• Посилання скопійовано

ЄП за ставкою 2% і ПДВ: практика застосування

Коли платник ПДВ переходить на ЄП за ставкою 2%, його реєстрація платником ПДВ призупиняється. Платник ЄП за ставкою 2% не нараховує податкових зобов’язань з ПДВ, не може реєструвати ПН і не звітує з ПДВ. Але це не означає, що його статус платника ПДВ анульовано. У чому різниця і як із цим працювати на практиці, дізнайтеся зі статті.

Про єдиний податок третьої групи за ставкою 2% ми вже писали не раз. Зараз розглянемо практичні питання, які виникають у тих платників ЄП за ставкою 2%, які раніше були платниками ПДВ.

Перехід платника ПДВ на ЄП за ставкою 2%

Щоб перейти на ЄП за ставкою 2%, потрібно подати заяву про застосування спрощеної системи за чинною формою і зазначити там групу та ставку ЄП. У цьому випадку це буде третя група і ставка 2%.

Для заяви на ЄП за ставкою 2% діють особливі строки подання та переходу на цю ставку:

— подати заяву можна у будь-який день;

— статус платника ЄП за ставкою 2% буде надано наступного робочого дня.

Хоча у заяві про застосування спрощеної системи й передбачено зазначення дати, з якої платник просить перевести його на спрощену систему, на практиці відбувається інакше (див. приклад).

Але нас найбільше цікавлять наслідки стосовно ПДВ.

Під час переходу платника ПДВ на спрощену систему зі сплатою ЄП за ставкою 2% його реєстрація як платника ПДВ не анулюється, а призупиняється.

У Кабінеті платника податків ця інформація відображається у розділі «Облікові дані платника», підрозділ «Дані про реєстрацію платником ПДВ». У пункті «Підстава анулювання» наводиться текст «Призупинено реєстрацію ПДВ для платників єд. под. 3 групи 2% на період воєнного, надзвичайного стану». Дата призупинення в цьому підрозділі не уточнюється.

Щоб дізнатися, з якої дати призупинено вашу реєстрацію ПДВ, потрібно глянути у підрозділі «Дані про реєстрацію платником єдиного податку» дату переходу на спрощену систему оподаткування. Це буде дата наступного робочого дня після подання заяви. Також там буде зазначено групу ЄП — 3 та ставку ЄП 2%.

Приклад 1  Підприємство було платником ПДВ на загальній системі оподаткування. З 1 жовтня 2022 року вирішило перейти на ЄП за ставкою 2% і подало заяву 15 вересня 2022 року, зазначивши в ній дату переходу на ЄП з 1 жовтня.

Підприємство помилково вважало, що цю заяву потрібно було подавати за 15 к. д. до початку IV кварталу, і воно стане платником ЄП за ставкою 2% з дати, зазначеної у заяві. Наприкінці вересня підприємство поповнило ПДВ-рахунок, щоб зареєструвати податкові накладні за вересень, і отримало повідомлення про те, що це поповнення ПДВ-рахунку не коригує ліміту реєстрації ПН.

З’ясувалося, що підприємство має статус платника ЄП за ставкою 2% з 16 вересня і вже не може зареєструвати податкові накладні за вересень. Сума поповнення ПДВ-рахунку залишатиметься на цьому рахунку і може бути використана або повернута після повернення підприємства на загальну систему.

Отже, платникам ПДВ потрібно заздалегідь підготуватися до переходу на ЄП за ставкою 2%:

— зареєструвати покупцям усі вихідні ПН та РК;

— отримати від постачальників всі вхідні (зареєстровані) ПН та РК;

— якщо необхідно сплатити ПДВ за останньою декларацією, поповнити ПДВ-рахунок до зміни статусу, щоб на рахунку була потрібна сума і було збільшено реєстраційний ліміт;

— і лише після цього подавати заяву про перехід на ЄП за ставкою 2% за день до переходу.

Остання декларація з ПДВ буде подана й після переходу на ЄП за ставкою 2%, а ось переказати на ПДВ-рахунок суму ПДВ до сплати краще до цього, якщо вам потрібен ліміт для реєстрації ПН. 

Пам’ятайте!

Сплата коштів на ПДВ-рахунок у період перебування на ЄП за ставкою 2% не збільшує ліміту реєстрації ПН! Сплачені кошти зараховуються на ПДВ-рахунок, вони можуть бути використані для погашення зобов’язань з ПДВ за деклараціями, але ліміту для реєстрації ПН не буде.

Позаяк статус платника ПДВ не анулюється, а тільки призупиняється, то складати і реєструвати ПН на залишки товарів відповідно до п. 184.7 ПКУ не потрібно.

