• Посилання скопійовано

Валютний контроль під час експорту на третю особу

ТОВ експортує товари покупцю, за контрактом отримувач — інша юрособа. У ВМД зазначені як покупець, так і отримувач. Якщо оплата за контрактом надійде від отримувача, чи завершить банк валютний нагляд за наявності додаткової угоди чи повідомлення від покупця?

Відповідно до пп. 6 п. 9 Інструкції про порядок валютного нагляду банків за дотриманням резидентами граничних строків розрахунків за операціями з експорту та імпорту товарів, затвердженої постановою НБУ від 02.01.2019 р. №7, банк завершує валютний нагляд за дотриманням резидентами граничних строків розрахунків у разі заміни кредитора в зобов’язанні за операцією з експорту товарів — після зарахування на поточний рахунок резидента — нового кредитора в банку коштів, що надійшли від нерезидента-боржника за постачений резидентом — первісним кредитором товар, та за наявності документів про заміну кредитора в зобов’язанні за операцією з експорту товарів.

Таким чином, у наведеній у запитанні ситуації банк має завершити валютний нагляд, якщо буде додаткова угода, якою буде змінено кредитора.

До речі, первісним кредитором ТОВ є покупець. Тому ТОВ виписує ПН саме на покупця. Після зміни кредитора і надходження оплати від нового кредитора (отримувача) жодних коригувань ПДВ робити не потрібно.

Автор: Олександр Золотухін

До змісту номеру