• Посилання скопійовано

Що нового

МВС інформуватиме військкомати про ТЗ підприємств

!  СГ — власникам ТЗ

У зв’язку з офіційним опублікуванням у газеті «Голос України» 01.09.2022 р. наступного дня набрав чинності Закон «Про внесення зміни до статті 6 Закону України «Про мобілізаційну підготовку та мобілізацію» щодо військово-транспортного обов’язку».

Законом визначено, що територіальні органи МВС щокварталу подають до територіальних центрів комплектування та соціальної підтримки відомості про реєстрацію (перереєстрацію), переобладнання та зняття з обліку транспортних засобів, які перебувають у власності підприємств, установ та організацій і можуть бути призначені для задоволення потреб Збройних Сил України та інших військових формувань в особливий період.

Закон України від 15.08.2022 р. №2513-IX чинний з 02.09.2022 р.


1 жовтня починається «митний безвіз» з ЄС

!  Суб’єктам ЗЕД

У зв’язку з офіційним опублікуванням у газеті «Голос України» 31.08.2022 р. через 30 днів з цієї дати набирає чинності Закон «Про внесення змін до Митного кодексу України та інших законів України щодо деяких питань виконання глави 5 розділу IV Угоди про асоціацію між Україною, з однієї сторони, та Європейським Союзом, Європейським співтовариством з атомної енергії і їхніми державами-членами, з іншої сторони».

Законом, зокрема, передбачається удосконалення правил щодо отримання статусу фінансового гаранта, забезпечення сплати митних платежів, отримання авторизації на застосування спрощень «загальна гарантія», «загальна гарантія зі зменшенням розміру забезпечення базової суми на 50 відсотків», «загальна гарантія зі зменшенням розміру забезпечення базової суми на 70 відсотків», «звільнення від гарантії», а також удосконалено механізм прийняття рішень митними органами, подання скарг на рішення, правила внесення змін, перегляду, скасування, анулювання рішень.

Окремі положення набирають чинності одночасно з набранням чинності для України Конвенцією про процедуру спільного транзиту.

Нова редакція ч. 3 ст. 233 МКУ набирає чинності з 19.01.2023 р.

Нові редакції п. 3 ч. 1 та п. 7 ч. 2 ст. 316 МКУ щодо можливості фінансових компаній виступати гарантами та вимог до фінансових компаній як гарантів набирають чинності з 01.01.2024 р.

Закон України від 15.08.2022 р. №2510-IX набирає чинності з 01.10.2022 р.


Податкову амністію продовжено до 1 березня 2023 року

!  Фізособам — платникам податків

У зв’язку з офіційним опублікуванням у газеті «Голос України» 01.09.2022 р. наступного дня набрав чинності Закон «Про внесення змін до Податкового кодексу України та інших законів України щодо звільнення від оподаткування благодійної допомоги, виплаченої на користь членів сімей поранених та загиблих учасників бойових дій під час участі у відсічі збройній агресії та забезпеченні національної безпеки України».

Законом, зокрема, передбачено продовження процедури одноразового (спеціального) добровільного декларування до 01.03.2023 р.

Також визначено, що у разі вибору декларантом, який подав одноразову (спеціальну) добровільну декларацію після 31 серпня 2022 року, у межах одноразового (спеціального) добровільного декларування ставки збору з одноразового (спеціального) добровільного декларування, що передбачає сплату такого платежу трьома рівними частинами, сплата збору з одноразового (спеціального) добровільного декларування здійснюється декларантом у такому порядку:

першого платежу — протягом 30 к. д. з дати подання одноразової (спеціальної) добровільної декларації;

другого платежу — до 01.05.2024 р.;

третього платежу — до 01.05.2025 р.

Закон України від 15.08.2022 р. №2516-IX чинний з 02.09.2022 р.


Україна приєдналася до Конвенції про процедуру спільного транзиту

!  Суб’єктам ЗЕД

У зв’язку з офіційним опублікуванням у газеті «Голос України» 31.08.2022 р. того самого дня набрав чинності Закон «Про приєднання України до Конвенції про процедуру спільного транзиту»

Конвенція, учинена 20 травня 1987 року в м. Інтерлакен, визначає заходи щодо транзитного перевезення товарів між Співтовариством і країнами ЄАВТ, а також між самими країнами спільного транзиту, в тому числі у відповідних випадках, стосовно товарів, які перевантажують, направляють далі або складують, шляхом запровадження процедури спільного транзиту незалежно від виду і походження товарів.

