• Посилання скопійовано

База ПДВ у разі продажу небалансів електроенергії

Підприємство закуповує електроенергію для виробництва продукції. У разі виникнення небалансів електроенергії купує та продає такі небаланси. Чи треба донараховувати ПЗ з ПДВ під час продажу небалансів нижче від ціни придбання?

Відповідно до п. 188.1 ПКУ, база оподаткування ПДВ визначається виходячи з договірної вартості товарів, яка не може бути нижчою від ціни придбання таких товарів, крім, серед іншого, електричної енергії, ціна на яку склалася на ринку електричної енергії.

Тобто, якщо нижче від ціни придбання продається електроенергія, ціна на яку склалася на ринку електроенергії, донараховувати ПЗ з ПДВ до ціни придбання не потрібно.

Якщо ж електроенергія продається на інших підставах, то донараховувати ПЗ з ПДВ потрібно у загальному порядку.

Такий самий висновок читаємо в ІПК ДПСУ від 24.03.2021 р. №1177/ІПК/99-00-21-03-02-06. У ній ДПСУ зазначає, що згідно зі ст. 70 Закону про ринок електроенергії врегулюванням небалансів електричної енергії є вчинення стороною, відповідальною за баланс, правочинів щодо купівлі-продажу електричної енергії з оператором системи передачі в обсягах небалансів електричної енергії за цінами небалансів, визначеними відповідно до Правил ринку.

Таким чином, як висновує ДПСУ у зазначеній ІПК, якщо з урахуванням норм статті 70 Закону про ринок електроенергії та Правил ринку ціна на електричну енергію, яка постачається з метою врегулювання небалансів, є такою, що склалася на ринку електричної енергії та/або підлягає державному регулюванню, то база оподаткування ПДВ за операціями з постачання такої електричної енергії визначатиметься виходячи з її договірної (контрактної) вартості без урахування ціни придбання.

В іншому випадку платник податку зобов’язаний визначати податкові зобов’язання за операціями з постачання такої електричної енергії виходячи з бази оподаткування, яка не має бути нижча за ціну придбання такої електричної енергії.

Але далі ДПСУ уточнює, що з метою однозначного трактування норм чинного законодавства, які регулюють згадане питання, а також визначення належності цін на продаж електричної енергії для врегулювання небалансів електричної енергії до категорії цін, які склалися на ринку електричної енергії та/або підлягають державному регулюванню, рекомендовано звернутися до НКРЕКП як до державного колегіального органу, одним з основних завдань якого є забезпечення проведення цінової і тарифної політики, зокрема, у сфері електроенергетики.

Тобто, проаналізувавши норми чинного законодавства, ДПСУ дійшла висновку, що на електроенергію, продану з метою регулювання небалансів, не потрібно донараховувати ПЗ з ПДВ, якщо вона продана за ціною нижче від ціни придбання. Адже така електроенергія продається за ціною, яка склалася на ринку електроенергії.

Але далі податкова зауважила, що все-таки не вона встановлює правила продажу електроенергії, а НКРЕКП, яка і має дати остаточну відповідь, чи є електроенергія, продана в межах врегулювання небалансів електричної енергії, такою, що продана за цінами, які склалися на ринку електричної енергії.

Думка НКРЕКП з цього питання нам невідома. Тож для уникнення непорозумінь може бути доцільним звернутися до цього органу за консультацією.

Нормативна база

Автор: Олександр Золотухін

До змісту номеру