• Посилання скопійовано

Облік та оподаткування коштів, сплачених за видання книжки

Підприємство на загальній системі оподаткування (без різниць) планує оплату друкарні за видання книжки однієї письменниці — 53000 грн. Якими будуть облік та оподаткування?

У запитанні не сказано, з ким саме укладено договір про допомогу на видання книги: з фізособою — замовником друку чи із самою друкарнею.

Тож розгляньмо облік та оподаткування для кожного з цих випадків окремо.

Допомога фізособі

Наприклад, фізособа (письменник чи інша особа), яка уклала з друкарнею договір про послуги друку, звертається листом (заявою) до підприємства з проханням оплатити послуги друкарні. До листа (заяви) додається рахунок друкарні на оплату друку.

Якщо підприємство оплатить такий рахунок, воно надасть безповоротну фінансову допомогу фізособі, яка звернулася з листом (заявою) по допомогу.

Такий лист (заява) виступатиме формою договору між підприємством та фізособою.

Саме підприємство послуг друку не отримує. Такі послуги отримує фізособа.

Сума такої допомоги, як додаткове благо, включається до складу оподатковуваного доходу фізособи й оподатковується ПДФО за ставкою 18% і ВС 1,5% (див. пп. «ґ» пп. 164.2.17 ПКУ).

Докладно про оподаткування такої допомоги ми розповіли в статті «Безповоротна фінансова допомога» в «ДК» №41/2016.

Причому, якби фізособа отримувала кошти допомоги «на руки», підприємство спершу утримало би податки і виплатило допомогу за мінусом податків.

Але в наведеній у запитанні ситуації фізособа не отримує коштів допомоги «на руки». Вона отримує допомогу у вигляді оплати підприємством замість неї рахунка.

Таким чином, для фізособи це негрошова допомога.

Відповідно до останнього абзацу пп. 164.2.17 ПКУ, якщо додаткові блага надаються у негрошовій формі, суму податку з об’єкта оподаткування обчислюють за правилами, визначеними пунктом 164.5 ПКУ.

Згідно з ним під час нарахування (надання) доходів у будь-якій негрошовій формі базою оподаткування є вартість такого доходу, розрахована за звичайними цінами, правила визначення яких установлені згідно з цим Кодексом, помножена на коефіцієнт за формулою, наведеною в п. 164.5 ПКУ.

Для ставки ПДФО 18% коефіцієнт становить 1,219512. А застосування «натурального» коефіцієнта для військового збору не передбачено.

Отже, сума ПДФО становитиме: 11634,14 грн (53000 х 1,219512 х 18%).

Сума ВЗ — 795 грн (53000 х 1,5%).

У додатку 4ДФ до об’єднаної звітності надання допомоги відображають з ознакою доходу «126».

За пп. 168.1.2 ПКУ податок сплачують (перераховують) до відповідного бюджету під час виплати оподатковуваного доходу єдиним платіжним документом.

Але згідно з пп. 168.1.4 ПКУ, якщо оподатковуваний дохід надається у негрошовій формі чи виплачується готівкою з каси податкового агента, податок сплачують (перераховують) до бюджету протягом трьох банківських днів з дня, наступного за днем такого нарахування (виплати, надання).

Вище ми з’ясували, що дохід надається у негрошовій формі, тож податки слід сплатити протягом трьох банківських днів з дня, наступного за днем надання доходу (перерахування друкарні).

У бухгалтерському обліку надану допомогу відображають проведеннями:

— Д-т 949 К-т 311 — 53000 грн (перераховано кошти друкарні);

— Д-т 641 К-т 311 — 11634,14 грн (перераховано ПДФО);

— Д-т 641 К-т 311 — 795 грн (перераховано ВЗ);

— Д-т 949 К-т 641 — 11634,14 грн (відображено нарахування ПДФО);

— Д-т 949 К-т 642 — 795 грн (відображено нарахування ВЗ).

Об’єкт оподаткування податком на прибуток визначають як фінрезультат до оподаткування (див. пп. 134.1.1 ПКУ).

Причому за умовами запитання підприємство не коригує на податкові різниці.

Надана допомога, включаючи нараховані податки, зменшує фінрезультат до оподаткування (Д-т 791 К-т 949), отже, зменшує й об’єкт оподаткування податком на прибуток.

Допомога друкарні

За допомогою про оплату до підприємства листом може звернутися друкарня. Якщо підприємство здійснить друкарні оплату, лист виступатиме формою договору, за яким підприємство надало безповоротну фінансову допомогу друкарні.

Отримувачем допомоги буде друкарня. Причому підприємство знову-таки не отримуватиме послуги друку.

У бухгалтерському обліку підприємства допомогу друкарні відображають проведенням:

— Д-т 949 К-т 311 — 53000 грн (перераховано кошти друкарні).

Об’єкт оподаткування податком на прибуток визначають як фінрезультат до оподаткування (див. пп. 134.1.1 ПКУ).

Причому за умовами запитання підприємство не коригує на податкові різниці.

Надана допомога зменшує фінрезультат до оподаткування (Д-т 791 К-т 949), отже, зменшує й об’єкт оподаткування податком на прибуток.

Автор: Олександр Золотухін

До змісту номеру