• Посилання скопійовано

ПДВ у разі анулювання митної декларації

10.02.2022 р. складено МД на товар, складено ПН, але контроль за товаром підприємство втратить після перетину митного кордону України. У зв’язку з воєнними діями товар не перетнув митний кордон. 20.03.2022 р. один контейнер відчужено на користь ЗСУ. 09.05.2022 р. митниця визнала недійсними МД. 27.06.2022 р. знову складено МД. Який бухоблік та що з ПДВ?

Складання РК до ПН на дату визнання недійсними МД

Датою виникнення податкового зобов’язання з ПДВ за операціями з експорту товарів є дата оформлення митної декларації, що засвідчує факт перетинання митного кордону України, оформлена відповідно до вимог митного законодавства (пп. «б» п. 187.1 ПКУ).

На цю дату складають податкову накладну.

Відповідно до ч. 6 ст. 269 МКУ, якщо товари, транспортні засоби комерційного призначення, оформлені за декларацією для вивезення за межі митної території України, не перетнули державний кордон України протягом 180 днів, митний орган визнає цю митну декларацію недійсною. Зазначений строк може бути зменшений за письмовим зверненням декларанта або уповноваженої ним особи.

Процедура визнання недійсності наведена в п. 39 — 44 Положення про МД.

Відповідно до п. 40 Положення про МД повідомлення про визнання недійсною МД на бланку єдиного адміністративного документа засвідчується електронним цифровим підписом посадової особи митного органу, що його оформила, вноситься цією посадовою особою до локальних баз даних митного органу і Єдиної автоматизованої інформаційної системи митних органів України та передається спеціалізованим митним органом до відповідного органу державної податкової служби згідно з пунктом 32 цього Положення.

Визнання МД недійсною здійснюється посадовими особами митного органу шляхом внесення відповідних записів та відміток до митної декларації на паперовому носії та її електронної копії або до електронної митної декларації (п. 41 Положення про МД).

На дату визнання МД недійсною потрібно скласти розрахунок коригування до податкової накладної. Такий самий висновок читаємо в ІПК ДПСУ від 11.09.2020 р. №3824/ІПК/99-00-05-06-02-06.

Думка податківців

<...> Згідно з пунктом 33 Постанови №450 за письмовим зверненням декларанта або уповноваженої ним особи та з дозволу митного органу відомості, зазначені в поданій митному органу митній декларації, можуть бути змінені, зокрема шляхом доповнення, або митна декларація може бути відкликана.

Відповідно до пунктів 39 — 41 Постанови №450 визнання митної декларації недійсною здійснюється митним органом, яким її оформлено.

Після визнання митної декларації недійсною товари, задекларовані в цій митній декларації, вважаються такими, що не були випущені в заявлений митний режим.

<...>

Згідно з пунктом 192.1 статті 192 ПКУ, якщо після постачання товарів/послуг здійснюється будь-яка зміна суми компенсації їх вартості, включаючи наступний за постачанням перегляд цін, перерахунок у випадках повернення товарів/послуг особі, яка їх надала, або при поверненні постачальником суми попередньої оплати товарів/послуг, суми податкових зобов’язань та податкового кредиту постачальника та отримувача підлягають відповідному коригуванню на підставі розрахунку коригування до податкової накладної, складеного в порядку, встановленому для податкових накладних, та зареєстрованого в ЄРПН.

У разі якщо на дату визнання такої митної декларації недійсною податкова накладна не була складена та зареєстрована в ЄРПН, то в такому випадку підстав для складання та реєстрації податкової накладної або розрахунку коригування до такої податкової накладної немає.

У випадку складання податкової накладної на операцію з вивезення товарів за межі митної території України, яка фактично не здійснювалася, та реєстрації її в ЄРПН платнику податку необхідно згідно з пунктом 192.1 статті 192 Кодексу скласти розрахунок коригування до такої податкової накладної та зареєструвати його в ЄРПН.

<...>

ІПК ДПСУ від 11.09.2020 р. №3824/ІПК/99-00-05-06-02-06

Відчуження одного контейнера з товаром на користь ЗСУ

Перш ніж відчужити контейнер з товаром на користь ЗСУ, потрібно визнати недійсною МД щодо цього контейнера. Для визнання недійсною МД декларант (підприємство) або уповноважена ним особа має письмово звернутися до митниці. На дату визнання МД недійсною слід скласти розрахунок коригування до податкової накладної щодо зазначеного контейнера з товаром.

Якщо відчуження здійснюється безоплатно, така операція не є постачанням відповідно до норм п. 32-1 підрозділу 2 розділу ХХ ПКУ, згідно з яким тимчасово, протягом дії правового режиму воєнного, надзвичайного стану, не є постачанням товарів та послуг операції з безоплатної (без будь-якої грошової, матеріальної або інших видів компенсації) передачі/надання товарів та послуг Збройним Силам України, військовим частинам тощо для потреб забезпечення оборони України, захисту безпеки населення та інтересів держави. І на такі операції компенсувальне податкове зобов’язання з ПДВ за п. 198.5 ПКУ не нараховується.

Але якщо підприємство планує отримати компенсацію за відчужений контейнер з товарами, така операція буде операцією постачання, тому слід у загальному порядку на дату відчуження (підтверджується актом відчуження) нарахувати податкове зобов’язання з ПДВ, скласти податкову накладну.

Щодо правових підстав відчуження під час воєнного стану

Відчуження здійснюється згідно з нормами Закону №4765.

Примусове відчуження здійснюється з повним відшкодуванням вартості відчуженого майна — попереднім чи наступним (ст. 3 Закону №4765).

