• Посилання скопійовано

Що нового

Закон щодо КБВ опубліковано

!  Юрособам

У газеті «Голос України» 29.09.2022 р. офіційно опубліковано Закон «Про внесення змін до деяких законів України щодо вдосконалення регулювання кінцевої бенефіціарної власності та структури власності юридичних осіб», який передбачає запровадження спрощеної процедури подання інформації про кінцевих бенефіціарних власників та структуру власності юросіб до Єдиного державного реєстру юридичних осіб, фізичних осіб — підприємців та громадських формувань, у тому числі електронним шляхом, скорочення переліку юросіб, які подають відомості, та скасування вимоги щодо нотаріального засвідчення копій документів.

Нововведення цього Закону ми докладно розглянули в «ДК» №39/2022.

Закон України від 06.09.2022 р. №2571-IX набирає чинності з 29.12.2022 р.


Систему громадського здоров’я врегульовано законом

!  Громадянам, СГ

У зв’язку з офіційним опублікуванням у газеті «Голос України» 30.09.2022 р. наступного дня набрав чинності Закон «Про систему громадського здоров’я», який буде введено в дію через 12 місяців з дня набрання ним чинності.

Цей Закон визначає правові, організаційні, економічні та соціальні засади функціонування системи громадського здоров’я в Україні з метою зміцнення здоров’я населення, запобігання хворобам, покращення якості та збільшення тривалості життя, регулює суспільні відносини у сфері громадського здоров’я та санітарно-епідемічного благополуччя населення, визначає відповідні права і обов’язки державних органів та органів місцевого самоврядування, юридичних і фізичних осіб у цій сфері, встановлює правові та організаційні засади здійснення державного нагляду (контролю) у сферах господарської діяльності, які можуть становити ризик для санітарно-епідемічного благополуччя населення.

З 01.10.2023 р. втратять чинність:

Закон України від 24.02.1994 р. №4004-XII «Про забезпечення санітарного та епідемічного благополуччя населення»;

Постанова ВРУ від 24.02.1994 р. №4005-XII «Про порядок введення в дію Закону України «Про забезпечення санітарного та епідемічного благополуччя населення».

Закон України від 06.09.2022 р. №2573-IX чинний з 01.10.2022 р.


Географічні зазначення сільгосппродукції та продуктів — під охороною

!  Харчовикам

У зв’язку з офіційним опублікуванням у газеті «Голос України» 30.09.2022 р. наступного дня набрав чинності Закон «Про особливості правової охорони географічних зазначень для сільськогосподарської продукції та харчових продуктів, захист прав та застосування схем якості, включаючи традиційні гарантовані особливості для сільськогосподарської продукції та харчових продуктів».

Закон визначає правові та організаційні засади схем якості для сільськогосподарської продукції та харчових продуктів, особливості підготовки до реєстрації, реєстрації, використання та захисту географічних зазначень для сільськогосподарської продукції (сільськогосподарських товарів) та харчових продуктів, здійснення контролю щодо таких географічних зазначень, а також правові засади охорони традиційних гарантованих особливостей, включаючи підготовку до реєстрації, реєстрацію, використання, захист та контроль.

Дія Закону поширюється на сільськогосподарську продукцію, харчові продукти, призначені для споживання людиною, а також на інші споріднені з ними товари, зазначені у визначених цим Законом групах УКТ ЗЕД.

Державний контроль у сфері дії цього Закону за дотриманням операторами ринку вимог законодавства про географічні зазначення, традиційні гарантовані особливості, особливі показники якості здійснюється відповідно до Закону України «Про державний контроль за дотриманням законодавства про харчові продукти, корми, побічні продукти тваринного походження, здоров’я та благополуччя тварин».

Особа, яка має право використовувати географічне зазначення або традиційну гарантовану особливість, або орган державної влади має право вимагати вилучення з обігу і знищення за рахунок порушника товарів, упаковок, етикеток, на яких розміщене найменування, що охороняється згідно зі схемою якості, і/або що містять національний символ або попереджувальне маркування, передбачене Законом України «Про правову охорону географічних зазначень», без належних правових підстав.

