• Посилання скопійовано

Туристична страховка у відрядженні

У водія відрядження за кордон. Чи підійде туристична медична страховка? Чи треба оформити іншу страховку?

Абзацом 2 пп. «а» пп. 170.9.1 ПКУ передбачено, що не є доходом відрядженого працівника відшкодування підприємством витрат на обов’язкове страхування у відрядженні, пов’язане з правилами в’їзду та перебування у місці відрядження. Подеколи страхування є обов’язковою умовою для отримання візи. При цьому витрати на придбання страховки можуть бути компенсовані роботодавцем, за умови, звичайно, що вони належним чином документально підтверджені.

Ні, туристична медична страховка не підійде для виїзду працівника у закордонне відрядження. Для виїзду за кордон на автотранспорті передбачено нижченаведене страхування.

У ст. 16 Закону про страхування зазначено, що у разі виїзду зареєстрованого в Україні автотранспортного засобу на територію іншої країни — члена міжнародної системи автострахування «Зелена картка» власник такого транспортного засобу зобов’язаний укласти договір міжнародного обов’язкового страхування цивільно-правової відповідальності власників наземних транспортних засобів, дія якого поширюється на ці країни, й отримати від страховика — повного члена Моторного (транспортного) страхового бюро страховий сертифікат «Зелена картка» єдиного зразка, який прийнятий в усіх країнах — членах цієї міжнародної системи страхування.

Контроль за наявністю «Зеленої картки» під час виїзду зареєстрованого в Україні транспортного засобу за кордон покладено на прикордонслужбу. Тобто поліс страхування «Зелена картка» формально обов’язковий і без нього до країн — учасників цієї системи страхування виїхати не можна.

Отже, якщо відрядження здійснюється з використанням транспортного засобу підприємства до країн, що беруть участь у системі страхування «Зелена картка», воно зобов’язане придбати страховий поліс «Зелена картка».

У міжнародній системі страхування «Зелена картка» беруть участь практично всі європейські країни, а також Молдова, Білорусь, РФ, Азербайджан, Ізраїль, Іран, країни Африки і Близького Сходу.

Зверніть увагу!

З 5 квітня 2022 року у зв’язку з воєнною агресією проти України Національне бюро розірвало двосторонні угоди про взаємне визнання страхових сертифікатів «Зелена картка» з Росією та Білоруссю.

У разі відсутності «Зеленої картки» необхідно придбати поліс прикордонного страхування, який надає обов’язкове страхове покриття, якого вимагає країна відвідання. Придбати його можна під час в’їзду на територію іноземної країни, заздалегідь уточнивши, чи є на кордоні пункти їх продажу.

Якщо на кордоні немає пунктів продажу полісів прикордонного страхування, слід проконсультуватися з прикордонними органами, де їх можна придбати. Зокрема, це можна зробити на сайті страхових компаній, на сайті Бюро «Зелена картка» країни відвідування.

Після закінчення дії поліса «Зелена картка» або поліса прикордонного страхування транспортний засіб вважатиметься незастрахованим, через що необхідно придбати новий поліс прикордонного страхування в країні, в якій перебуватиме водій у цей час, або придбати нову «Зелену картку» в українській страховій компанії.

Окрім того, відповідно до пп. «а» пп. 170.9.1 ПКУ якщо згідно із законами країни відрядження або країн, територією яких здійснюється транзитний рух до країни відрядження, обов’язково необхідно здійснити страхування життя або здоров’я відрядженої особи чи її цивільної відповідальності (у разі використання транспортних засобів), то витрати на таке страхування не включаються до оподатковуваного доходу платника податку. Таким чином, залежно від країни відрядження чи країни-транзитера може виникати потреба в додатковому страхуванні працівника (водія).

Нормативна база

  • ПКУ — Податковий кодекс України від 02.12.2010 р. №2755-VI.
  • Закон про страхування — Закон України від 07.03.1996 р. №85/96-ВР «Про страхування».

Автор: Щербина Світлана

До змісту номеру