Отже, якщо попереднього відшкодування не було, можна отримати відшкодування після відчуження.

Відчуження здійснюється за рішенням військового командування, яке може погоджуватися місцевими органами влади (ст. 4 Закону №4765).

Відчуження оформляють Актом про примусове відчуження або вилучення майна за формою, наведеною в додатку до Постанови №998.

Відповідно до ст. 8 Закону №4765 перед відчуженням потрібно зробити незалежну оцінку майна. Оцінювання може проводитися також органами державної влади чи місцевого самоврядування. Оплачувати роботи з оцінювання має військове командування за кошти держбюджету (див. ч. 3 ст. 10 Закону №4765).

Якщо оцінки не буде, можуть бути проблеми з отриманням подальшої компенсації.

Причому власники майна, в яких його примусово відчужили, мають право на відшкодування вартості такого майна (ст. 9 Закону №4765).

Таке відшкодування згідно з ч. 2 ст. 10 Закону №4765 здійснюється протягом п’яти наступних бюджетних періодів після скасування правового режиму воєнного стану за кошти державного бюджету.

Для отримання відшкодування підприємству треба після скасування режиму воєнного стану звернутися до територіального центру комплектування та соціальної підтримки за місцем відчуження майна із заявою, до якої додаються акт і документ, що містить висновок про вартість майна (ч. 2 ст. 11 Закону №4765).

Особливості подання заяви і здійснення компенсації встановлені Порядком №998.

Бухгалтерський облік

Відповідно до п. 8 НП(С)БО 15 дохід (виручка) від реалізації продукції (товарів, інших активів) визнається за наявності всіх наведених нижче умов:

покупцеві передано ризики й вигоди, пов’язані з правом власності на продукцію (товар, інший актив);

підприємство не здійснює надалі управління та контроль за реалізованою продукцією (товарами, іншими активами);

— сума доходу (виручка) може бути достовірно визначена;

— є впевненість, що внаслідок операції збільшаться економічні вигоди підприємства, а витрати, пов’язані з цією операцією, можуть бути достовірно визначені.

У ситуації, що розглядається, підприємство втратить контроль за товаром уже після перетину товаром митного кордону України. Тому на дату передачі товару перевізникові, оформлення МД ще немає підстав відображати дохід від продажу товару, навіть якщо право власності на товар і перейшло до покупця.

З моменту відвантаження товару зі складу до моменту втрати управління і контролю за ним товар має обліковуватися на балансі підприємства як товар у дорозі. В такому разі товар обліковують на окремому аналітичному рахунку до рахунку обліку товарів: Д-т 281 «Товари на складі. Товари в дорозі» К-т 281 «Товари на складі. У підзвіті комірника». Або можна обліковувати такі товари на окремому субрахунку: Д-т 287 «Товари в дорозі» К‑т 281 «Товари на складі».

З огляду на наведене облік в ситуації, що розглядається, може бути такий, як показано в таблиці.

Таблиця

Бухгалтерський облік експорту товару в разі анулювання митної декларації


з/п
Господарська операція Бухгалтерський облік
Д-т К-т
1. Передано товари перевізнику 287 Товари в дорозі. Перевізник 281 Товари на складі
2. Складено МД 287 Товари в дорозі. Складено МД 287 Товари в дорозі. Перевізник
3. Складено ПН на підставі МД, сума ПДВ — 0 грн 643 641
4. Визнання недійсними МД 287 Товари в дорозі. Перевізник. Анулювання МД 287 Товари в дорозі. Складено МД
5. Складено РК до ПН на підставі МД, визнаної недійсною, сума ПДВ — 0 грн 643 641
6. Складено МД 287 Товари в дорозі. Повторне складення МД 287 Товари в дорозі. Перевізник
7. Складено ПН на підставі МД, сума ПДВ — 0 грн 643 641
8. Відображено продаж товару після того, як він перетне митний кордон України і підприємство втратить управління та контроль за товаром 362 702
9. Відображено ПЗ з ПДВ 702 643
10. Дохід від продажу віднесено на фінрезультати 702 791
11. Списано собівартість проданих товарів 902 287 Товари в дорозі. Повторне складення МД
12. Собівартість реалізації віднесено на фінрезультати 791 902
13. Отримано оплату за товар 312 362

Щодо товару, переданого ЗСУ

У разі безоплатної передачі проведення: Д‑т 949 К-т 287 «Товари в дорозі. Перевізник».

Якщо планується отримання компенсації відчужених товарів, в обліку продаж товарів відображають у загальному порядку: дохід — на субрахунку 702, витрати — 9.

Нормативна база

  • МКУ — Митний кодекс України від 13.03.2012 р. №4495-VI.
  • ПКУ — Податковий кодекс України від 02.12.2010 р. №2755-VI.
  • Закон №4765 — Закон України від 17.05.2012 р. №4765-VI «Про передачу, примусове відчуження або вилучення майна в умовах правового режиму воєнного чи надзвичайного стану».
  • Постанова №998 — Постанова Кабінету Міністрів України від 31.10.2012 р. №998 «Деякі питання здійснення повної компенсації за майно, примусово відчужене в умовах правового режиму воєнного чи надзвичайного стану».
  • Положення про МД — Положення про митні декларації, затверджене постановою Кабінету Міністрів України від 21.05.2012 р. №450.
  • НП(С)БО 15 — Національне положення (стандарт) бухгалтерського обліку 15 «Дохід», затверджене наказом Мінфіну від 29.11.1999 р. №290.

Автор: Олександр Золотухін

До змісту номеру