• Посилання скопійовано

Індексація в разі зменшення окладів та переведення на неповний робочий день

З метою збереження бізнесу і робочих місць в умовах воєнного стану керівництво було вимушене не тільки перевести працівників на неповний робочий час, а й зменшити посадові оклади. Як нарахувати індексацію в разі зменшення посадових окладів?

Індексація у разі неповного робочого дня

Відповідно до абз. 6 п. 4 Порядку №10781, якщо особа працює/служить неповний робочий/службовий час, сума індексації визначається з розрахунку повного робочого часу/кількості календарних днів у місяці, а виплачується пропорційно до відпрацьованого/службового часу.

1 Порядок проведення індексації грошових доходів населення, затверджений постановою КМУ від 17.07.2003 р. №1078.

Нагадаємо, що індексації підлягають грошові доходи населення у межах прожиткового мінімуму, встановленого для відповідних соціальних і демографічних груп населення. Частина грошових доходів, яка перевищує прожитковий мінімум, установлений для відповідних соціальних і демографічних груп населення, індексації не підлягає.

Індексація в разі зменшення окладів

Як відомо, базовий місяць змінюється у разі підвищення тарифних ставок (посадових окладів) (п. 5 Порядок №1078).

Тобто цей Порядок передбачає зміну базового місяця лише у разі підвищення окладів. І тільки якщо відбувається підвищення посадових окладів, змінюється базовий місяць для проведення індексації.

Зменшення посадових окладів через зміну істотних умов праці під час воєнного стану жодним чином не впливає на зміну базового місяця для проведення індексації. Тобто роботодавець продовжує виплачувати працівникам суми індексації, розраховані виходячи з останнього підвищення окладу кожного з них.

Індексація в разі зменшення окладів та переведення на неповний робочий день

Поєднавши два в одному, розуміємо, що в разі зниження у відповідному місяці посадових окладів та переведення працівників на неповний робочий день на час воєнного стану базовим місяцем для проведення індексації залишається місяць останнього підвищення окладу, але нараховуватиметься індексація вже пропорційно до відпрацьованого часу починаючи з місяця, в якому запроваджено умови неповного робочого часу.

Автор: Щербина Світлана

До змісту номеру