Закон «Про інформацію для споживачів щодо харчових продуктів» доповнено положенням, відповідно до якого на період дії воєнного стану та протягом шести місяців після його припинення чи скасування харчові продукти, які відповідають вимогам законодавства щодо надання споживачам інформації про харчові продукти, що діяло до введення в дію цього Закону, але не відповідають вимогам цього Закону, можуть вироблятися та/або вводитися в обіг і перебувати в обігу до настання кінцевої дати споживання або закінчення строку придатності.

Закон України від 06.09.2022 р. №2572-IX чинний з 01.10.2022 р.


Громадянам дозволили купувати більше безготівкової інвалюти

!  Усім

Національний банк вніс зміни до Постанови НБУ від 24.02.2022 р. №18 «Про роботу банківської системи в період запровадження воєнного стану».

Зокрема, збільшено із 50 тис. грн до 100 тис. грн (в еквіваленті) щомісячний ліміт на купівлю громадянами безготівкової іноземної валюти з подальшим розміщенням на безвідкличний депозит від 3-х місяців.

Також доповнено перелік винятків із заборони уповноваженим установам здійснювати транскордонний переказ валютних цінностей з України / переказ коштів на кореспондентські рахунки банків-нерезидентів у гривнях / іноземній валюті, відкриті в банках-резидентах, включаючи перекази, що здійснюються за дорученням клієнтів. Так, юрособам-резидентам надано можливість переказувати кошти на рахунки власних філій, представництв та інших відокремлених підрозділів без створення юрособи, відкритих за кордоном, за одночасного дотримання умов, що перекази здійснюються:

у межах загальної суми коштів, що були переказані цією юрособою-резидентом протягом 2021 року для утримання її філій, представництв та інших відокремлених підрозділів без створення юрособи за кордоном, що підтверджується юрособою-резидентом документально. Протягом одного календарного місяця дозволяється переказувати не більше 1/4 частини від цієї суми;

за рахунок власних (не куплених, не залучених у формі кредиту, позики) коштів в іноземній валюті юрособи-резидента;

через один банк (за вибором юрособи-резидента). Зміну банку, що обслуговує ці операції, дозволяється проводити на підставі письмового звернення клієнта до банку, до якого переводиться на обслуговування клієнт, аналогічно до порядку зміни обслуговуючого банку, визначеного в п. 8 розд. I Положення про заходи захисту та визначення порядку здійснення окремих операцій в іноземній валюті;

виключно з метою фінансування витрат на утримання її філій, представництв та інших відокремлених підрозділів без створення юрособи за кордоном (підтверджується кошторисом витрат).

Окремі положення постанови набрали чинності 05.10.2022 р.

Постанова  Національного банку України від 29.09.2022 р. №211 чинна з 01.10.2022 р.


Заборонено будь-який експорт до РФ

!  Експортерам

Кабмін заборонив вивезення за межі митної території України товарів за зовнішньоекономічними договорами (контрактами), торговельною країною та/або країною призначення яких є Російська Федерація.

Передбачається, що постанова втратить чинність з дня припинення або скасування воєнного стану та припинення застосування Російською Федерацією недружніх дій проти України.

Постанова Кабінету Міністрів Українивід 27.09.2022 р. №1076 чинна з 30.09.2022 р.


Держекоінспекція отримала нові повноваження та права

!  СГ

Кабмін вніс зміни до Положення про Державну екологічну інспекцію України, затвердженого постановою КМУ від 19.04.2017 р. №275.

Зокрема, Держекоінспекції надано повноваження здійснювати розрахунок розміру шкоди, збитків і втрат, завданих навколишньому природному середовищу та природним ресурсам держави з питань, що належать до її компетенції, внаслідок виникнення аварій, надзвичайних ситуацій, військової агресії, військових, терористичних або інших злочинних дій, у тому числі з початку дії правового режиму воєнного стану.

