• Посилання скопійовано

Акцизний податок: найголовніше

Це перша (базова) стаття з циклу про акцизний податок, вона дає загальне уявлення про платників акцизного податку, про підакцизні товари, операції з ними, які підлягають оподаткуванню. У наступних статтях розглянемо конкретні особливості для різних підакцизних товарів і операцій з ними.

Інструкція: чи повинен я платити акцизний податок

Якщо особи (суб’єкти господарювання — ФОПи, юрособи; постійні представництва нерезидентів; звичайні фізособи) здійснюють операції з підакцизними товарами, вони, як правило, є платниками акцизного податку.

Тому перше, що слід встановити, — чи має особа якісь операції з підакцизними товарами. Якщо особа не має стосунку до підакцизних товарів, то вона не буде платником акцизного податку і не платитиме його.

Якщо має стосунлк до підакцизних товарів, слід визначити, чи здійснювані операції з підакцизними товарами є об’єктами оподаткування. Якщо не є, то особа не буде платником акцизного податку і не платитиме його.

Якщо операції є об’єктом оподаткування акцизним податком, слід з’ясувати, чи належить особа до платників акцизного податку. Якщо не належить, то немає необхідності і платити.

Якщо особа належить до платників акцизного податку, їй доведеться зареєструватися платником акцизного податку, вести відповідний облік, подавати декларацію, сплачувати податок.

Отже, найперше, потрібно з’ясувати всі наведені вище критерії.

Що таке підакцизні товари

Відповідно до пп. 14.1.145 ПКУ підакцизні товари (продукція) — товари за кодами згідно з УКТ ЗЕД, на які ПКУ встановлено ставки акцизного податку. Тож якщо на певний товар не встановлено ставку акцизу, — цей товар непідакцизний.

Перелік підакцизних товарів наведено в п. 215.1 ПКУ, а ставки із зазначенням кодів УКТ ЗЕД — у п. 215.3 ПКУ (див. таблицю 1). Крім того, тимчасові ставки акцизу для окремих ситуацій і товарів наводяться в підрозділі 5 розділу ХХ ПКУ, тож треба перевіряти, чи не діє тепер тимчасова ставка на ті товари, з якими ви маєте справу.

Таблиця 1

Перелік підакцизних товарів

Перелік за п. 215.1, з урахуванням п. 215.3 ПКУ Підпункт ПКУ, яким встановлено ставки
Спирт етиловий та інші спиртові дистиляти, алкогольні напої, пиво (крім квасу «живого» бродіння)* 215.3.1, 215.3.10
Тютюнові вироби, тютюн та промислові замінники тютюну (крім наведених нижче) 215.3.2
Сигарети та цигарки, сигарили 215.3.2-1
Рідини, що використовуються в електронних сигаретах 215.3.3-1
Пальне 215.3.4, 215.2.3
Товари (продукція), що використовуються як пальне для заправлення транспортних засобів, обладнання або пристроїв з двигунами внутрішнього згоряння із запалюванням від стиснення, з двигунами внутрішнього згоряння з іскровим запалюванням, з двигунами внутрішнього згоряння з кривошипно-шатунним механізмом та коди яких згідно з УКТ ЗЕД не зазначені у підпункті 215.3.4 ПКУ (крім газу природного у газоподібному стані за кодом 2711 21 00 00 згідно з УКТ ЗЕД)** 215.3.4
Моторні транспортні засоби, призначені для перевезення 10 осіб і більше, включаючи водія (крім моторних транспортних засобів, зазначених у товарних підкатегоріях 8702 40 00 10, 8702 40 00 90, 8702 90 90 00 згідно з УКТ ЗЕД) 215.3.5
Автомобілі легкові та інші моторні транспортні засоби, призначені головним чином для перевезення людей, що відповідають товарній позиції 8703 згідно з УКТ ЗЕД (крім моторних транспортних засобів, зазначених у товарній позиції 8702 згідно з УКТ ЗЕД), включаючи вантажопасажирські автомобілі-фургони, гоночні автомобілі, у тому числі автомобілі, які в установленому законодавством порядку подаються до органів, що здійснюють державну реєстрацію транспортних засобів, для реєстрації або перереєстрації у зв’язку зі зміною моделі транспортного засобу, що до переобладнання під час ввезення відповідала товарній позиції 8704 згідно з УКТ ЗЕД, а після переобладнання відповідає товарній позиції 8703 згідно з УКТ ЗЕД 215.3.5-1
Моторні транспортні засоби для перевезення вантажів 215.3.5-2
Кузови для автомобілів, зазначених у товарній позиції 8703 згідно з УКТ ЗЕД 215.3.6
Мотоцикли (включаючи мопеди) та велосипеди з допоміжним двигуном, з колясками або без них 215.3.7
Причепи та напівпричепи для тимчасового проживання у кемпінгах, типу причіпних будиночків 215.3.8
Електрична енергія 215.3.9
* Формально квас «живого» бродіння належить до алкогольних напоїв, тому що входить до товарної позиції 2206 УКТ ЗЕД, але він виключений з переліку підакцизних товарів.
** До цієї групи підакцизних товарів за остаточним принципом включається пальне, яке прямо не зазначене в п. 215.3.4 ПКУ (має інший код УКТ ЗЕД тощо), але фактично використане для заправляння двигунів. Таким чином, це пальне теж не уникає оподаткування акцизом.