Платники ЄП за ставкою 2%, які раніше були платниками ПДВ, не втрачають доступу до розділу «СЕА ПДВ» у Кабінеті платника податків. Вони можуть переглядати реєстр операцій та реєстр транзакцій.

Перехідні операції та ЄП за ставкою 2%

Відповідно до п. 187.1 ПКУ податкові зобов’язання з ПДВ виникають за правилом першої події, друга подія вже не генерує податкового зобов’язання. З цього і треба виходити, аналізуючи такі операції.

Консультують податківці

Якщо є операції, за якими отримано аванс з ПДВ, а завершення таких операцій буде після переходу на єдиний податок за ставкою 2% і зворотне?

При визначенні податкових зобов’язань з податку на додану вартість діє правило першої події. Тому якщо за товари (послуги) отримано аванс у період перебування на загальній системі оподаткування, то така операція підлягає оподаткуванню податком на додану вартість у період її здійснення (отримання авансу) в загальному порядку.

У випадку, якщо аванс за товари/послуги отримано в період застосування спрощеної системи оподаткування, а фактичне відвантаження товару здійснюватиметься після переходу на загальну систему, то податкові зобов’язання з ПДВ у цьому випадку нараховуватись не будуть, оскільки перша подія припадає на період, коли платник застосовував спрощену систему оподаткування.

Роз’яснення ГУ ДПС у Вінницькій області від 06.04.2022 р.

Зведену інформацію про перехідні операції ми показали у таблиці 1.

Таблиця 1

Облік перехідних операцій в разі переходу із загальної системи на ЄП за ставкою 2% та навпаки

Подія Податкове зобов’язання з ПДВ Дохід для ЄП за ставкою 2% та фінрезультат для податку на прибуток
Перехідні операції із загальної системи на ЄП за ставкою 2%
Перша подія — отримання оплати на загальній системі ПЗ виникає, бо продавець — платник ПДВ  
Друга подія — відвантаження товару, надання послуг, виконання робіт на ЄП за ставкою 2% ПЗ не виникає — друга подія ФОПи не нараховують ЄП, бо кошти отримані на загальній системі. Юрособи нараховують ЄП на вартість реалізованих товарів за мінусом ПДВ (п. 292.3 ПКУ в комплексі з пп. 7 п. 292.11 ПКУ)
Перша подія — відвантаження товару, надання послуг, виконання робіт на загальній системі ПЗ виникає, бо продавець — платник ПДВ  
Друга подія — отримання оплати на ЄП за ставкою 2% ПЗ не виникає — друга подія ФОПи нараховують ЄП, бо кошти отримані на ЄП. Сума доходу береться за мінусом ПДВ — пп. 7 п. 292.11 ПКУ. Юрособи не нараховують ЄП на вартість реалізованих товарів — пп. 6 та 7 п. 292.11 ПКУ
Перехідні операції з ЄП за ставкою 2% на загальну систему
Перша подія — отримання оплати на ЄП ПЗ не виникає, бо продавець — не платник ПДВ на дату першої події ФОПи і юрособи нараховують ЄП на всю суму отриманої оплати, бо вона отримана без ПДВ
Друга подія — відвантаження товару, надання послуг, виконання робіт на загальній системі Юрособи визначають ще й фінрезультат від цієї операції за правилами бухобліку, незважаючи на те що грошова виручка вже оподаткована єдиним податком
Перша подія — відвантаження товару, надання послуг, виконання робіт на ЄП ПЗ не виникає, бо продавець — не платник ПДВ на дату першої події  
Друга подія — отримання оплати на загальній системі ФОПи оподатковують грошову виручку ПДФО та ВЗ за правилами загальної системи. Виручка включається до доходу повністю, бо вона не містить ПДВ. Юрособи визначають фінрезультат від цієї операції за правилами бухобліку, виручка враховується в повній сумі без ПДВ

Щодо оформлення рахунків та первинних документів:

— у період перебування на ЄП за ставкою 2% сума ПДВ у рахунках, накладних, актах не зазначається;

— якщо перехідна операція почалася на загальній системі з ПДВ, а завершується на ЄП за ставкою 2%, то вона оподатковується ПДВ і в усіх документах щодо цієї операції зазначається ПДВ, незалежно від того, на якій системі оподаткування платник перебуває на дату складання документа;

— якщо перехідна операція почалася на ЄП за ставкою 2%, а завершується після повернення на загальну систему, то вона не оподатковується ПДВ, тому у всіх документах щодо цієї операції ПДВ не зазначається, незалежно від того, на якій системі оподаткування платник перебуває на дату складання документа.

