в особі Кабміну.

Основною метою діяльності Фонду є забезпечення підтримки суб’єктів мікропідприємництва, малих і середніх суб’єктів підприємництва, що провадять діяльність у сільському господарстві, шляхом часткового гарантування виконання зобов’язань таких суб’єктів за кредитними договорами.

Фонд розміщується у приміщенні Міністерства аграрної політики та продовольства на вул. Хрещатик, 24, у м. Києві.

Постанова Кабінету Міністрів України від 16.02.2022 р. №125 чинна з 19.02.2022 р.


У медиків додалося обов’язків

! Медикам

Кабмін вніс зміни до Ліцензійних умов провадження господарської діяльності з медичної практики, затверджених постановою КМУ від 02.03.2016 р. №285.

Змінами доповнено перелік обов’язків ліцензіата. Так, ліцензіат зобов’язаний:

дотримуватися вимог, передбачених Порядком функціонування електронної системи охорони здоров’я та порядками ведення відповідних реєстрів центральної бази даних електронної системи охорони здоров’я, затвердженими МОЗ;

зареєструватися в Реєстрі суб’єктів господарювання у сфері охорони здоров’я центральної бази даних електронної системи охорони здоров’я;

забезпечити роботу з електронною системою охорони здоров’я, зокрема внесення первинної облікової медичної документації, ведення обліку медичних послуг, управління медичною інформацією та використання інших функціональних можливостей електронної системи охорони здоров’я, які визначені законодавством обов’язковими в процесі провадження господарської діяльності з медичної практики;

здійснювати обробку персональних даних та іншої інформації про пацієнтів (зокрема, інформації про стан здоров’я, діагноз, наявні обмеження повсякденного функціонування/життєдіяльності, відомостей, одержаних під час медичного та/або реабілітаційного обстеження пацієнтів), у тому числі під час роботи в електронній системі охорони здоров’я, з дотриманням вимог Закону «Про захист персональних даних».

СГ, які отримали ліцензію до набрання чинності цією постановою, протягом 5 місяців зобов’язані привести свою діяльність у відповідність до змін.

Постанова Кабінету Міністрів України від 16.02.2022 р. №126 чинна з 19.02.2022 р.


Нове у визначенні розміру шкоди за незаконне використання земельних ділянок

! Власникам землі

Кабмін вніс зміни до Методики визначення розміру шкоди, заподіяної внаслідок самовільного зайняття земельних ділянок, використання земельних ділянок не за цільовим призначенням, зняття ґрунтового покриву (родючого шару ґрунту) без спеціального дозволу, затвердженої постановою КМУ від 25.07.2007 р. №963.

Так, нова назва документа — Методика визначення розміру шкоди, заподіяної внаслідок самовільного зайняття земельних ділянок, використання земельних ділянок не за цільовим призначенням, псування земель, порушення режиму, нормативів і правил їх використання. Відповідно змінено назви додатків 8 і 9 до Методики, а додатки 4 і 10 викладено в новій редакції.

Крім того, Методику доповнено положеннями, відповідно до яких підставою для здійснення розрахунку розміру шкоди є матеріали справи про адміністративне правопорушення, які підтверджують факт вчинення правопорушення, а саме:

акт перевірки або акт, складений за результатами здійснення планового або позапланового заходу державного нагляду (контролю);

протокол про адміністративне правопорушення.

Постанова Кабінету Міністрів України від 16.02.2022 р. №131 чинна з 22.02.2022 р.


Зміни в Положенні про захист електронних банківських документів

! Банкам і їхнім клієнтам

Нацбанк затвердив зміни до Положення про захист електронних банківських документів з використанням засобів захисту інформації, затвердженого постановою Правління НБУ від 26.11.2015 р. №829.

Уточнено, що умовами для отримання засобів захисту інформації Нацбанку є, окрім іншого, приєднання організації-замовника до Єдиного договору для отримання таких видів послуг Нацбанку:

розрахунково-інформаційного обслуговування в системі електронних платежів Нацбанку (для учасників СЕП);

системою електронної пошти Нацбанку;

із надання в користування засобів захисту інформації Нацбанку, крім випадків, якщо організацією-замовником є державна установа.

Для держустанов умовою отримання засобів захисту інформації НБУ є укладення договору з НБУ про використання засобів захисту інформації НБУ.

Також викладено у новій редакції зразок договору про використання засобів захисту інформації НБУ.

Постанова  Національного банку України від 14.02.2022 р. №15 чинна з 19.02.2022 р.


Порядок розроблення проєктної документації на будівництво об’єктів удосконалено

! Забудовникам

Міністерство розвитку громад та територій України затвердило зміни до Порядку розроблення проєктної документації на будівництво об’єктів, затвердженого наказом Мінрегіону від 16.05.2011 р. №45.

