• Посилання скопійовано

Реєстрація благодійних організацій на практиці

З початку війни багато тих, хто працює з іноземними донорами, доставляє гуманітарну допомогу (у т. ч. разом із волонтерами), дійшли висновку про необхідність реєстрації благодійного фонду. Як можна це зробити під час воєнного стану? Розповімо покроково.

З  огляду на численні зміни після 24.02.2022 р. у тих, хто бажає зареєструвати благодійний фонд, виникають такі запитання:

1) які особливі вимоги до статуту благодійного фонду?

2) хто може бути засновником благодійного фонду?

3) який порядок реєстрації благодійного фонду?

4) чи можна реєструвати міжнародний благодійний фонд?

Відповімо на них та поділимось окремими практичними нюансами реєстрації благодійного фонду.

Особливі вимоги до статуту благодійного фонду

Позаяк ми говоримо про благодійний фонд, то його установчим документом є статут, який затверджується засновником (засновниками) благодійної організації або уповноваженими ним особами.

Вимоги до статуту благодійного фонду визначені у ч. 2 ст. 14 Закону про благодійність, а саме:

1) найменування благодійної організації;

2) цілі та сфери благодійної діяльності (окреслені у ст. 3 Закону про благодійність);

3) органи управління благодійної організації, їх склад, компетенція, порядок діяльності та прийняття ними рішень (ст. 19 — 22 Закону про благодійність);

4) порядок призначення, обрання або затвердження членів органів управління благодійної організації (крім вищого органу управління благодійного фонду), їх заміщення, зупинення їхніх повноважень, припинення їхніх повноважень (відкликання) — ст. 20 Закону про благодійність;

5) порядок внесення змін до установчих документів благодійної організації;

6) джерела активів (доходів), порядок контролю і звітності благодійної організації (ст. 16 Закону про благодійність);

7) підстави та порядок припинення благодійної організації, у тому числі порядок розподілу активів (ст. 18 Закону про благодійність).

Якщо ваш благодійний фонд планує займатися волонтерством та працювати з волонтерами, то варто врахувати й вимоги Закону про волонтерську діяльність.

Для цього у розділі статуту, де зазначаються цілі та сфери благодійної діяльності, варто уточнити сферу сприяння здійсненню волонтерської діяльності (волонтерства) та залучення її суб’єктів до діяльності фонду.

Відповідно й цілями (завданнями) благодійної діяльності фонду слід визначити й організацію волонтерської діяльності та сприяння роботі її суб’єктів.

Загалом напрями волонтерської діяльності наведені у ч. 3 ст. 1 Закону про волонтерську діяльність — їх можна також вписати до свого статуту.

Ознака неприбутковості — також у статуті

Позаяк ми згадали про волонтерський напрям діяльності майбутнього фонду, то нагадаємо, що залучати волонтерів до своєї діяльності можуть організації та установи, які є неприбутковими (ч. 1 ст. 5 Закону про волонтерську діяльність).

У п. 133.4 ПКУ прямо сказано, що не є платниками податку неприбуткові підприємства, установи та організації у порядку та на умовах, установлених цим пунктом. А вже відповідно до пп. 134.4.1 ПКУ для неприбуткових підприємств, установ та організацій визначено чіткі вимоги (ознаки) неприбутковості.

І доходи (прибутки) неприбуткової організації використовуються виключно для фінансування видатків на утримання такої неприбуткової організації, реалізації мети (цілей, завдань) та напрямів діяльності, визначених її установчими документами.

Тож у статуті фонду визначають як види та форми благодійної діяльності, так і прописують, що фонд є неприбутковою організацією, яка не має на меті отримання прибутків. Хоча й має право мати у власності рухоме й нерухоме майно, матеріальні та нематеріальні активи, кошти, інше майно, що використовується для здійснення статутної діяльності фонду.

Це важливо!

Якщо фонд планує мати адміністративний персонал, то слід врахувати, що розмір витрат на його утримання та інші адміністративні витрати фонду сукупно не може перевищувати 20% доходу поточного року.

Засновники благодійного фонду

Засновниками благодійних організацій можуть бути дієздатні фізичні та юридичні особи, крім органів державної влади, органів місцевого самоврядування, інших юросіб публічного права.

При цьому благодійний фонд може бути створено одним чи кількома засновниками. Активи благодійного фонду можуть формуватися учасниками та/або іншими благодійниками. А статут благодійного фонду може бути нуль грн або становити будь-яку іншу суму (за рішенням засновника(ів)).

Загалом, благодійним фондом визнається благодійна організація, яка діє на підставі статуту, має учасників та управляється учасниками, що не зобов’язані передавати цій організації будь-які активи для досягнення цілей благодійної діяльності.

І тут важливо розуміти, що благодійні фонди можуть мати, крім засновників, також інших учасників, що вступили до їхнього складу в порядку, встановленому статутами таких благодійних фондів.

Наприклад: «Рішення про прийняття до учасників Фонду або виключення зі складу учасників Фонду приймається відкритим голосуванням більшістю голосів».

Учасники фонду можуть мати право, зокрема, «брати участь у всіх видах діяльності Фонду, отримувати матеріальну та іншу допомогу, згідно з чинним законодавством та цим Статутом, і скликати позачергові збори».

Серед обов’язків учасників фонду, зокрема, можуть бути: «Брати участь у роботі Загальних зборів учасників Фонду, популяризувати ідеї, мету, статутні завдання і діяльність Фонду» тощо.

