• Посилання скопійовано

Запитання і відповіді

Зупинення реєстрації ПН перериває перебіг строку, зазначеного в п. 198.6 ПКУ
Чи має право покупець включити до складу податкового кредиту суму ПДВ, зазначену у податковій накладній, реєстрацію якої було зупинено, після набрання рішенням суду законної сили щодо її реєстрації, якщо з дати складання такої накладної минуло 1095 днів?

При складанні ПН на суму перевищення датою виникнення ПЗ буде дата відвантаження товарів/послуг
На яку дату повинна складатися податкова накладна з типом причини «15 — Складена на суму перевищення бази оподаткування, визначеної відповідно до статей 188 і 189 Податкового кодексу України, над фактичною ціною постачання», якщо першою подією є отримання попередньої (авансової) оплати за товар, який ще не придбано?

Об’єкти оподаткування у рядках 03.1 та 03.2 декларації про прибуток відображаються за результатами діяльності за податковий (звітний) рік
За яким ідентифікатором форми в електронному вигляді подається податкова декларація з податку на прибуток підприємств за І квартал 2022 року?

Дохід від продажу житлового будинку, який перебував у власності понад три роки, не оподатковується ПДФО
Яким чином оподатковується ПДФО дохід від продажу житлового будинку, що розташований на межі двох земельних ділянок несільськогосподарського призначення, не перевищують норми безоплатної передачі, не отриманих у спадщину, оформлених різними державними актами, які перебувають у власності понад три роки?

Доходи членів ФГ, отримані за рахунок розподілу чистого прибутку таких господарств, відображаються в Розрахунку з ознакою доходу «127»
Яким чином оподатковується ПДФО дохід члена фермерського господарства, отриманий за рахунок розподілу чистого прибутку такого господарства, та за якою ознакою доходу відображається у додатку 4ДФ до Розрахунку?

ФОП, який переходить на «спецгрупу» в середині місяця, обраховує дохід з метою оподаткування за ставкою 2% з наступного р. д. після подання заяви
Яким чином розраховується дохід ФОП — платника ЄП, який подав заяву щодо переходу на спрощену систему оподаткування з особливостями, встановленими п. 9 підрозд. 8 розд. ХХ «Перехідні положення» ПКУ, в середині місяця?

Ставка у розмірі 15% до доходу платника ЄП за ставкою 2% не застосовується
Чи застосовується ставка у розмірі 15 відс. до суми перевищення доходу, отриманого ФОП — платниками ЄП першої або другої групи, які на період воєнного стану перебували на спрощеній системі з особливостями оподаткування, після автоматичного повернення на систему оподаткування, що застосовувалась до початку воєнного стану?

Підставами для відмови у реєстрації платником ЄП 3-ї групи за ставкою 2% є здійснення діяльності, визначеної пп. 9.3 п. 9 підрозд. 8 розд. ХХ «Перехідні положення» ПКУ
Які підстави для відмови у реєстрації платником ЄП третьої групи на 2 відс. доходу?

СГ, які видобувають або реалізують воду, не можуть перейти на спрощену систему оподаткування
Чи можуть перейти на спрощену систему оподаткування СГ, які видобувають або реалізують воду?

У разі зміни податкової адреси, пов’язаної зі зміною адміністративно-територіальної одиниці, декларація з ЄП до кінця року подається за старою адресою
До якого контролюючого органу подається податкова декларація платника ЄП третьої групи (ЮО) та сплачується ЄП у разі зміни податкової адреси, пов’язаної зі зміною адміністративно-територіальної одиниці?

При заповненні заяв на РРО/ПРРО, КОРО код КОАТУУ та/або КАТОТТГ слід обирати з довідника, а не вводити вручну
Які дії необхідно здійснити СГ, який при заповненні заяв на РРО або ПРРО, КОРО зазначає відповідний «код КОАТУУ та/або КАТОТТГ» та отримує повідомлення, що такий код відсутній в довіднику?

СГ, який є платником ПДВ, але перейшов на «спецгрупу» ЄП, повинен відображати ПДВ у фіскальному чеку
Чи необхідно СГ, який є платником ПДВ, але використовує особливе оподаткування, встановлене п. 9 підрозд. 8 розд. ХХ «Перехідні положення» ПКУ, у фіскальному чеку відображати ПДВ?

Здійснення імпортних операцій без ввезення товару на територію України за зовнішньоекономічними договорами у період воєнного стану не заборонено
Чи можливе здійснення імпортних операцій за зовнішньоекономічними договорами без увезення товару на територію України і який термін та умови завершення такої операції у період воєнного стану?

У період воєнного стану в Україні застосовуються штрафні санкції та пеня за порушення строків валютних розрахунків
Чи застосовуються штрафні санкції та пеня за порушення законодавства у сфері зовнішньоекономічної діяльності у період запровадження воєнного стану в Україні?

Вартість ліцензії на оптову торгівлю спиртом — 500 тис. грн
Які розміри та терміни сплати за ліцензії на оптову торгівлю спиртом?

У разі обчислення акцизного податку із застосуванням адвалорних ставок базою оподаткування є вартість (з ПДВ та без акцизу) реалізованих підакцизних товарів
Що є базою оподаткування та які встановлено ставки акцизного податку для операцій з реалізації СГ роздрібної торгівлі підакцизних товарів?

Медичний спирт у флаконах до 100 мл не є підакцизним товаром
Чи є вироблений підприємством лікарський засіб «Спирт етиловий 70 відс. (або 96 відс.), розчин для зовнішнього застосування 70 відс. (або 96 відс.) по 100 мл (або менше) у флаконах» підакцизним товаром та чи оподатковуються акцизним податком операції з оптової та роздрібної реалізації цього лікарського засобу?

ВПП підлягає взяттю на облік в інших ГУ ДПС за неосновним місцем обліку за наявності на відповідних територіях підстав для взяття на облік за неосновним місцем обліку
В якому контролюючому органі ВПП повинен стати на облік за неосновним місцем у разі наявності у нього об’єктів оподаткування на територіях адміністративно-територіальних одиниць, відмінних від основного місця обліку?

Платники податків — користувачі Електронного кабінету можуть авторизуватися та підписати електронні документи за допомогою Дія.Підпис
Чи можуть платники податків авторизуватися та підписати електронні документи за допомогою Дія.Підпис в Електронному кабінеті?

До змісту номеру