• Посилання скопійовано

Виправлення рядків 4.1 та 5.1 таблиці 1 Звіту з ЄСВ

У Звіті з ЄСВ за грудень 2020 року в таблиці 1 «Нарахування єдиного внеску» помилково заповнено р. 4.1 та р. 5.1, проте ці дані не відображені в таблиці 6, що призвело до неіснуючої переплати. Як тепер виправити цю помилку, адже ці суми впливають на нарахування в е-кабінеті?

Нагадаємо, в таблиці 1 «Нарахування єдиного внеску» помилкового Звіту з ЄСВ у рядку 4.1 зазначалася сума донарахованого ЄСВ, а в рядку 5.1 — сума, на яку ЄСВ зменшено.

Редакція Порядку №4351 та сама форма таблиці 1 не дозволяли виправити більшість помилок, допущених під час її заповнення. І подати окремо таблицю 1 з виправленнями було неможливо. А сама таблиця 1 Звіту з ЄСВ формувалася на підставі даних таблиці 6. Тож виправляти в ній дозволено було помилки минулих звітних періодів лише у поточному звітному періоді шляхом застосування рядків 4 та 5. І це мали бути саме помилки щодо сум ЄСВ та доходу, на який цей ЄСВ нараховано.

1 Порядок формування та подання страхувальниками звіту щодо сум нарахованого єдиного внеску на загальнообов’язкове державне соціальне страхування, затверджений наказом Мінфіну від 14.04.2015 р. №435.

Тобто рядки 4 та 5 у таблиці 1 формувалися шляхом нарахування сум ЄСВ на суми виплат нарахованої заробітної плати/доходу в межах максимальної величини, що наведені в таблиці 6 з урахуванням кодів типу нарахувань із зазначенням у рядку «Зміст помилки» періоду, в якому виявлено помилку, та суми і виду виплати, на яку не нараховано та/або зайво нараховано єдиний внесок.

У ситуації, що склалась у грудні 2020, коли помилково були відображені суми в зазначених рядках, що призвели до неіснуючої переплати, це можна було б виправити в об’єднаній звітності, якби ці суми знайшли своє відображення у таблиці 6.

Позаяк, згідно з пп. 8 п. 9 Порядку №41, платник єдиного внеску у звітному (податковому) періоді може провести коригування та виправити помилку, допущену у попередніх звітних (податкових) періодах, здійснити донарахування або зменшення єдиного внеску, застосовуючи коди типу нарахувань, передбачені п. 1 розд. IV цього Порядку.

1 Порядок заповнення та подання податковими агентами Податкового розрахунку сум доходу, нарахованого (сплаченого) на користь платників податків — фізичних осіб, і сум утриманого з них податку, а також сум нарахованого єдиного внеску, затверджений наказом Мінфіну від 13.01.2015 р. №4.

Тобто платник єдиного внеску в додатку 1 об’єднаної звітності за звітний період може провести коригування та виправити помилку, яка стосується сум єдиного внеску, допущену у попередніх звітних (податкових) періодах, шляхом донарахування або зменшення єдиного внеску, застосовуючи коди типу нарахувань 2 або 3. І тільки тоді сума помилкової переплати потрапить до рядків 6.1 та 6 розд. І титульного аркуша об’єднаної звітності.

Позаяк у цій ситуації немає прив’язки рядків 4.1 та 5.1 до таблиці 6, виправити таку помилку за допомогою об’єднаної звітності неможливо.

Автор: Щербина Світлана

До змісту номеру