• Посилання скопійовано

Суть справи

Проміжна фінзвітність за півріччя 2022 року
Наближається час складати фінзвітність за півріччя 2022 року. Як і попередню звітність за перший квартал, піврічну звітність все ще складатимемо в умовах збройної агресії з боку рф. Нагадаємо основні правила подання проміжної фінансової звітності.

Реєстрація благодійних організацій на практиці
З початку війни багато тих, хто працює з іноземними донорами, доставляє гуманітарну допомогу (у т. ч. разом із волонтерами), дійшли висновку про необхідність реєстрації благодійного фонду. Як можна це зробити під час воєнного стану? Розповімо покроково.

Облік придбання запасів
Підприємство отримує запаси (товари, сировину, матеріали тощо). Які особливості бухгалтерського обліку господарських операцій отримання, зберігання? Розгляньмо у статті.

Мораторій на перевірки ДПС — є чи вже немає?
На сьогодні ПКУ має дві норми щодо податкових перевірок: карантинну та воєнну. На думку ДПСУ, одна з них зупинена, а інша починає свою дію, але має певні обмеження. Дуже цікавою в цій ситуації буде думка ВС.

Декларація про прибуток за півріччя 2022 року
Напередодні подання декларації з прибутку за півріччя 2022 року нагадаємо про основні моменти її складання та подання.

Облік запасів під час війни
Ситуація воєнного часу може призводити до виникнення на підприємстві специфічних операцій із запасами — їх уцінки, списання з балансу внаслідок втрати за ними контролю, знищення, пошкодження внаслідок збройної агресії Російської Федерації. Розгляньмо особливості обліку й оподаткування таких операцій.

Звільнення керівника під час воєнного стану
У постанові від 19.01.2022 р. у справі №911/719/21 ВС з огляду на Закон про ТОВ/ТДВ висловив своє розуміння дій керівника, який хоче звільнитися. Цю позицію важливо врахувати й під час воєнного стану.

Договір призупинено: що із середньою з/п?
Який порядок розрахунку середньої зарплати, якщо у працівника в розрахунковому періоді є призупинення дії трудового договору?

Чи буде торгівля з РФ і що з ввезеними товарами?
Закон №2260 не тільки відновлює сплату ПДВ, реєстрацію ПН та податкові перевірки, а ще й скасовує відповідальність за прострочення ввезення оплачених товарів з РФ й унеможливлює торгівлю автомобілями, ввезеними до 31 грудня 2022 року.

Комісійний імпорт товарів з постоплатою
Комісіонер за дорученням комітента (обидва резиденти України) на умовах постоплати імпортує товар, сплачуючи за брокерські послуги, доставку, зберігання товару. Комітент сплачує ПДВ та мито. Які бухгалтерські проведення у комітента і комісіонера?

Складання АНу разі ставки акцизу 0%
Чи формується акцизна накладна, якщо ставка акцизу становить 0%? Як транспортні засоби включаються до Переліку транспортних засобів, які переміщують пальне?

Бухгалтер замість водія у відрядженні
Чи можна відрядити бухгалтера до Польщі за товаром, якщо його посадовою інструкцією не передбачено виконання обов’язків водія (поїздок за товаром)? У штаті є водій, який перебуває у відпустці без збереження зарплати, бо не має можливості виконувати свою роботу через заборону виїжджати за кордон чоловікам призовного віку (до війни він їздив за товаром). Як це все оформити?

До змісту номеру