Зокрема, Порядок доповнено нормами, згідно з якими:

— завдання на проєктування може створюватися у формі електронного документа з подальшим затвердженням його замовником за погодженням із генпроєктувальником (проєктувальником) шляхом накладання КЕП замовника та генпроєктувальника (проєктувальника);

— проєктна документація на будівництво об’єкта, яка відповідно до Закону «Про регулювання містобудівної діяльності» розробляється та створюється виключно у формі електронного документа, повинна бути з накладеним КЕП генпроєктувальника (проєктувальника), головного архітектора проєкту та/або головного інженера проєкту;

— при проєктуванні комплексу (будови), до складу якого входять об’єкти з різними класами наслідків (відповідальності) або до складу якого входять об’єкти з одним класом наслідків (відповідальності), що за сукупними показниками перевищує рівень, встановлений для об’єктів, що входять до комплексу (будови), до проєктування залучаються виконавці, кваліфікаційні сертифікати яких дозволяють виконувати роботи з проєктування об’єкта, що відповідає класу наслідків (відповідальності), визначеному за сукупним показником;

— зміна під час будівництва замовника будівництва не є підставою для коригування проєктної документації на будівництво об’єктів;

— для об’єктів, що підлягають оцінці впливу на довкілля, розробляється звіт з оцінки впливу на довкілля. За наявності звіту з оцінки впливу на довкілля матеріали (розділ) оцінки впливу на навколишнє середовище у складі проєктної документації розробляються тільки в частині заходів, не включених до звіту з оцінки впливу на довкілля.

Особливості отримання інформації та/або документів, необхідних для розроблення проєктної документації на будівництво та/або технічне переоснащення електричних мереж зовнішнього електрозабезпечення електроустановок замовника (до точки приєднання електроустановок замовника) та проєктної документації на будівництво електричних мереж лінійної частини приєднання, та особливості погодження такої проєктної документації повинні визначатися відповідно до вимог, установлених ст. 31-1 Закону «Про регулювання містобудівної діяльності».

Наказ Мінрегіону від 21.12.2021 р. №343
набирає чинності з дня офіційного опублікування,
станом на 23.02.2022 р. офіційно не опублікований


НКРЕКП скасувала Правила управління обмеженнями

! Енергетикам

Національна комісія, що здійснює державне регулювання у сферах енергетики та комунальних послуг, внесла зміни до своєї Постанови від 03.04.2020 р. №763 «Про затвердження Правил управління обмеженнями та Порядку розподілу пропускної спроможності міждержавних перетинів» — зокрема, скасувала Правила управління обмеженнями.

У Порядку розподілу пропускної спроможності міждержавних перетинів оновлено визначення деяких термінів.

Постанова НКРЕКП від 11.02.2022 р. №251 чинна з 17.02.2022 р.


Зміни в порядку видачі та анулювання сертифікатів суб’єктів оціночної діяльності

! Оцінювачам

Фонд державного майна затвердив зміни до Положення про видачу сертифікатів суб’єктів оціночної діяльності, затвердженого наказом ФДМУ від 14.03.2002 р. №479, та до Положення про порядок анулювання сертифікатів суб’єктів оціночної діяльності — суб’єктів господарювання та їх поновлення після анулювання, затвердженого наказом ФДМУ від 27.03.2006 р. №51.

Метою змін є запровадження механізму застосування спеціальних економічних та інших обмежувальних заходів до суб’єктів оціночної діяльності.

Зокрема, визначено, що під час розгляду документів, поданих СГ, Фонд перевіряє зазначеного суб’єкта, а також оцінювачів, які перебувають у його штатному складі, з метою виявлення юридичної або фізичної особи, щодо яких відповідно до Закону «Про санкції», а також згідно з рішенням РНБО, введеним в дію відповідним указом Президента України, мають застосовуватися спеціальні економічні та інші обмежувальні заходи (далі — санкції).

Також визначено, що Фонд відмовляє у видачі сертифіката з підстав, передбачених ч. 1 ст. 4 Закону «Про санкції», у разі: виявлення юрособи або ФОПів, щодо яких мають застосовуватися санкції; виявлення фізособи, щодо якої мають застосовуватися санкції, якщо вона є єдиним оцінювачем у штатному складі юрособи або ФОПа.

Крім того, доповнено перелік підстав для анулювання Фондом сертифіката суб’єкта оціночної діяльності. Так, сертифікат анулюють також у разі, якщо за результатами перевірки суб’єкта оціночної діяльності, а також оцінювачів, які перебувають у його штатному складі, було виявлено:

юрособу, щодо якої відповідно до Закону «Про санкції», а також згідно з рішенням РНБО, введеним в дію відповідним указом Президента України, мають застосовуватися санкції;

ФОПа, щодо якого відповідно до Закону «Про санкції», а також згідно з рішенням РНБО, введеним в дію відповідним указом Президента України, мають застосовуватися санкції;

фізособу, щодо якої відповідно до Закону «Про санкції», а також згідно з рішенням РНБО, введеним в дію відповідним указом Президента України, мають застосовуватися санкції і яка є єдиним оцінювачем у штатному складі юрособи або ФОПа.

