• Посилання скопійовано

Доходи за договором підряду в додатку 4ДФ об’єднаної звітності

Договір підряду з фізособою укладено 02.04.2022 р., виконання робіт з 02.04.2022 р. до 30.09.2022 р. Акт виконаних робіт після завершення роботи. Договором передбачено авансову оплату 10000,00 грн у липні 2022 р. Як це відобразити в додатку 4ДФ об’єднаної звітності?

Винагороду за результатом виконання робіт нараховують після підписання акта виконаних робіт. У цьому акті, власне як і в самому договорі, прописують суму винагороди. Строки виплати винагороди та виплати авансу прописують у самому договорі.

Відповідно до пп. 168.1.1 ПКУ податковий агент, який нараховує (виплачує, надає) оподатковуваний дохід на користь платника податку, зобов’язаний утримувати податок зі суми такого доходу за його рахунок, використовуючи ставку податку, визначену в статті 167 цього Кодексу.

Тобто зі суми нарахованого авансу потрібно утримати та сплатити ПДФО та ВЗ.

Отже, якщо сторони договору домовилися про аванс, то суму нарахованого авансу в липні 2022 року й утримані з нього податки та збори відображають у додатку 4ДФ об’єднаної звітності за ІІІ квартал таким чином:

— у графі 3 — суму фактично виплаченого авансу (10000,00 грн);

— у графі 4 — фактичну суму перерахованого ПДФО (1800,00 грн);

— у графі 5 — фактичну суму перерахованого ВЗ (150,00 грн);

— у графі 6 — ознаку доходу «102».

Дати прийняття/звільнення у графах 7 та 8 на осіб, які працюють за договорами підряду, не заповнюють, бо вони не містять в собі ознак трудового договору.

Отже, у момент нарахування доходу за договором підряду (у момент підписання акта виконаних робіт) ПДФО та ВЗ необхідно обчислити з усієї суми нарахованого доходу, зазначеної в договорі, а утримання — з урахуванням уже утриманих податків та зборів зі суми авансу.

Тобто загальну суму нарахованої винагороди (графа 3а), нараховані ПДФО (графа 4а) та ВЗ (графа 5а) потрібно буде відобразити у місяці підписання акта виконаних робіт. А от виплату залишкової суми винагороди (графа 3) та перераховані з неї ПДФО (графа 4) та ВЗ (графа 5) — у місяці, в якому їх фактично перераховано.

Автор: Щербина Світлана

До змісту номеру