Нарахування ПДВ на товари, роботи, послуги, придбані з ПДВ та використані на ЄП за ставкою 2%

У пп. 9.5 п. 9 підрозділу 8 розділу ХХ ПКУ зазначено, що операції, здійснені платником ЄП за ставкою 2%, вважаються такими, що не є об’єктом оподаткування ПДВ. А якщо так, то всі товари, запаси, роботи та послуги, що раніше були придбані з ПДВ і використані в період сплати ЄП за ставкою 2%, тепер будуть використані в необ’єктних операціях.

Тому в пп. 9.9 п. 9 підрозділу 8 розділу ХХ ПКУ написано, що за товарами/послугами, необоротними активами, придбаними/виготовленими з ПДВ до переходу на ЄП за ставкою 2%, які використані (поставлені, реалізовані) після переходу в операціях, що не є об’єктом оподаткування, платник ПДВ зобов’язаний не пізніше останнього дня звітного періоду, в якому відновлено його реєстрацію платником ПДВ, нарахувати податкові зобов’язання відповідно до пп. «а» п. 198.5 ПКУ.

База нарахування податкових зобов’язань — вартість придбання товарів/послуг, а для необоротних активів — їхня залишкова вартість (п. 189.1 ПКУ).

Податкову накладну складають не пізніше останнього числа місяця, в якому платник повернувся на загальну систему. Як скласти таку ПН, ми писали в «ДК» №26/2021.

Звісно, що призупинений платник ПДВ може й не продавати чи не використовувати ті товари/запаси, які він придбав до переходу на ЄП з ПДВ, а притримати їх до того часу, коли він знову повернеться на загальну систему і ПДВ. Тоді йому не потрібно буде нараховувати податкові зобов’язання за п. 198.5 ПКУ, а замість цього будуть нараховані ПЗ на продаж цих товарів у звичайному порядку.

Щодо нарахування ПЗ на залишкову вартість необоротних активів (НА), то податківці кажуть, що нараховувати ПДВ потрібно буде лише тоді, коли ці активи будуть продані у період перебування на ЄП. Якщо платник просто й надалі використовував свої НА за призначенням після переходу на ЄП за ставкою 2%, то нічого донараховувати не треба.

Якщо необоротні активи будуть ліквідовані за рішенням платника до закінчення їх амортизації, у період перебування на ЄП за ставкою 2%, на їхню вартість, на наш погляд, також потрібно буде нарахувати ПЗ з ПДВ після повернення на загальну систему — за правилом п. 189.9 ПКУ. База нарахування — звичайні ціни на такі активи, але не нижче від балансової вартості. Виняток із цього правила (абз. 2 п. 189.9 ПКУ) також діє в цьому випадку.

Приклад 2  Торгове підприємство перейшло на ЄП за ставкою 2% з 25 травня 2022 року. Станом на 25.05.2022 р. на складі були залишки товарів, придбаних із ПДВ. Товари були придбані за 19800 грн, у т. ч. ПДВ — 3300 грн, і вони були розпродані протягом червня 2022 року вже без ПДВ на загальну суму 28000 грн.

20 вересня 2022 року підприємство подає заяву про відмову від ЄП та перехід на загальну систему і з 1 жовтня 2022 року знову стає платником ПДВ. До 31 жовтня підприємство має нарахувати ПЗ за пп. «а» п. 198.5 ПКУ та скласти податкову накладну на ці товари. База нарахування ПДВ — ціна придбання товарів 19800 грн, у т. ч. ПДВ — 3300 грн.

Нагадаємо!

Відмовитися від ЄП за ставкою 2% можна з першого дня наступного місяця (пп. 9.9 п. 9 підрозділу 8 розділу ХХ ПКУ). Заяву про відмову від спрощеної системи або про зміну ставки ЄП з 2% на будь-яку іншу можна подати в будь-який день, у тому числі і в останній день місяця. Податківці мають повернути платника на його попередню систему оподаткування з першого дня наступного місяця.

Імпортні операції платників ЄП за ставкою 2%

Особливу групу платників ЄП за ставкою 2% було запроваджено з 1 квітня 2022 року, і з тієї самої дати їх було звільнено від сплати мита і ПДВ під час ввезення товарів Законом №2142. Це звільнення діяло недовго, і вже з 1 липня 2022 року справляння мита і ПДВ під час ввезення товарів було відновлено Законом №2325.