Дивимося відповідь на запитання в ЗІР, підкатегорія 114.04: «Яким чином визначається належність пального до підакцизних товарів?».

Податкова зазначила, що класифікація товарів згідно з УКТ ЗЕД, зокрема пального, здійснюється відповідно до Митного тарифу України та Пояснень до УКТ ЗЕД.

Згідно з пп. 14.1.141-1 ПКУ пальне — це нафтопродукти, скраплений газ, паливо моторне альтернативне, паливо моторне сумішеве, речовини, що використовуються як компоненти моторних палив, інші товари, зазначені у пп. 215.3.4 ПКУ.

Класифікація нафтопродуктів здійснюється за їхніми фізико-хімічними показниками (на підставі висновків компетентних експертних установ, відповідних документів, де наведено, зокрема, фракційний склад і призначення товару).

Дивимося іншу відповідь податкової в ЗІР, підкатегорія 114.04: «Яким чином визначається належність до підакцизних товарів палив рідких, на основі газойлів, а також розчинників, розріджувачів або інших готових сумішей на основі метанолу?».

Податкова зазначає, що ці види палива належать до підакцизної групи товарів за належності останніх до опису товару (продукції) згідно з УКТ ЗЕД та відповідних кодів товарів (продукції) згідно з УКТ ЗЕД, що визначені у ПКУ.

Принципи визначення підакцизних товарів, використані у зазначених консультаціях податкової, можна застосувати для будь-яких товарів, а не тільки пального:

1) товар класифікується відповідно до Митного тарифу України, тобто визначається його код УКТ ЗЕД. Для визначення коду може застосовуватися Пояснення до УКТ ЗЕД;

2) перевіряється, чи є код УКТ ЗЕД та/або опис товару в переліках п. 215.3 ПКУ. Якщо є, то товар вважається підакцизним.

Операції з підакцизними товарами, оподатковувані акцизним податком

Такі операції, які наведені в ст. 213 ПКУ, є об’єктами оподаткування (див. таблицю 2).

Таблиця 2

Операції з підакцизними товарами, оподатковувані акцизним податком (об’єкти оподаткування).