Наказ ФДМУ від 26.01.2022 р. №111
набирає чинності з дня офіційного опублікування,
станом на 23.02.2022 р. офіційно не опублікований


Визначено процедуру звернення стягнення на ювелірку

! Боржникам

Міністерство юстиції затвердило Порядок реалізації ювелірних та інших побутових виробів із золота, срібла, платини і металів платинової групи, дорогоцінного каміння і перлів, лому і окремих частин таких виробів під час примусового виконання судових рішень і рішень інших органів.

Цей Порядок розроблено відповідно до законів «Про виконавче провадження», «Про державне регулювання видобутку, виробництва і використання дорогоцінних металів і дорогоцінного каміння та контроль за операціями з ними» та інших законодавчих актів України. Він визначає процедуру звернення стягнення на ювелірні та інші побутові вироби із золота, срібла, платини і металів платинової групи, дорогоцінного каміння і перлів, брухту і окремих частин таких виробів під час примусового виконання судових рішень і рішень інших органів.

Дія Порядку поширюється на:

ювелірні та побутові вироби з дорогоцінних металів, дорогоцінного каміння, дорогоцінного каміння органогенного утворення, напівдорогоцінного каміння, в тому числі ті, що стали непридатними чи втратили експлуатаційну цінність, або окремі частини таких виробів;

дорогоцінне каміння, дорогоцінне каміння органогенного утворення, напівдорогоцінне каміння;

відходи і брухт дорогоцінних металів у будь-якому вигляді та стані;

інші вироби з дорогоцінних металів і дорогоцінного каміння, на які звернено стягнення у виконавчому провадженні (далі — цінності).

Дія Порядку не поширюється на цінності, які конфісковані в дохід держави.

Також цим наказом внесено зміни до Інструкції з організації примусового виконання рішень, затвердженої наказом Мін’юсту від 02.04.2012 р. №512/5, та Порядку реалізації арештованого майна, затвердженого наказом Мін’юсту від 29.09.2016 р. №2831/5.

Сам Порядок набирає чинності через 3 місяці після набрання чинності наказом.

Наказ Мін’юсту від 08.02.2022 р. №407/5
набирає чинності з дня офіційного опублікування,
станом на 23.02.2022 р. офіційно не опублікований


Змінено форму заяви про видачу (продовження) ліцензії на мовлення

! Організаціям мовлення

Національна рада з питань телебачення і радіомовлення внесла зміни до форми заяви про видачу (продовження) ліцензії на мовлення, затвердженої рішенням Нацтелерадіо від 18.12.2013 р. №2434, а саме: у формі заяви слова «оператор телекомунікацій» замінено словами «постачальник електронних комунікаційних послуг».

Рішення Нацтелерадіо від 13.01.2022 р. №3
набирає чинності з дня офіційного опублікування,
станом на 23.02.2022 р. офіційно не опубліковане


Оновлено Вимоги до програмних продуктів,які використовуються на ринках капіталу

! Учасникам фондового ринку

Національна комісія з цінних паперів та фондового ринку внесла зміни до Вимог до програмних продуктів, які використовуються на фондовому ринку, та програмного забезпечення автоматизованих, інформаційних та інформаційно-телекомунікаційних систем, призначених для здійснення професійної діяльності на фондовому ринку, депозитарної діяльності Центрального депозитарію цінних паперів, затверджених рішенням НКЦПФР від 02.10.2012 р. №1342. Зокрема, в назві документа слова «фондовому ринку» замінено на «ринках капіталу та організованих товарних ринках».

Уточнено, що при обробці в ІТС професійного учасника фондового ринку, Центрального депозитарію інформації, яка є власністю держави, або інформації з обмеженим доступом, вимога щодо захисту якої встановлена законом, повинен забезпечуватися захист такої інформації відповідно до вимог ст. 8 Закону України «Про захист інформації в інформаційно-комунікаційних системах».

Також надано нове визначення термінів «документація» та «технічне завдання».

Рішення НКЦПФР від 16.12.2021 р. №1241
набирає чинності з дня офіційного опублікування,
станом на 23.02.2022 р. офіційно не опубліковане


Опрацьовано процедуру позбавляння від вакцинаційних шприців і флаконів

! Медзакладам

Головний державний санітарний лікар України затвердив протиепідемічні заходи поводження з медичними відходами, що утворюються внаслідок проведення кампанії масової вакцинації населення від коронавірусної хвороби (COVID-19).

Відповідальність за організацію і виконання цих заходів покладається на заклади охорони здоров’я, які проводять вакцинацію від COVID-19.

Постанова Головного держсанлікаря від 10.02.2022 р. №14 чинна з 10.02.2022 р.

Автор: Анастасія Поритко

До змісту номеру