Рішення про створення фонду

Про створення благодійного фонду засновники приймають рішення, де, як свідчить практика реєстрації під час воєнного стану, слід зазначити:

— повне та скорочене найменування фонду (як це зроблено у статуті) українською та, за потреби, англійською мовами;

— місцезнаходження фонду;

— виконавчий орган управління фонду — директор, голова тощо;

— види економічної діяльності згідно з КВЕД ДК:2010. Але він є лише один: 99 «Надання іншої соціальної допомоги без забезпечення проживання, н. в. і. у.» (основний). Хоча деякі зазначають і 88.10 «Надання соціальної допомоги без забезпечення проживання для осіб похилого віку та інвалідів»;

— зазначити про затвердження статуту фонду в редакції, що додається до рішення про створення фонду;

— визначити осіб, які мають право діяти від імені фонду без довіреності з правом підписання та подання документів. Не забуваймо, що представництво за ЄДР поділяється на представництво з метою виключно для вчинення реєстраційних дій або інше представництво перед третіми особами.

Увага!

На сьогодні назву благодійного фонду зазначають так: Благодійна організація «Благодійний фонд «Власна назва».

Дещо докладніші вимоги до власної назви фонду можна знайти у Вимогах №368/5. Зокрема, для написання найменування юрособи використовуються:

1) літери українського алфавіту — в разі написання найменування українською мовою;

2) літери латинського алфавіту — в разі написання найменування англійською мовою;

3) розділові знаки та символи: лапки, крапка, кома, двокрапка, дужки, апостроф, дефіс, тире, скісна риска, знак оклику, знак питання, номер, плюс, знак рівності, зірочка, ет комерційне, амперсанд;

4) цифри: арабські та римські.

Використання інших символів, розділових знаків у найменуванні юрособи не допускається.

Великі та малі літери, використані в установчих документах та під час заповнення заяви у сфері державної реєстрації юросіб, фізосіб-підприємців та громадських формувань, вважаються тотожними.

Назва юрособи береться у лапки та зазначається безпосередньо після організаційно-правової форми суб’єкта господарювання.

Порядок реєстрації благодійного фонду

Тут варто спинитись окремо. Адже для подання документів державному реєстратору для реєстрації (створення) нового фонду (з урахуванням вимог Постанови №209) слід підготувати такий пакет документів:

1) статут — роздрукований, прошитий та пронумерований, підписи засновників на статуті нотаріально не посвідчуються;

2) рішення засновника(ів) благодійного фонду — підписи не посвідчуються нотаріально (хоча у статуті фонду може міститися вимога про обов’язкове їх нотаріальне посвідчення у разі внесення змін — абзац четвертий п. 6 ч. 1 ст. 15 Закону про держреєстрацію);

3) реєстраційна заява форми 2 — у ній, до речі, також слід заповнювати дані бенефіціара на сторінці 2 заяви, а також не забудьте заповнити арк. 8 заяви форми 2 «Відомості про включення до Реєстру неприбуткових установ та організацій» та відмітити позначкою бажання про включення фонду до Реєстру неприбуткових установ та організацій;

4) структура власності благодійного фонду (п. 17 ч. 1 ст. 17 Закону про держреєстрацію). До речі, багато майбутніх засновників таких фондів запитують, про яких бенефіціарів можна говорити, якщо засновник не отримує жодних прибутків, дивідендів тощо. Але без цього документа у вас не приймуть документів;

5) копія паспорта-книжечки кожного засновника як бенефіціара-фізособи, засвідчена нотаріально. Тут вимоги, як свідчить практика, не змінилися навіть під час воєнного стану. Вимоги до документів для резидентів та нерезидентів (ФО та ЮО) наведені у ч. 18, 19 Закону про держреєстрацію.

Реєстрація благодійного фонду є безоплатною.

Відразу зауважимо, що документи про реєстрацію благодійного фонду можна подавати державному реєстратору управління державної реєстрації.

Чи може бути міжнародний благодійний фонд?

Нагадаємо, що Закон про благодійність фактично скасував поділ благодійних фондів за міжнародною та українською територіальною ознакою. Принаймні у цьому чинному законі такого не передбачено. Отже, створений благодійний фонд має право здійснювати свою діяльність як на території України, так і за її межами. І таке бажання також слід висловити у статуті фонду. Зокрема, розвиток міжнародної співпраці України та сприяння здійсненню міжнародних програм прописано у переліку сфер благодійної діяльності (п. 12, 14 ч. 2 ст. 3 Закону про благодійність).

Проте все ж таки багато хто в Україні вважає за необхідне мати в назві слово «міжнародний».

Тоді це можна використати у власній назві фонду. Наприклад, Благодійна організація «Благодійний фонд «Міжнародний фонд».

Нормативна база

  • ПКУ — Податковий кодекс України від 02.12.2010 р. №2755-VI.
  • Закон про благодійництво — Закон України від 05.07.2012 р. №5073-VI «Про благодійну діяльність та благодійні організації».
  • Закон про волонтерську діяльність — Закон України від 19.04.2011 р. №3236-VI «Про волонтерську діяльність».
  • Закон про держреєстрацію — Закон України від 15.05.2003 р. №755-IV «Про державну реєстрацію юридичних осіб, фізичних осіб — підприємців та громадських формувань».
  • Вимоги №368/5 — Вимоги до написання найменування юридичної особи, її відокремленого підрозділу, громадського формування, що не має статусу юридичної особи, крім організації профспілки, затверджені наказом Мін’юсту від 05.03.2012 р. №368/5.
  • Постанова №209 — Постанова КМУ від 06.03.2022 р. №209 «Деякі питання державної реєстрації та функціонування єдиних та державних реєстрів, держателем яких є Міністерство юстиції, в умовах воєнного стану».

Автор: Канарьова Наталія

До змісту номеру