Перелік за ст. 213 ПКУ Підпункт ПКУ
Реалізація вироблених в Україні підакцизних товарів (продукції). Це операції виробників та оптових продавців вітчизняних підакцизних товарів. Роздрібні торговці сюди не підпадають 213.1.1
Реалізація та/або передача в межах одного підприємства (крім електричної енергії за кодом 2716 00 00 00 УКТ ЗЕД, виробленої на об’єктах електроенергетики) підакцизних товарів (продукції) з метою власного споживання, промислової переробки, своїм працівникам, а також здійснення внесків підакцизними товарами (продукцією) до статутного капіталу. Суть цих операцій з передачі в межах одного підприємства — це зміна призначення підакцизних товарів. Реалізація працівникам та внески до СК — це окремі випадки продажу підакцизних товарів 213.1.2
Ввезення підакцизних товарів (продукції) на митну територію України. 213.1.3
Реалізація конфіскованих підакцизних товарів (продукції), підакцизних товарів (продукції), визнаних безхазяйними, підакцизних товарів (продукції), за якими не звернувся власник до кінця строку зберігання, та підакцизних товарів (продукції), що за правом успадкування чи на інших законних підставах переходять у власність держави 213.1.4
Реалізація або передача у володіння, користування чи розпорядження підакцизних товарів (продукції), що були ввезені на митну територію України зі звільненням від оподаткування до закінчення строку, визначеного законодавством, відповідно до п. 213.3 ПКУ 213.1.5
Обсяги та вартість втрачених підакцизних товарів (продукції), крім випадків за п. 216.3 ПКУ 213.1.6
Реалізація суб’єктами господарювання роздрібної торгівлі підакцизних товарів (крім тютюнових виробів, тютюну та промислових замінників тютюну, рідин, що використовуються в електронних сигаретах). На практиці це стосується тільки алкогольних напоїв 213.1.9
Переобладнання ввезеного на митну територію України транспортного засобу у підакцизний легковий автомобіль 213.1.11
Реалізація з акцизного складу/акцизного складу пересувного будь-яких обсягів пального або спирту етилового понад обсяги, що отримані, ввезені, вироблені 213.1.12
Використання товарів (продукції), коди яких згідно з УКТ ЗЕД не зазначені у пп. 215.3.4 ПКУ (крім газу природного у газоподібному стані за кодом 2711 21 00 00 згідно з УКТ ЗЕД), як пального для заправлення транспортних засобів, обладнання або пристроїв з двигунами внутрішнього згоряння 213.1.13
Реалізація виробниками та/або імпортерами, у тому числі в роздрібній торгівлі, тютюнових виробів, тютюну та промислових замінників тютюну, рідин, що використовуються в електронних сигаретах 213.1.14

Термін «реалізація підакцизних товарів (продукції)» наведено в пп. 14.1.212 ПКУ. Згідно з цим визначенням до реалізації належить будь-яка фізична передача товару, включаючи безоплатну передачу, передачу без переходу права власності. Тобто реалізацію підакцизних товарів не слід ототожнювати зі «звичайною» реалізацією товарів, коли товар змінює свого власника. Наприклад, передача та повернення пального на/з відповідального зберігання — це теж реалізація підакцизних товарів, незважаючи на те що власник пального не змінюється, а змінюється лише його місцезнаходження.

Термін «виробництво підакцизних товарів (продукції)» — в пп. 14.1.28-1.

Згідно з п. 213.2 ПКУ не є об’єктом оподаткування операції з підакцизними товарами:

— вивезення (експорту) підакцизних товарів (продукції) платником податку за межі митної території України;

— ввезення на митну територію України раніше експортованих підакцизних товарів (продукції), в яких виявлено недоліки, що перешкоджають реалізації цих товарів на митній території країни імпортера, для їх повернення експортеру, без подальшої реалізації на митній території України;

— реалізації електричної енергії, виробленої кваліфікованими когенераційними установками та/або з відновлюваних джерел енергії;

— передача для власного споживання в межах одного підприємства електричної енергії (за кодом 2716 00 00 00 згідно з УКТ ЗЕД), виробленої на цьому підприємстві.

Водночас є звільнені від оподаткування операції з підакцизними товарами, які наведені в п. 213.3 ПКУ.

Пільги зі сплати акцизного податку наведені також у підрозділі 5 розділу ХХ та інших нормах ПКУ.

Платники акцизного податку

Перелік платників наведено в п. 212.1 ПКУ. Можна виокремити шість груп платників.

Перша — виробники підакцизної продукції.

Це особи (включаючи постійні представництва), які виробляють підакцизні товари на митній території України, у тому числі з давальницької сировини.

