• Посилання скопійовано

Безперебійне постачання сільгосппродукції під час воєнного стану

ВРУ прийняла Закон №2246, яким вносяться зміни до деяких законів України щодо безперебійного виробництва та постачання сільгосппродукції під час воєнного стану. Новий закон передано на підпис Президентові, а чинності він набере з дня, наступного за днем його опублікування. Погляньмо, що змінює цей Закон.

Новації щодо пестицидів та агрохімікатів

Закон про пестициди й агрохімікати доповнено статтею 25.

Норми цієї статті стосуються тільки періоду воєнного стану та 90 днів з дати його припинення або скасування.

Під час цього періоду Держсанепідслужба не погоджує планів державних випробувань пестицидів і агрохімікатів та переліків пестицидів і агрохімікатів, дозволених для використання в Україні. Для держреєстрації пестицидів і агрохімікатів, у тому числі розпочатої до набрання чинності новим законом, наявність позитивного висновку державної санітарно-епідеміологічної експертизи не вимагається.

Очікується, що це значно пришвидшить процес їх держреєстрації, а отже, й використання сільськогосподарськими товаровиробниками.

Водночас під час зазначеного періоду не вимагається держреєстрація агрохімікатів у випадках, передбачених ст. 4 Закону про пестициди і агрохімікати:

  • на дослідні партії, що використовуються для державних випробувань та наукових досліджень;
  • на виробництво для експорту та виробництво дослідних партій, що використовуються для державних випробувань, науково-технологічних досліджень та випробувань;
  • на агрохімікати за переліком згідно з додатком до цього Закону.

Не вимагається держреєстрація агрохімікатів для товарних категорій, перелік яких наведено в новій ст. 25 Закону про пестициди і агрохімікати.

Не вимагається держреєстрація пестицидів у випадках, якщо діючу речовину пестициду включено як дозволену до Бази даних пестицидів ЄС, що підтверджується відомостями, розміщеними на офіційному вебсайті ЄС.

Відсутність держреєстрації агрохімікатів і пестицидів у вищенаведених випадках спрямована на спрощення посівної кампанії поточного, 2022, року.

Ще одну зміну внесено до абз. 2 ч. 1 ст. 16-5 Закону про пестициди й агрохімікати: до компетенції МОЗ належатиме встановлення державних санітарних норм і правил (а не гігієнічних вимог, як було раніше) транспортування, зберігання та застосування пестицидів і агрохімікатів.

Фітосанітарна експертиза

Запроваджено особливу процедуру фітосанітарної експертизи під час воєнного стану та протягом 90 днів з дати його припинення або скасування (див. п. 1-2, яким доповнено розділ ІХ Закону про карантин рослин).

Огляд та відбір зразків для експертизи зможуть здійснювати спеціалісти фітосанітарної лабораторії, включеної Держпродспоживслужбою до Переліку лабораторій:

  • державні фітосанітарні інспектори;
  • аудитори з сертифікації (агрономи-інспектори) (фізсоба, яка отримала свідоцтво аудитора з сертифікації (агронома-інспектора) та включена до Реєстру аудиторів із сертифікації (агрономів-інспекторів) — див. ст. 1 Закону про насіння);
  • інші фахівці лабораторій.

Тобто дозволено проводити фітосанітарну експертизу фахівцям приватних лабораторій, включених до відповідного Переліку. Це дозволить розблокувати роботу щодо переміщення вантажів із рослинницькою продукцією через сухопутні кордони, адже на сьогодні не вистачає інспекторів для відбору зразків, а державні лабораторії не дають собі ради з проведенням експертизи.

Особливості включення до Переліку лабораторій наведено в пп. 2 п. 1-2 розділу ІХ Закону про карантин рослин. Держпродспоживслужба веде Перелік фітосанітарних лабораторій, підтримує його в актуальному стані та оприлюднює на своєму офіційному вебсайті.

Результати фітосанітарної експертизи (аналізів), проведеної фітосанітарною лабораторією, включеною до Переліку фітосанітарних лабораторій, визнаються Держпродспоживслужбою для видачі сертифікатів, передбачених Законом про карантин рослин.

Інші внесені до Закону про карантин рослин зміни стосуються фітосанітарного сертифіката.

Такий сертифікат має відповідати зразку, затвердженому Міжнародною конвенцією про захист рослин.

Такі сертифікати, видані державою-імпортером, визнаються в Україні в паперовій або електронній формі. Вони мають однакову юридичну силу.

