• Посилання скопійовано

Суть справи

ЄП за ставкою 2% і ПДВ: практика застосування
Коли платник ПДВ переходить на ЄП за ставкою 2%, його реєстрація платником ПДВ призупиняється. Платник ЄП за ставкою 2% не нараховує податкових зобов’язань з ПДВ, не може реєструвати ПН і не звітує з ПДВ. Але це не означає, що його статус платника ПДВ анульовано. У чому різниця і як із цим працювати на практиці, дізнайтеся зі статті.

Акцизний податок: найголовніше
Це перша (базова) стаття з циклу про акцизний податок, вона дає загальне уявлення про платників акцизного податку, про підакцизні товари, операції з ними, які підлягають оподаткуванню. У наступних статтях розглянемо конкретні особливості для різних підакцизних товарів і операцій з ними.

Акциз на пальне повернувся
З 30 вересня почали діяти нові ставки акцизу на деякі види пального за кодами УКТ ЗЕД груп 2710, 2711, 2901, 3826 та 3824. Продаж дизеля для потреб Міноборони залишили за нульовою ставкою. Але тільки протягом 180 днів з дня ввезення або вироблення пального.

Продаж частки у ТОВ для погашення боргу
ВС вважає, що приватний/державний виконавець, перш ніж звертати стягнення на частку учасника у статутному капіталі ТОВ, у т. ч. й у разі передачі частки в рахунок погашення боргу, має запропонувати іншим учасникам товариства придбати таку частку*.

Реєстр кваліфікацій: що змінилося?
Кабмін Постановою №1063 оновив редакцію Положення про Реєстр кваліфікацій. Дізнаймося, хто саме і яку інформацію подає до цього Реєстру.

Підставу звільнення змінити не можна
Верховний Суд наголосив*: якщо працівник подає заяву про звільнення через порушення трудового законодавства, роботодавець може відмовити у звільненні. Проте не може самостійно змінити підставу для звільнення своїм наказом усупереч заяві працівника.

Імпорт за дорученням для безоплатної передачі
Материнська компанія надіслала в Україну подарунки (кросівки) для безоплатної передачі працівникам дочірнього українського підприємства (вартість за МД — 2200 грн). Підприємство розмитнить і перевиставить витрати материнській компанії. Що з бухобліком, ПК з імпорту, ПДФО, ВЗ у разі передачі кросівок працівникам?

Договори та форс-мажор: погляд податківців
Останні роки для України — суцільний форс-мажор. Про це свідчить не лише тимчасове податкове законодавство, яке дуже швидко вводили в дію законотворці, а й допомога від держави, яка потроху, але виплачується потерпілим. А що про форс-мажор думає нині ДПСУ?

Відрядження небюджетників за бюджетні кошти
Підприємство здійснює функції з обслуговування державних органів влади, тобто виконує певні послуги, які фінансуються державою. Чи може відрядження за кордон бути довшим за 180 днів? Чи можливо зараз закрити і відкрити нове відрядження, не повертаючись в Україну?

Знищити документи до перевірки не можна
Податківці в індивідуальній податковій консультації від 31.12.2021 р. №4890/ІПК/99-00-21-02-02-06 розповіли, чи можна знищити первинну документацію, строк зберігання якої закінчився, за умови що перевірка контролюючими органами за цей період не проводилася.

До змісту номеру