На практиці це відбувалося так:

— в імпортних митних деклараціях, оформлених у період з 1 квітня до 30 червня 2022 року, довідково розраховувалися суми мита та ПДВ, але вони не сплачувалися і на Єдиному казначейському рахунку (ЄКР) митниці не відображалися. Такі митні декларації також не відображалися і в Реєстрі операцій в розділі «СЕА ПДВ» у Кабінеті платника податків;

— в імпортних митних деклараціях, оформлених з 1 липня 2022 року, розраховуються суми мита та ПДВ, які сплачуються імпортерами і відображаються на ЄКР митниці. Такі митні декларації вже відображаються в Реєстрі операцій в розділі «СЕА ПДВ» у Кабінеті платника податків.

До речі, перевірити стан свого ЄКР можна в особистому кабінеті «Єдиного вікна для міжнародної торгівлі».

З 1 серпня 2022 року в Реєстрі операцій платника ЄП за ставкою 2%,  реєстрацію платником ПДВ якого призупинено, під час імпорту товарів відображаються дві операції:

1) сплата ПДВ на митниці платником ЄП 3‑ї гр. 2% — зменшує ліміт реєстрації ПН;

2) реєстрацiя митної декларації — збільшує ліміт реєстрації ПН.

Нижче у таблиці 2 наводимо деякі дані з Реєстру операцій імпортера — платника ЄП за ставкою 2% — дати, тип та суми операцій, які змінюють суму ліміту реєстрації ПН, та їх вплив на ліміт.

Таблиця 2

Фрагмент Реєстру операцій ТОВ — платника ЄП за ставкою 2% (на основі реального кейсу)

Дата операції Тип операції Сума операції Сума ліміту Збільшення (+) або зменшення (-) ліміту
01.07.2022 р. Сума ліміту на 1 липня 2022 року   100000,00  
04.07.2022 р. Реєстрація митної декларації 1317892,80 1417892,80 +1317892,80
18.07.2022 р. Реєстрація митної декларації 313445,91 1731338,71 +313445,91
26.07.2022 р. Реєстрація митної декларації 374060,83 2105399,54 +374060,83
26.07.2022 р.* Реєстрація митної декларації 2350470,22 4455869,76 +2350470,22
01.08.2022 р. Сплата ПДВ на митниці платником ЄП 3-ї гр. 2% 374060,83 4081808,93 -374060,83
01.08.2022 р. Сплата ПДВ на митниці платником ЄП 3-ї гр. 2% 2350470,22 1731338,71 -2350470,22
01.08.2022 р. Сплата ПДВ на митниці платником ЄП 3-ї гр. 2% 313445,91 1417892,80 -313445,91
01.08.2022 р.** Сплата ПДВ на митниці платником ЄП 3-ї гр. 2% 1317892,80 100000,00 -1317892,80
08.09.2022 р. Сплата ПДВ на митниці платником ЄП 3-ї гр. 2% 62558,14 37441,86 -62558,14
08.09.2022 р.*** Реєстрація митної декларації 62558,14 100000,00 +62558,14
12.09.2022 р. Реєстрація митної декларації 2426670,97 2526670,97 +2426670,97
12.09.2022 р. Сплата ПДВ на митниці платником ЄП 3-ї гр. 2% 2426670,97 100000,00 -2426670,97
26.09.2022 р. Реєстрація митної декларації 430294,88 530294,88 +430294,88
26.09.2022 р. Сплата ПДВ на митниці платником ЄП 3-ї гр. 2% 430294,88 100000,00 -430294,88
* У липні 2022 року сума ліміту збільшувалася на суму ПДВ, сплаченого за митними деклараціями.
** 1 серпня 2022 року в СЕА ПДВ суму ліміту було зменшено на всі суми ПДВ за липневими митними деклараціями з новим типом операції «Сплата ПДВ на митниці платником ЄП 3-ї гр. 2%».
*** Після 1 серпня 2022 року при оформленні митної декларації в СЕА ПДВ проводяться одночасно дві операції — реєстрація митної декларації збільшує ліміт, а сплата ПДВ на митниці — зменшує ліміт на ту саму суму.

Розрахунок овердрафту для платника ЄП за ставкою 2%

Про те, як формується сума овердрафту у платника ПДВ, ми розповіли в «ДК» №10/2020.

Для платників ПДВ, чия реєстрація призупинена на час перебування на ЄП за ставкою 2%, овердрафт розраховується, якщо період його розрахунку припадає на період, коли платник ЄП ще був платником ПДВ – див. рядки від 11 січня та 8 квітня в таблиці 3. Ці суми розраховані за період, коли підприємство ще було платником ПДВ.

