• Посилання скопійовано

Договір призупинено: що із середньою з/п?

Який порядок розрахунку середньої зарплати, якщо у працівника в розрахунковому періоді є призупинення дії трудового договору?

Відпусткові

Час призупинення дії трудового договору не дає права працівникові на стаж для надання днів щорічної основної відпустки, бо це не передбачено ст. 9 Закону про відпустки.

Алгоритм розрахунку середньої зарплати для розрахунку відпусткових незмінний: згідно з абз. 6 п. 2 Порядку №100 час, протягом якого працівник згідно із законодавством не працював і за ним не зберігався заробіток або зберігався частково, вилучається з розрахункового періоду. З розрахункового періоду також вилучається час, за який немає даних про нараховану заробітну плату працівника внаслідок проведення бойових дій під час дії воєнного стану.

Таким чином, під час розрахунку основної щорічної відпустки календарні дні, що припали на період призупинення дії трудового договору, потрібно вилучити з розрахункового періоду.

Лікарняний

Період призупинення дії трудового договору не враховується до страхового стажу для лікарняних, бо за цей період не сплачується ЄСВ.

А самі дні призупинення дії трудового договору під час розрахунку лікарняних залишаються в розрахунку середньої зарплати, бо призупинення не зазначено в п. 3 Порядку №1266 серед невідпрацьованих днів з поважних причин.

Розраховують самі лікарняні за Порядком №1266.

Звертаємо увагу: частиною 3 ст. 13 Закону №2136 передбачено відшкодування гарантійних та компенсаційних виплат країною-агресором. Мінекономіки у роз’ясненні також зазначає, що агресором буде відшкодовано і суму ЄСВ.

Тому після перемоги України, при прийнятті відповідного нормативно-правового акта щодо розрахунку компенсації та ЄСВ, у працівників з’являться заробіток за місяці припинення дії трудових договорів та стаж, бо буде сплачено ЄСВ, і тільки після цього роботодавець зможе провести перерахунок сум відпусткових та лікарняних.

Чи сплачуються лікарняні в період призупинення трудового договору?

Відповідно до п. 1 ст. 22 Закону №1105 допомога по тимчасовій непрацездатності надається застрахованій особі у формі матеріального забезпечення, яке повністю або частково компенсує втрату заробітної плати (доходу), у разі настання одного з передбачених цією статтею страхових випадків.

Тож листок непрацездатності під час призупинення дії трудового договору оплаті не підлягає, бо не є компенсацією втрати заробітку.

Проте після перемоги України частиною 3 ст. 13 Закону №2136 передбачено відшкодування гарантійних та компенсаційних виплат країною-агресором. Тому роботодавцю варто взяти до уваги відкритий е-лікарняний працівника та розрахувати суму лікарняних. І вже коли відбуватиметься відшкодування, провести працівникові відповідні виплати.

Нормативна база

  • Закон №1105 — Закон України від 23.09.1999 р. №1105-XIV «Про загальнообов’язкове державне соціальне страхування».
  • Закон №2136 — Закон України від 15.03.2022 р. №2136-IX «Про організацію трудових відносин в умовах воєнного стану».
  • Закон про відпустки — Закон України від 15.11.1996 р. №504/96-ВР «Про відпустки».
  • Порядок №100 — Порядок обчислення середньої заробітної плати, затверджений постановою КМУ від 08.02.1995 р. №100.
  • Порядок №1266 — Порядок обчислення середньої заробітної плати (доходу, грошового забезпечення) для розрахунку виплат за загальнообов’язковим державним соціальним страхуванням, затверджений постановою КМУ від 26.09.2001 р. №1266.

Автор: Щербина Світлана

До змісту номеру