• Посилання скопійовано

Облік знижки на імпортований товар

Підприємство імпортувало товар, який виявився з недоліком. Товар не оплачений, домовилися з постачальником на знижку 50%. Як документально оформити? Які наслідки з ПДВ та податку на прибуток?

Документальне оформлення

Товар постачався згідно з договором між підприємством — покупцем-резидентом України та постачальником-нерезидентом. Договором визначалися вимоги до якості товару, встановлювалася ціна.

Але якщо отриманий підприємством товар виявився з недоліком, то умови договору були порушені. Домовленість сторін договору про знижку 50% — фактично зміна умов договору. Оформляти такі зміни слід у порядку, встановленому договором. Якщо в договорі зазначено, що будь-які зміни до нього треба складати у вигляді додатка до договору, сторони мають оформити додаток.

Якщо порядку внесення змін до договору в самому договорі не визначено, сторони можуть оформити зміни, приміром, обмінявшись листами. Скажімо, підприємство-імпортер надсилає листа нерезидентові, в якому повідомляє про недолік товару і пропозицію зменшити ціну на 50%. А нерезидент приймає таку пропозицію, надсилаючи листа у відповідь.

Виявляють недолік товару, як правило, під час його приймання на складі підприємства-покупця. Оформляти можна актом приймання товару, в якому описують особливості недоліку.

Зміну ціни товарів оформляють первинним документом.

Думка Мінфіну

…зміна ціни оприбуткованих активів може бути оформлена окремим первинним документом за формою, розробленою підприємством, із додержанням вимог законодавства, зокрема щодо наявності обов’язкових реквізитів. Таким первинним документом може бути акт про встановлення нової ціни, що на підставі змін до договору (або інших підстав зміни ціни) складається комісією підприємства і затверджується його керівником. Також підставою для відображення зміни ціни активів у регістрах бухгалтерського обліку може бути розпорядчий акт керівника підприємства, виданий у межах компетенції та відповідно до законодавства.

Лист Мінфіну від 13.01.2015 р. №31-11410-08-10/699

Бухгалтерський облік

Відповідно до п. 8 НП(С)БО 9, придбані (отримані) або вироблені запаси зараховуються на баланс підприємства за первісною вартістю.

Первісною вартістю запасів, придбаних за плату, є собівартість запасів, яка складається з фактичних витрат, серед яких суми, що сплачуються згідно з договором постачальнику (продавцю) за мінусом непрямих податків тощо.

Тому, якщо підприємство-імпортер оприбуткувало товари згідно з договірною ціною (Д-т 28 К-т 632), а потім (до їх подальшого продажу) ціна придбання зменшилася, потрібно відкоригувати первісне бухгалтерське проведення на суму зменшення (сторно на суму зменшення, за валютним курсом на дату оприбуткування: Д-т 28 К-т 632).

Такий висновок випливає і з тексту листа Мінфіну, наведеного вище.

Які наслідки з податку на прибуток?

Об’єктом оподаткування податком на прибуток є фінрезультат до оподаткування за даними фінзвітності, відкоригований на податкові різниці, якщо платник здійснює таке коригування (див. пп. 134.1.1 ПКУ).

Але в ситуації, що розглядається, зменшення ціни не впливає на фінрезультат, податкових різниць немає. Тож на об’єкт оподаткування податком на прибуток така ситуація не впливає.

Які наслідки з ПДВ?

Операція з ввезення товарів на митну територію України є об’єктом оподаткування ПДВ (пп. «в» п. 185.1 ПКУ).

Базою оподаткування під час ввезення товару буде його договірна (контрактна) вартість, але не нижче від митної вартості, визначеної згідно з розд. III МКУ, з урахуванням мита й акцизного податку, які підлягають сплаті та включаються до ціни товару (п. 190.1 ПКУ).

Податкові зобов’язання з ПДВ під час ввезення виникають на дату подання митної декларації для митного оформлення (п. 187.8 ПКУ). Сплатити такі податкові зобов’язання з ПДВ потрібно до дня або в день подання митної декларації (п. 206.1 ПКУ).

Для операцій із ввезення на митну територію України товарів датою віднесення сум податку до податкового кредиту є дата сплати податку за податковими зобов’язаннями згідно з п. 187.8 ПКУ (див. п. 198.2 ПКУ).

Чи коригувати ПДВ, якщо ціна імпортованого товару знижена?

На наш погляд, підстав для цього немає.

Як випливає з роз’яснення податківців в ІПК ДПСУ від 15.11.2017 р. №2618/6/99-99-15-02-02-15/ІПК, податкові зобов’язання з ПДВ, сплачені на митниці, лишаються без змін, і податковий кредит, відображений за митною декларацією, також без коригувань.

Водночас, якщо такі імпортні товари продають, то згідно з п. 188.1 ПКУ мінімальна база оподаткування ПДВ — не нижча за ціну придбання, а це договірна вартість, уже зменшена на знижку.

Роз’яснюють податківці

…зважаючи на те, що при ввезенні товарів на митну територію України податкові зобов’язання з ПДВ формуються на дату подання митної декларації для митного оформлення, а підставою для віднесення сум податку до податкового кредиту є належним чином оформлена митна декларація, яка підтверджує сплату податку, у разі якщо внаслідок отримання кредит-ноти митна вартість ввезених товарів не змінюється (зміни до митної декларації не вносяться), податкові наслідки з ПДВ не виникають.

ІПК ДПСУ від 15.11.2017 р. №2618/6/99-99-15-02-02-15/ІПК

Чи є якісь особливості щодо валютного контролю?

Ні. У ситуації, що розглядається, підприємство-імпортер має сплатити постачальникові-нерезидентові договірну ціну за імпортований товар. На щастя, виявлення недоліку товару і зниження ціни його придбання відбулися до оплати за товар. Тому договірною ціною, яку підприємство-імпортер фактично заплатить за допомогою банку, є ціна зі знижкою, що оформлено основним договором та змінами до нього (див. вище). Таким чином, розбіжності між сумою платежу та вартістю ввезеного товару не виникне.

Нормативна база

  • ПКУ — Податковий кодекс України від 02.12.2010 р. №2755-VI.
  • МКУ — Митний кодекс України від 13.03.2012 р. №4495-VI.
  • НП(С)БО 9 — Національне положення (стандарт) бухгалтерського обліку 9 «Запаси», затверджене наказом Мінфіну від 20.10.1999 р. №246.

Автор: Олександр Золотухін

До змісту номеру