Для звичайного платника ПДВ овердрафт розраховується щокварталу, перерахунок здійснюється шляхом віднімання суми попереднього збільшення та додавання суми збільшення згідно з поточним перерахунком. При цьому віднімання попередньої суми овердрафту здійснюється в СЕА ПДВ на початок попереднього кварталу, а додавання нової суми овердрафту — на початок поточного кварталу.

Для призупиненого платника ПДВ, який вже був платником ЄП за ставкою 2% протягом всього останнього кварталу, овердрафт вже не розраховується.

Приклад 3  ТОВ — платник ПДВ перейшло на ЄП за ставкою 2% з 1 квітня 2022 року. 11 квітня 2022 року було розраховано овердрафт станом на 1 квітня 2022 року — за той період, коли ТОВ ще було платником ПДВ. 8 липня 2022 року сума раніше нарахованого овердрафту була знята, ліміт зменшено — див. таблицю 3. Новий овердрафт у липні вже не розраховувався.

Таблиця 3

Зміна ліміту внаслідок перерахунку овердрафту у платника ЄП за ставкою 2% (на основі реального кейсу)

Дата операції Тип операції Дата документа Сума операції
08.07.2022 р. Реєстрація суми overdraft 01.04.2022 -151891
08.04.2022 р. Реєстрація суми overdraft 01.04.2022 151891
08.04.2022 р. Реєстрація суми overdraft 01.01.2022 -151891
11.01.2022 р. Реєстрація суми overdraft 01.01.2022 151891
11.01.2022 р. Реєстрація суми overdraft 01.10.2021 -138832

Вхідні податкові накладні та РК до переходу на ЄП та після

Як передбачено у пп. 9.5 п. 9 підрозділу 8 розділу ХХ ПКУ, не враховуються в обчисленні показника ∑ НаклОтр суми ПДВ за отриманими ПН/РК, що складені за операціями, дата виникнення податкових зобов’язань за якими припадає (припадала) на період, протягом якого платник перебував на ЄП за ставкою 2%. Це логічно, бо в період перебування на ЄП за ставкою 2% платник не може складати й отримувати ПН/РК, причому дивитися треба саме на дату складання ПН/РК, а не на дату їх реєстрації.

Отже, всі документи, складені в період сплати ПДВ, мають впливати на ліміт платника, а документи, складені в період перебування платника на ЄП за ставкою 2%, не мають впливати на ліміт, і все це має відбуватися незалежно від того, коли ці документи були зареєстровані в ЄРПН — див. приклад 4 і таблицю 4.

Коли призупинений платник ПДВ повернеться з ЄП за ставкою 2% на свою попередню систему оподаткування, він не зможе включити ці суми до податкового кредиту. Їх потрібно буде віднести до первісної вартості придбаних товарів, послуг.

Приклад 4  Платник ПДВ перейшов на ЄП за ставкою 2% з 1 квітня 2022 року. Він мав декілька операцій, які були здійснені у лютому, а податкові накладні за ними були зареєстровані постачальниками щойно в червні 2022 року. Суми ПДВ за цими накладними не вплинули на ліміт реєстрації ПН. Усі ці податкові накладні не будуть відображатися в ПДВ-обліку цього платника після того, як він відновить свій статус платника ПДВ. Дані з Реєстру операцій див. у таблиці 4.

Таблиця 4

Фрагмент Реєстру операцій платника ЄП, який має статус призупиненого платника ПДВ

Дата операції Тип операції Дата документа Сума операції Сума ліміту
22.06.2022 р. Реєстрація ПН — отриманої призупиненим (не коригує лiмiт) 03.02.2022 941,43 140520,00
22.06.2022 р. Реєстрація ПН — отриманої призупиненим (не коригує лiмiт) 04.02.2022 1043,29 140520,00
21.06.2022 р. Реєстрація ПН — отриманої призупиненим (не коригує лiмiт) 10.02.2022 3231,5 140520,00
21.06.2022 р. Реєстрація ПН — отриманої призупиненим (не коригує лiмiт) 16.02.2022 335,69 140520,00
21.06.2022 р. Реєстрація ПН — отриманої призупиненим (не коригує лiмiт) 16.02.2022 702,83 140520,00
03.06.2022 р. Реєстрація ПН — отриманої призупиненим (не коригує лiмiт) 16.02.2022 2080 140520,00
03.06.2022 р. Реєстрація ПН — отриманої призупиненим (не коригує лiмiт) 17.02.2022 2080 140520,00
03.06.2022 р. Реєстрація ПН — отриманої призупиненим (не коригує лiмiт) 07.02.2022 3000 140520,00

Автор: Єгорова Юлія

До змісту номеру