• Посилання скопійовано

Декларація самозайнятої особи без доходу від незалежної професійної діяльності за 2021 рік

Самозайнята особа (адвокат) у 2021 р. не працював, але сплатив ЄСВ за січень та лютий 2021 р. (1320 грн за кожний місяць), а з березня 2021 р. адвокат був прийнятий на основне місце роботи. Доходу як самозайнята особа за 2021 р. адвокат не отримав. Але як фізособа мав дохід від продажу корпоративних прав. Як подати декларацію за 2021 р.?

Чи потрібно було сплачувати ЄСВ у 2021 році

Згідно з п. 2 ч. 1 ст. 7 Закону про ЄСВ1 особа, яка провадить незалежну професійну діяльність і не отримувала доходу у звітному періоді або окремому місяці звітного періоду, може не сплачувати ЄСВ за такі місяці.

1 Закон України від 08.07.2010 р. №2464-VI «Про збір та облік єдиного внеску на загальнообов’язкове державне соціальне страхування».

Згідно з ч. 6 ст. 4 Закону про ЄСВ особа, що провадить незалежну професійну діяльність, яка має основне місце роботи, звільняється від сплати за себе ЄСВ за місяці звітного періоду, за які роботодавець сплатив страховий внесок за таку особу у розмірі, не меншому від мінімального страхового внеску.

Таким чином, адвокат, як особа, яка провадить незалежну професійну діяльність, у наведеній ситуації має право взагалі не сплачувати ЄСВ за 2021 рік. Причому за період роботи на основному місці роботи за умови, що роботодавець сплатив ЄСВ у розмірі, не меншому від мінімального.

Але якщо адвокат сплатив ЄСВ за перші два місяці 2021 року, він може показати сплату і нарахування в додатку 1 до декларації. Таким чином, за ці місяці він матиме страховий стаж. А може й не показувати нарахування і сплату. Тоді у нього за ці два місяці не буде страхового стажу і буде переплата ЄСВ.

Чи потрібно подавати декларацію про доходи

Це питання докладно розглянуло Південне міжрегіональне управління ДПС по роботі з великими платниками податків у роз’ясненні від 28.12.2021 р.

Там зазначено: якщо особа, яка провадить незалежну професійну діяльність, протягом звітного періоду не отримувала доходу від такої діяльності, то обов’язку подання декларації про майновий стан і доходи, у т. ч. у додатку Ф2, не виникає.

Водночас, якщо особа, яка провадить незалежну професійну діяльність, протягом звітного періоду отримувала інші доходи, крім доходів від незалежної професійної діяльності, така особа зобов’язана подати декларацію про майновий стан і доходи та заповнити відповідні додатки залежно від виду отриманого доходу.

У наведеній ситуації адвокат отримав доходи як звичайна фізособа від продажу корпоративних прав. Отже, він повинен відобразити доходи, витрати від такого продажу в річній декларації.

Відповідно до п. 178.7 ПКУ остаточний розрахунок податку на доходи фізичних осіб за звітний податковий рік здійснюється платником самостійно згідно з даними, зазначеними в податковій декларації, в якій поряд із доходами від провадження незалежної професійної діяльності мають зазначатися інші доходи з джерел їх походження з України та іноземні доходи, а також відомості про суми єдиного внеску, нарахованого на доходи від провадження незалежної професійної діяльності в розмірах, визначених відповідно до закону.

Тобто в наведеній ситуації адвокат повинен подати декларацію з позначкою як самозайнята особа, в якій відобразити всі отримані протягом 2021 року доходи.

Фактично в такій декларації не будуть показані доходи від адвокатської діяльності, адже такі доходи не отримувалися. У декларації потрібно буде показати доходи від продажу корпоративних прав. Окрім того, доходи від отриманої заробітної плати.

Водночас потрібно буде заповнити додаток ЄСВ 1.

Якщо адвокат не відображатиме нарахування ЄСВ за перші два місяці 2021 року, то всю табличну частину додатка слід буде заповнити нулями, крім графи 5. Особливості заповнення додатка за місяці, в яких немає показників для заповнення, роз’яснили податківці в ЗІР.

Якщо адвокат бажає отримати страховий стаж за ці два перші місяці, то в табличній частині за січень та лютий слід буде в графі 4 показати суму доходу, на яку нараховується ЄСВ, а в графі 5 — розмір ЄСВ. У графі 3 проставити нулі.

Решту рядків заповнюють так, як зазначено вище.

У який строк потрібно було подати декларацію за 2021 рік?

За загальним правилом — до 1 травня року, наступного за звітним (див. пп. 49.18.4 ПКУ).

Але враховуючи, що 30 квітня 2022 року (останній день подання) — це субота (вихідний день), потрібно було подати до 03.05.2022 р. включно.

Проте запровадження воєнного стану змінило ці строки.

Якщо платник мав можливість подати декларацію і не зробив цього, він повинен подати декларацію до 20 липня 2022 року та сплатити податки та збори у строк не пізніше ніж 31 липня 2022 року.

Тобто останній строк подання декларації, щоб не було штрафів, — 19.07.2022 р.

За несвоєчасне подання декларації податкова може накласти штраф 340 грн згідно з п. 120.1 ПКУ.

Автор: Олександр Золотухін

До змісту номеру