• Посилання скопійовано

Складання АН у разі ставки акцизу 0%

Чи формується акцизна накладна, якщо ставка акцизу становить 0%? Як транспортні засоби включаються до Переліку транспортних засобів, які переміщують пальне?

Щодо складання акцизної накладної, якщо ставка акцизу 0%

Пальне належить до підакцизних товарів, тому що воно міститься в переліку підакцизних товарів у ст. 215 ПКУ. Встановлення ставки 0% на підакцизний товар означає лише те, що акцизний податок не нараховується, проте сам товар не втрачає ознаку підакцизного товару.

Також діють норми ст. 231 ПКУ про те, що платник акцизного податку під час ввезення на митну територію України пального, з якого сплачено акцизний податок (у тому числі і в разі ввезення за ставкою 0%), або на умовах, визначених ст. 229 ПКУ, чи реалізації пального зобов’язаний скласти в електронній формі акцизну накладну за кожним кодом товарної підкатегорії згідно з УКТ ЗЕД реалізованого пального та зареєструвати її в Єдиному реєстрі акцизних накладних (п. 231.1 ПКУ). Ставка 0% дозволяє реєструвати акцизні накладні без сплати акцизного податку.

Таким чином, платники акцизного податку не звільнені від обов’язку складати та реєструвати акцизні накладні за ставкою 0%, адже підприємство здійснює операції з фізичного переміщення пального, що відповідають поняттю «реалізація пального».

Отже, за умови оптової торгівлі пальним акцизні накладні складають та реєструють за загальними правилами, незважаючи на те що ставка акцизу становить 0%. Проте війна вносить свої корективи, про них говорили податківці в консультаціях, які ми наводили в попередніх номерах «ДК», зокрема в рубриці «Запитання і відповіді».

Включення ТЗ до Переліку

Транспортний засіб набуває статусу акцизного складу пересувного протягом періоду його використання, зокрема для:

— переміщення у ньому пального, яке реалізується;

— зберігання у ньому пального (пп. 14.1.6-1 ПКУ).

Розпорядник акцизного складу пересувного — це суб’єкт господарювання — платник акцизного податку, який є власником пального і з використанням транспортного засобу (незалежно від того, кому він належить) реалізує або зберігає пальне (пп. 14.1.224-1 ПКУ).

Реєстрація акцизного складу пересувного за заявою не передбачена нормами ПКУ.

Авто набуває статусу акцизного складу пересувного після зазначення цього транспортного засобу у зареєстрованій акцизній накладній. Включення до Переліку транспортних засобів, у яких пальне переміщується територією України, у цьому разі відбувається автоматично — на підставі даних акцизних накладних, зареєстрованих у Єдиному реєстрі акцизних накладних.

Подання заявки на переміщення пального актуальне лише для неплатників акцизного податку. Такі заявки подають суб’єкти господарювання, які не є розпорядниками акцизних складів, до переміщення митною територією України у транспортних засобах, які не є акцизними складами пересувними, власного пального або спирту етилового для потреб власного споживання чи промислової переробки.

Суб’єктам господарювання — неплатникам акцизу слід подавати заявки на переміщення пального до настання дати початку періоду транспортування пального транспортними засобами, що не є акцизними складами пересувними.

Також можна ознайомитися з роз’ясненнями податківців щодо включення транспортних засобів до Переліку транспортних засобів, що переміщують пальне або спирт етиловий, які розміщені в ЗІР, підкатегорія 116.11.

Автор: Єгорова Юлія

До змісту номеру