• Посилання скопійовано

Бартерні операції під час воєнного стану

Чи є обмеження на бартерні операції під час воєнного стану? Чи може проводити бартерні операції у ЗЕД ФОП на ІІІ групі ЄП (2%)? Як визначається вартість товару під час імпорту в разі бартерної операції?

Чи є обмеження на бартерні операції у ЗЕД під час воєнного стану?

Ні, таких обмежень немає. Регулюються бартерні операції у ЗЕД Законом №3511. Причому встановлено переліки товарів, експорт або імпорт яких за бартерним договором забороняється:

— Перелік товарів (робіт, послуг), експорт яких за бартерними (товарообмінними) операціями забороняється (додаток 1 до Постанови №7562);

— Перелік товарів (робіт, послуг), імпорт яких за бартерними (товарообмінними) операціями забороняється (додаток 2 до Постанови №756).

1 Закон України від 23.12.1998 р. №351-XIV «Про регулювання товарообмінних (бартерних) операцій у галузі зовнішньоекономічної діяльності».

2 Постанова КМУ від 29.04.1999 р. №756 «Про деякі питання регулювання товарообмінних (бартерних) операцій у галузі зовнішньоекономічної діяльності».

Чи може проводити бартерні операції у ЗЕД ФОП на ЄП третьої групи (2%)?

Ні, не може.

Підстава — п. 291.6 ПКУ, де сказано, що платники єдиного податку першої — третьої груп повинні здійснювати розрахунки за відвантажені товари (виконані роботи, надані послуги) виключно в грошовій формі (готівковій та/або безготівковій).

ФОП на ЄП третьої групи (2%) — це платник ЄП третьої групи. Отже, на нього поширюється обмеження п. 291.6 ПКУ.

Яким чином визначається вартість товару під час імпорту в разі бартерної операції?

Відповідно до ч. 2 ст. 1 Закону №351 у бартерному договорі зазначають загальну вартість товарів, що імпортуються, та загальну вартість товарів (робіт, послуг), що експортуються за цим договором, з обов’язковим вираженням в іноземній валюті, віднесеній Національним банком України до першої групи Класифікатора іноземних валют.

Причому відповідно до абз. 2 ч. 1 Закону №351 оцінку товарів за бартерними договорами здійснюють з метою створення умов для забезпечення еквівалентності обміну, а також для митного обліку, визначення страхових сум, оцінки претензій, застосування санкцій. Умовою еквівалентності обміну за бартерним договором є обмін товарами (роботами, послугами) за цінами, що визначаються суб’єктами зовнішньоекономічної діяльності України на договірних засадах з урахуванням попиту та пропозиції, а також інших факторів, які діють на відповідних ринках на час укладення бартерних договорів. У випадках, передбачених законодавством України, контрактні ціни визначають суб’єкти зовнішньоекономічної діяльності України відповідно до індикативних цін.

Тобто ціни товарів, які постачаються за бартерним договором, визначають сторони договору. Такі ціни мають відповідати ринковим цінам товарів. Причому договірна ціна може відрізнятися від митної вартості. Остання використовується виключно з митною метою.

Автор: Олександр Золотухін

До змісту номеру