Наприклад, виробники електроенергії, які мають ліцензію на право здійснення підприємницької діяльності з виробництва електричної енергії та продають її на ринку електричної енергії.

Виробники тютюнових виробів, тютюну та промислових замінників тютюну, рідин, що використовуються в електронних сигаретах.

Друга — імпортери підакцизної продукції.

До імпортерів належать у тому числі постійні представництва, а також звичайні фізособи.

Наприклад, імпортери тютюнових виробів, тютюну та промислових замінників тютюну, рідин, що використовуються в електронних сигаретах.

Третя — реалізатори підакцизної продукції.

Наприклад, під час роздрібної торгівлі.

Під час реалізації пального або спирту етилового (стосується у тому числі юросіб, що ведуть облік результатів діяльності за договором про спільну діяльність без створення юрособи; постійних представництв).

Четверта — порушники, тобто особи, які порушили встановлені законом вимоги щодо підакцизної продукції:

— реалізують або передають у володіння, користування чи розпорядження підакцизні товари (продукцію), що були ввезені на митну територію України зі звільненням від оподаткування до закінчення строку, визначеного законом відповідно до п. 213.3 ПКУ;

— порушники вимог митних режимів, що передбачають звільнення від оподаткування;

— порушники виконання умов щодо цільового використання підакцизних товарів (продукції), на які встановлено ставку податку 0 гривень за 1 літр 100-відсоткового спирту, 0 євро за 1000 кг нафтопродуктів;

— порушники цільового використання підакцизних товарів, які не підлягають оподаткуванню або звільняються від оподаткування.

П’ята — власники ввезеного на митну територію України вантажного транспортного засобу, що переобладнується на легковий автомобіль, з якого справляється акцизний податок.

Шоста — суб’єкт господарювання, постійне представництво, які використовують товари (продукцію), коди яких згідно з УКТ ЗЕД не зазначені у пп. 215.3.4 ПКУ (крім газу природного у газоподібному стані за кодом 2711 21 00 00 згідно з УКТ ЗЕД), як пальне для заправлення транспортних засобів, обладнання або пристроїв з двигунами внутрішнього згоряння із запалюванням від стиснення, з двигунами внутрішнього згоряння з іскровим запалюванням, з двигунами внутрішнього згоряння з кривошипно-шатунним механізмом.

Відповідно до п. 212.2 ПКУ замовники, за дорученням яких виробляються підакцизні товари (продукція) з давальницької сировини, сплачують податок виробнику.

Окрема реєстрація

Чи підлягають платники акцизного податку окремій реєстрації в податкових органах?

Так, згідно з нормами п. 212.3 ПКУ, причому порядок такої реєстрації залежить від виду платника та його підакцизних операцій. Реєстрація платників акцизу відбувається за одним із таких варіантів:

— за фактом видачі платнику ліцензії. Отримання ліцензії означає й реєстрацію платником акцизу;

— за фактом подання платниками декларації акцизного податку. Подали першу декларацію за місяць, в якому провели підакцизні операції, — отримали реєстрацію платниками акцизу;

— за заявою, що подається СГ, які збираються реалізувати пальне або спирт етиловий.

Ставки акцизного податку

Ставки наведені в ст. 215, а також у підрозділі 5 розділу ХХ ПКУ.

Ставки бувають:

адвалорні (встановлюються у відсотковому або кратному відношенні до одиниці вартісного виміру бази оподаткування — див. п. 28.2 ПКУ);

специфічні (фіксована величина стосовно кожної одиниці виміру бази оподаткування — див. п. 28.1 ПКУ);

адвалорні та специфічні одночасно.

Наприклад, для тютюнових виробів та промислових замінників тютюну в пп. 215.3.2 ПКУ наведено специфічні ставки податку. Для сигарет та цигарок, сигарил — адвалорні ставки.

Таким чином, особа, що здійснює операції з підакцизними товарами, з огляду на обсяг здійснюваних операцій та ставки, може порахувати суму акцизного податку, яку доведеться сплатити.

Автор: Олександр Золотухін

До змісту номеру