Конвенція набирає чинності для України в перший день другого місяця після подання на зберігання офіційного документа про приєднання.

Закон України від 30.08.2022 р. №2555-IX чинний з 31.08.2022 р.


Україна приєдналася до Конвенції про спрощення формальностей у торгівлі товарами

!  Суб’єктам ЗЕД

У зв’язку з офіційним опублікуванням у газеті «Голос України» 31.08.2022 р. того самого дня набрав чинності Закон «Про приєднання України до Конвенції про спрощення формальностей у торгівлі товарами».

Конвенція про спрощення формальностей у торгівлі товарами, вчинена 20 травня 1987 року, встановлює інструменти для спрощення формальностей у торгівлі товарами між договірними сторонами, зокрема шляхом запровадження єдиного адміністративного документа, який необхідно використовувати для будь-якої процедури імпорту чи експорту, а також для процедури спільного транзиту, застосовного у торгівлі між договірними сторонами незалежно від виду та походження товарів.

Конвенція набирає чинності для України в перший день другого місяця після подання на зберігання офіційного документа про приєднання.

Закон України від 30.08.2022 р. №2554-IX чинний з 31.08.2022 р.


НБУ оновив порядок відкриття та ведення спецрахунків для спецдекларування

!  Фізособам — платникам податків

Нацбанк затвердив Положення про порядок відкриття та ведення поточних рахунків із спеціальним режимом використання в національній та іноземних валютах, банківських металах для цілей одноразового (спеціального) добровільного декларування.

Нове Положення замінює собою попереднє, яке було затверджене постановою НБУ від 05.08.2021 р. №83. Як і попереднє, воно регулює порядок відкриття, зарахування готівкових коштів у національній та іноземних валютах, банківських металів та закриття банками України поточних рахунків зі спеціальним режимом використання фізособам, у тому числі самозайнятим особам, які мають право скористатись одноразовим (спеціальним) добровільним декларуванням.

Необхідність оновлення Положення викликана продовженням «податкової амністії» до 01.03.2023 р. та набранням чинності Законом про платіжні послуги та Інструкцією №162.

Постанова  Національного банку України від 02.09.2022 р. №200 чинна з 02.09.2022 р.


НБУ оновив та уточнив деякі валютні обмеження за Постановою №18

!  Банкам і їхнім клієнтам

Нацбанк вніс низку змін до Постанови НБУ від 24.02.2022 р. №18 «Про роботу банківської системи в період запровадження воєнного стану».

Зокрема:

1) до обсягу готівкової валюти, який банк може запропонувати населенню, включається весь обсяг придбаної ним із 13.04.2022 р. у громадян безготівкової валюти (а не 50%);

2) банки мають рекомендувати клієнтам, які мають непогашену заборгованість за кредитними договорами (договорами позики), укладеними з нерезидентами, для врегулювання відповідних зобов’язань під час дії обмежень, передбачених Постановою №18, звернутися до нерезидентів з пропозицією здійснити реструктуризацію заборгованості на умовах, не гірших за визначені в Основних умовах правочинів з державним боргом, які здійснюються у 2022 році. Дозволено переказувати валюту для сплати процентних платежів за кредитами за одночасного дотримання таких умов:

— дата сплати процентних платежів припадає на період із 24 лютого до 10 серпня 2022 року (включно);

— позичальник станом на 24.02.2022 р. не мав простроченої заборгованості за кредитним договором;

— загальна сума коштів, яку дозволяється переказати в межах одного кредитного договору протягом календарного місяця, не має перевищувати 1/5 від суми процентів, що підлягали сплаті в період із 24 лютого до 10 серпня 2022 року (включно);

— кошти, що використовуються для купівлі та переказу валюти з метою сплати відповідних процентних платежів, не мають залучатися за кредитами від резидентів;

— позичальник не має заборгованості за податковими платежами;

— позичальник продовжував госпдіяльність після 23.02.2022 р., зокрема виплачував зарплату працівникам та інші обов’язкові платежі;

3) банк не має права завершити здійснення валютного нагляду за дотриманням резидентами граничних строків розрахунків за операцією з експорту/імпорту товарів на підставі документів про припинення зобов’язань зарахуванням зустрічних однорідних вимог (крім валютного нагляду у разі припинення зобов’язань зарахуванням зустрічних однорідних вимог за операціями операторів телекомунікацій з оплати міжнародних телекомунікаційних послуг).

