• Посилання скопійовано

Форма №20-ОПП і звітність новозареєстрованої філії

Підприємство зареєструвало філію (без балансу), отримало виписку з Держреєстру (філії присвоєно окремий ідентифікаційний код). У виписці зазначено, що за місцем розташування філії її взяли на податковий облік. Чи потрібно подавати ДПС ще якусь інформацію? З якого періоду подавати звітність і cплачувати податки?

Форма №20-ОПП

Взяття на облік за основним місцем обліку відокремлених підрозділів як платників податків та зборів у контролюючих органах здійснюється після проведення державної реєстрації створення відокремленого підрозділу юрособи згідно із Законом (п. 3.1 Порядку обліку платників податків і зборів, затверджений наказом Мінфіну України від 09.12.2011 р. №1588; далі — Порядок №1588).

Підставою для взяття на облік за основним місцем обліку у контролюючому органі є надходження до цього органу відомостей з Єдиного державного реєстру про державну реєстрацію створення відокремленого підрозділу юрособи (п. 3.2 Порядку №1588).

Відповідно до п. 8.2 Порядку №1588:

— відокремлені підрозділи юрособи подають інформацію про об’єкти оподаткування, що перебувають на їхньому балансі;

— юрособа інформує про всі об’єкти оподаткування, крім тих, відомості щодо яких надані до відповідних контролюючих органів відокремленими підрозділами такої юрособи.

Таким чином, якщо філія не виділена на самостійний баланс, вона не подає форму №20-ОПП про об’єкти оподаткування, які перебувають за її місцезнаходженням. За такі об’єкти форму №20-ОПП подає юрособа — за своїм місцезнаходженням. Причому в графі 11 такої форми треба буде поставити позначку про взяття на облік за неосновним місцем обліку.

Більше жодної інформації подавати не потрібно.

З якого періоду подавати звітність і сплачувати податки

Щодо ПДФО, ВЗ, ЄСВ

Якщо юрособа уповноважить філію нараховувати й утримувати ці податки, така філія робитиме це самостійно, а також подаватиме об’єднану звітність щодо цих податків за своїм місцезнаходженням (див. пп. 14.1.180, 168.1.1, 168.4.3, «б» п. 176.2 ПКУ). Починаючи з першого податкового періоду, в якому з працівниками укладено трудові договори.

Якщо юрособа не уповноважить філію виконувати функцію податкового агента (в ситуації, що розглядається, філія не виділена на окремий баланс, тому, найімовірніше, вона не уповноважена виконувати функції податкового агента), такі функції виконуватиме юрособа. Тобто звітність подаватиме за своїм місцезнаходженням. ЄСВ і військовий збір сплачуватиме за своїм місцезнаходженням, а податок на доходи фізосіб — за місцезнаходженням філії.

Інші податки

Якщо філія не має власного балансу, вона не буде окремим платником податків. За неї сплачуватиме податки і подаватиме звітність юрособа. Але для кожного податку свої особливості сплати і звітності. Тож і з’ясовувати це питання потрібно окремо для кожного податку.

Податок на прибуток

Філія не є окремим платником податку на прибуток.

Платниками цього податку є суб’єкти господарювання — юрособи (пп. 133.1.1 ПКУ). Тож обов’язок подавати декларацію і сплачувати податок на прибуток покладається на юрособу.

При цьому показники діяльності філій та відокремлених підрозділів беруть участь у формуванні бухгалтерського фінрезультату (скоригованого на податкові різниці), який є базою для розрахунку суми податку.

Автор: Олександр Золотухін

До змісту номеру