• Посилання скопійовано

Оформлення працівника, в якого за основним місцем роботи призупинено дію трудового договору

На підприємство працевлаштовується працівник, у якого на попередній роботі призупинено дію трудового договору. Чи можна оформити його на повний робочий день? Чи буде це сумісництвом?

Як відомо, частиною 2 ст. 21 КЗпП працівникові надається право реалізувати свої здібності до продуктивної і творчої праці шляхом укладення трудового договору на одному або одночасно на декількох підприємствах, в установах, організаціях, якщо інше не передбачено законодавством, колективним договором або угодою сторін.

Тобто працевлаштуватися працівник, у якого за основним місцем роботи призупинено дію трудового договору, може, але тільки за сумісництвом. Щоб претендувати на основне місце, він має звільнитися з попереднього. Позаяк, відповідно до ст. 13 Закону №21361, призупинення дії трудового договору — це тимчасове звільнення роботодавця від обов’язку забезпечувати працівника роботою і тимчасове звільнення працівника від обов’язку виконувати роботу за укладеним трудовим договором.

.Призупинення дії трудового договору не тягне за собою припинення трудових відносин.

Тому прийняти такого працівника роботодавець може за сумісництвом і на повний робочий день, тобто на 8 годин/п’ять днів на тиждень і навіть більше, і це не буде порушенням. Адже сумісництво — виконання працівником, крім своєї основної, іншої регулярної оплачуваної роботи за трудовим договором у вільний від основної роботи час у того самого чи іншого роботодавця (п. 1 Положення №432). А працівник, який влаштовується за сумісництвом, наразі повністю вільний від основної роботи.

1 Закон України від 15.03.2022 р. №2136-IX «Про організацію трудових відносин в умовах воєнного стану».

2 Положення про умови роботи за сумісництвом працівників державних підприємств, установ і організацій, затверджене наказом Мінпраці, Мін’юсту і Мінфіну від 28.06.1993 р. №43.

Автор: Щербина Світлана

До змісту номеру