Постанова  Національного банку України від 02.09.2022 р. №197 чинна з 06.09.2022 р.


Держстат оновив розміри плати за користування даними з ЄДРПОУ

!  СГ

Держстат установив нову вартість користування даними Єдиного державного реєстру підприємств та організацій України (у відсотках прожиткового мінімуму для працездатних осіб, без ПДВ):

надання консультацій — 0,15;

формування запиту до бази даних ЄДРПОУ — 0,58;

пошук в інформаційному фонді ЄДРПОУ (з розрахунку на один запис) — 0,87;

формування довідкової інформації (з розрахунку на пошук за одним ключем) — 0,53;

контроль на присутність суб’єктів з однаковими критеріями — 0,15;

формування вихідних таблиць за заданими критеріями (з розрахунку на один запис) — 0,15;

інші заходи щодо забезпечення автоматизованого ведення ЄДРПОУ — 0,15;

формування на електронному носії вихідної інформації з бази даних ЄДРПОУ (з розрахунку на один запис) — 0,07;

візуальний контроль вихідної інформації — 0,15;

друкування інформації на паперовому носії (з розрахунку за одну сторінку) — 0,10;

оформлення документів на оплату — 0,22.

Плату за надання відомостей з ЄДРПОУ у вигляді даних щодо суб’єкта ЄДРПОУ, до складу яких входять ідентифікаційні, класифікаційні, довідкові та реєстраційні категорії даних, встановлено у розмірі 0,03 прожиткового мінімуму для працездатних осіб (без ПДВ).

Водночас втратив чинність Наказ Держкомстату від 18.03.1999 р. №98 «Про затвердження вартості користування даними ЄДРПОУ».

Наказ Держстату від 25.07.2022 р. №209 чинний з 02.09.2022 р.


Особливості держреєстрації юросіб та речових прав за воєнного стану

!  Юрособам і власникам нерухомості

Міністерство юстиції внесло зміни до свого Наказу від 28.03.2016 р. №898/5 «Про врегулювання відносин, пов’язаних з державною реєстрацією речових прав на нерухоме майно, що розташоване на тимчасово окупованій території України».

Уточнено, що в умовах воєнного стану та протягом одного місяця з дня його припинення або скасування держреєстрація права власності та інших речових прав на нерухоме майно, місцезнаходженням якого є АРК, Донецька, Запорізька, Луганська, Миколаївська, Харківська, Херсонська області, місто Севастополь, проводиться незалежно від місцезнаходження такого майна.

Зміни внесено і до Наказу Мін’юсту від 25.11.2016 р. №3359/5 «Про врегулювання відносин, пов’язаних з державною реєстрацією юридичних осіб та громадських формувань, що не мають статусу юридичної особи, в межах декількох адміністративно-територіальних одиниць»: уточнено, що в умовах воєнного стану та протягом одного місяця з дня його припинення або скасування:

держреєстрація юрособи та громадського формування, місцезнаходженням яких є АРК, Донецька, Запорізька, Луганська, Миколаївська, Харківська, Херсонська області, місто Севастополь, проводиться незалежно від місцезнаходження такої юрособи та громадського формування;

держреєстрація юросіб — релігійних громад, місцезнаходженням яких є місто Київ або Київська область, проводиться уповноваженими суб’єктами держреєстрації міста Києва та Київської області.

Наказ Мін’юсту від 30.08.2022 р. №3642/5 чинний з 31.08.2022 р.


Оприлюднено нові довідники податкових пільг

!  Платникам податків

5 вересня 2022 року ДПСУ на офіційному вебпорталі опублікувала нові (станом на 31.08.2022 р.):

Довідник податкових пільг №110/1, що є втратами доходів бюджету;

Довідник інших податкових пільг №110/2.