Оригінали фітосанітарного сертифіката та фітосанітарного сертифіката на реекспорт видає державний фітосанітарний інспектор:

  • у паперовій формі — якщо цього вимагають фітосанітарні заходи країни призначення;
  • в електронній формі — в інших випадках, у тому числі на вимогу особи.

Під час воєнного стану строк дії фітосанітарного сертифіката та фітосанітарного сертифіката на реекспорт на території України становить 30 днів з дня його видачі.

Підкориговано підстави для анулювання та/або переоформлення сертифіката (див. зміни до частини сьомої ст. 46 Закону про карантин рослин). Замість підробки додано іншу підставу — зміна адреси, країни призначення чи пункту ввезення.

Спрощення митних процедур у разі імпорту живих тварин

У разі ввезення на територію України живих тварин скасовано заборону не транспортуватися територією, щодо якої є обмеження, підтверджені відповідною міжнародною організацією або ветеринарною адміністрацією країни походження чи транзиту (див. зміни до п. 4 ч. 1 ст. 85 Закону про ветеринарну медицину).

Скасовано заборону у разі ввезення або транзиту вантажу з тваринами, якщо є присутність особливо небезпечної хвороби, внесеної до списку МЕБ, до якої ці тварини є сприйнятливими, що підтверджено в одній або більше країнах транзиту на території або на територіях, якими переміщувався вантаж з тваринами (див. виключений з Закону п. 2 ч. 1 ст. 91).

Таким чином, спрощуються митні процедури під час ввезення (пересилання) вантажів із живими тваринами в Україну шляхом дозволу транзитного переміщення живих тварин територією країн, в яких фіксуються випадки небезпечних хвороб тварин, за умови якщо відповідні тварини походять із господарств тих країн, що є вільними від небезпечних хвороб тварин.

Ще одна зміна — переноситься на 1 рік з дня завершення воєнного стану введення в дію Закону №1206-IX (новий закон про ветеринарну медицину), адже в умовах обмеженого функціонування органів центральної виконавчої влади унеможливлюється в повному обсязі підготовка необхідних нормативно-правових актів на виконання його вимог.

Оснащення прикордонних інспекційних постів

Відтерміновуються на 3 роки з дня припинення або скасування воєнного стану відповідні вимоги щодо облаштування та оснащення прикордонних інспекційних постів за європейськими стандартами через неможливість під час війни здійснити необхідне фінансування та реалізацію робіт з їх будівництва (див. зміни до п. 3 розділу Х Закону №2042).

Постачання української органічної продукції на ринок ЄС без додаткового перехідного періоду

Викладено в новій редакції п. 2 розділу XI Закону №2496, чим забезпечено можливість постачання української органічної продукції на ринок ЄС шляхом надання українським органічним виробникам, які здійснювали виробництво за стандартами ЄС, права перейти на українські стандарти виробництва без додаткового перехідного періоду (якщо це відбувається у межах одного й того самого органу сертифікації).

Нормативна база

  • Закон №1206 — Закон України від 04.02.2021 р. №1206-IX «Про ветеринарну медицину».
  • Закон №2042 — Закон України від 18.05.2017 р. №2042-VIII «Про державний контроль за дотриманням законодавства про харчові продукти, корми, побічні продукти тваринного походження, здоров’я та благополуччя тварин».
  • Закон №2246 — Закон України від 12.05.2022 р. №2246-IX «Про внесення змін до деяких законів України щодо безперебійного виробництва та постачання сільськогосподарської продукції під час воєнного стану».
  • Закон №2496 — Закон України від 10.07.2018 р. №2496-VIII «Про основні принципи та вимоги до органічного виробництва, обігу та маркування органічної продукції».
  • Закон про ветеринарну медицину — Закон України від 25.06.1992 р. №2498-XII «Про ветеринарну медицину».
  • Закон про карантин рослин — Закон України від 30.06.1993 р. №3348-XII «Про карантин рослин».
  • Закон про насіння — Закон України від 26.12.2002 р. №411-IV «Про насіння і садивний матеріал».
  • Закон про пестициди і агрохімікати — Закон України від 02.03.1995 р. №86/95-ВР «Про пестициди і агрохімікати».
  • Міжнародна конвенція про захист рослин — Міжнародна конвенція про захист рослин від 06.12.1951 р., новий переглянутий текст затверджений Конференцією ФАО на її 29-й сесії у листопаді 1997 року, чинна для України з 31.01.2006 р. відповідно до Указу Президента від 31.01.2006 р. №81/2006.

Автор: Олександр Золотухін

До змісту номеру