Держекоінспекція отримала право:

проводити лабораторний аналіз стану забруднення земель, у тому числі радіоактивний, у зонах безпосереднього впливу викидів і скидів забруднюючих речовин, у тому числі у разі виникнення аварій, надзвичайних ситуацій, військової агресії, військових, терористичних або інших злочинних дій;

безперешкодно обстежувати в установленому законодавством порядку підприємства, установи та організації, їх об’єкти нерухомого майна, виробничі потужності та технічне обладнання під час здійснення державного нагляду (контролю) за додержанням вимог законодавства у сфері охорони навколишнього природного середовища та з метою здійснення розрахунку розміру шкоди, збитків і втрат, завданих навколишньому природному середовищу та природним ресурсам держави внаслідок виникнення аварій, надзвичайних ситуацій, військової агресії, військових, терористичних або інших злочинних дій.

Постанова Кабінету Міністрів України від 30.09.2022 р. №1111 чинна з  05.10.2022 р.


У Держпраці — нове повноваження

!  Працедавцям

Кабмін вніс зміни до Положення про Державну службу України з питань праці, затвердженого постановою КМУ від 11.02.2015 р. №96.

Згідно з новим підпунктом 52-1 пункту 4 Положення Держпраці отримала повноваження анулювати видані дозволи та ліцензії також у разі застосування до суб’єкта господарювання санкції, передбаченої п. 6 ч. 1 ст. 4 Закону «Про санкції».

Постанова КМУ від 30.09.2022 р. №1103
набирає чинності з дня офіційного опублікування,
станом на 05.10.2022 р. офіційно не опублікована


Зміни в Порядку функціонування єдиного рахунка

!  Платникам податків

Кабмін вніс зміни до Порядку функціонування єдиного рахунка та виконання норм статті 35-1 Податкового кодексу України центральними органами виконавчої влади, затвердженого постановою КМУ від 29.04.2020 р. №321.

Змінами, зокрема, уточнено, що інформація про реквізити єдиного рахунка розміщується на офіційному вебпорталі ДПС, Казначейства, Єдиному державному вебпорталі електронних послуг «Портал Дія», а також є доступною платнику в електронному кабінеті у день його включення до реєстру платників, які використовують єдиний рахунок.

Постанова Кабінету Міністрів України від 30.09.2022 р. №1105 чинна з 05.10.2022 р.


Викладено в новій редакції Положення про Реєстр кваліфікацій

!  Працедавцям

Кабмін виклав у новій редакції Положення про Реєстр кваліфікацій, затверджене постановою КМУ від 16.06.2021 р. №620.

Докладніше див. «ДК» №41/2022.

Постанова Кабінету Міністрів України від 27.09.2022 р. №1063 чинна з 28.09.2022 р.


Нова форма довідки про сплачений нерезидентом в Україні податок на прибуток

!  Нерезидентам, постійним представництвам

Міністерство фінансів затвердило форму та Порядок видачі довідки про сплачений нерезидентом в Україні податок на прибуток (доходи).

Довідка видається контролюючим органом у паперовій або електронній формі за місцезнаходженням (місцем проживання) резидента або нерезидента, який здійснює господарську діяльність на території України через постійне представництво, або іншого нерезидента, на якого покладено обов’язок сплачувати податок у порядку, встановленому Податковим кодексом, що здійснює на користь нерезидента будь-яку виплату з доходу з джерелом його походження з України.

Довідка видається безоплатно у паперовій або електронній формі на підставі Заяви про видачу довідки про сплачений нерезидентом в Україні податок на прибуток (доходи) за формою, наведеною у додатку до Порядку.

Заява подається до відповідного контролюючого органу безпосередньо нерезидентом або через особу, яка здійснює на користь нерезидента виплату доходів з джерелом їх походження з України, або уповноваженою ним особою, яка має підтвердити свої повноваження.