У довідниках надано перелік пільг із податку на прибуток, плати за землю, ПДВ, акцизного податку, податку на нерухоме майно, місцевих податків та зборів, державного мита, а також початок та кінець дії пільг.

Крім вебпорталу ДПС, ознайомитися з довідниками можна й на нашому сайті в розділі «Довідники».

Довідники податкових пільг від 31.08.2022 р. №110/1 та №110/2


Ділову репутацію покупців ЗМІ перевірить Мін’юст

!  Покупцям ЗМІ

Кабмін вніс зміну до Положення про Міністерство юстиції України, затверджене постановою КМУ від 02.07.2014 р. №228.

Зміною встановлено, що Мін’юст проводить в установленому законодавством порядку перевірку ділової репутації покупця (потенційного покупця) ЗМІ на підставі звернення такого покупця (потенційного покупця) та надсилає РНБО результати перевірки з оцінкою інформації про виявлення відповідності або невідповідності покупця (потенційного покупця) вимогам Закону проти олігархів, а також інформує відповідного покупця (потенційного покупця) про результати перевірки.

Постанова КМУ від 02.09.2022 р. №983
набирає чинності з дня офіційного опублікування,
станом на 07.09.2022 р. офіційно не опублікована


У чеках на алкоголь має бути код УКТ ЗЕД і серія та номер акцизної марки

!  СГ, які застосовують РРО/ПРРО

У зв’язку зі змінами в ПКУ та Законі про РРО, внесеними Законом №1914, Міністерство фінансів внесло зміни до Порядку реєстрації та застосування реєстраторів розрахункових операцій, що застосовуються для реєстрації розрахункових операцій за товари (послуги), затвердженого наказом Мінфіну від 14.06.2016 р. №547, та Порядку реєстрації, ведення реєстру та застосування програмних реєстраторів розрахункових операцій, затвердженого наказом Мінфіну від 23.06.2020 р. №317.

Зміни зобов’язують СГ при роздрібній торгівлі алкогольними напоями проводити розрахункові операції для підакцизних товарів через РРО/ПРРО із використанням режиму програмування із зазначенням коду товарної підкатегорії згідно з УКТ ЗЕД, найменування товарів, цін товарів та обліку їх кількості, а також із зазначенням цифрового значення штрихового коду марки акцизного податку (серія та номер).

Наказ Мінфіну від 17.08.2022 р. №243
набирає чинності з дня офіційного опублікування,
станом на 07.09.2022 р. офіційно не опублікований


Діє форма заявки на підтримку сільгоспвиробників

!  Сільгоспвиробникам

Міністерство аграрної політики та продовольства України затвердило форму заявки на отримання коштів, передбачених у державному бюджеті за програмою «Підтримка фермерських господарств та інших виробників сільськогосподарської продукції».

Заявка подається отримувачами коштів через особистий електронний кабінет до Державного аграрного реєстру з 01.09.2022 р. до 15.11.2022 р.

Наказ Мінагрополітики від 29.08.2022 р. №630 чинний з 02.09.2022 р.


Визначено механізм надання ДПС інформації про доходи фізосіб на запити БЕБ

!  Фізособам — платникам податків

Бюро економічної безпеки та Міністерство фінансів спільним наказом затвердили Порядок надання Державною податковою службою України інформації з Державного реєстру фізичних осіб — платників податків про доходи фізичних осіб на запити Бюро економічної безпеки України.

Цей Порядок регламентує обмін інформацією між ДПС та БЕБ, правила складання та подання БЕБ до ДПС запитів на отримання з Державного реєстру фізичних осіб — платників податків інформації, необхідної для запобігання, виявлення, припинення, розкриття та розслідування злочинів, віднесених до компетенції БЕБ, а також формування і надання ДПС відповідей на запити.

Наказ БЕБУ та Мінфіну від 31.08.2022 р. №206/265
набирає чинності з дня офіційного опублікування,
станом на 07.09.2022 р. офіційно не опублікований

Автор: Анастасія Поритко

До змісту номеру