Заява має бути подана українською мовою у паперовій формі або засобами електронного зв’язку в електронній формі з урахуванням вимог, визначених ст. 42 ПКУ.

Довідка або обґрунтована відмова у її видачі видається контролюючим органом у паперовій або електронній формі за підписом керівника контролюючого органу (його заступника або уповноваженої особи) протягом 5 робочих днів від дати одержання Заяви нерезидента або уповноваженої ним особи у порядку, визначеному ст. 42 ПКУ.

Водночас втратить чинність наказ Мінфіну від 03.12.2012 р. №1264, яким затверджено попередню форму довідки та порядок її подання.

Наказ Мінфіну від 28.07.2022 р. №219
набирає чинності з дня офіційного опублікування,
станом на 05.10.2022 р. офіційно не опублікований


Аптеки повинні вносити інформацію про продані ліки в електронну систему

!  Фармацевтам

Кабмін вніс зміни до Ліцензійних умов провадження господарської діяльності з виробництва лікарських засобів, оптової та роздрібної торгівлі лікарськими засобами, імпорту лікарських засобів (крім активних фармацевтичних інгредієнтів), затверджених постановою КМУ від 30.11.2016 р. №929.

Зокрема, ліцензіат, який провадить господарську діяльність з роздрібної торгівлі лікарськими засобами, зобов’язаний:

дотримуватися вимог, визначених Порядком функціонування електронної системи охорони здоров’я, затвердженим постановою КМУ від 25.04.2018 р. №411, та порядками ведення відповідних реєстрів центральної бази даних електронної системи охорони здоров’я, затвердженими МОЗ. Зазначені ліцензіати зобов’язані привести свою діяльність у відповідність до цього положення до 31.03.2023 р.;

зареєструватися в Реєстрі суб’єктів господарювання у сфері охорони здоров’я центральної бази даних електронної системи охорони здоров’я та забезпечити роботу з електронною системою охорони здоров’я, управління медичною інформацією та використання інших функціональних можливостей зазначеної системи, які визначені законодавством обов’язковими в процесі провадження господарської діяльності з роздрібної торгівлі лікарськими засобами.

На період воєнного стану та протягом 3 місяців з дня його припинення або скасування вищезгадані положення не поширюються на ліцензіатів, які провадять господарську діяльність з роздрібної торгівлі лікарськими засобами через аптеки та їх структурні підрозділи, місце провадження діяльності яких перебуває в межах територій територіальних громад, які розташовані в районі проведення воєнних (бойових) дій або які перебувають у тимчасовій окупації, оточенні (блокуванні), перелік яких затверджується наказом Мінреінтеграції.

Крім того, ліцензіат, який провадить госпдіяльність з роздрібної торгівлі лікарськими засобами, забезпечує в обов’язковому порядку внесення інформації щодо відпущених лікарських засобів до Реєстру медичних записів, записів про направлення та рецептів центральної бази даних електронної системи охорони здоров’я у разі відпуску лікарських засобів за електронними рецептами у порядку, встановленому МОЗ.

Такі вимоги не застосовуються на період дії воєнного стану та протягом 3 місяців з дня його припинення або скасування до ліцензіатів, які провадять госпдіяльність з роздрібної торгівлі лікарськими засобами через аптеки та їх структурні підрозділи, місце провадження діяльності яких перебуває в межах територій територіальних громад, які розташовані в районі проведення воєнних (бойових) дій або які перебувають у тимчасовій окупації, оточенні (блокуванні), перелік яких затверджується наказом Мінреінтеграції. СГ, які провадять госпдіяльність з роздрібної торгівлі лікарськими засобами, зобов’язані привести свою діяльність у відповідність до цього положення до 31.03.2023 р.

Зазначені зміни набирають чинності з 29.11.2022 р.

Постанова Кабінету Міністрів України від 27.09.2022 р. №1055 чинна з 29.09.2022 р.

Автор: Анастасія Поритко

До змісту номеру