• Посилання скопійовано

Суть справи

Дії роботодавця під час повітряної тривоги
Останнім часом побільшало запитань від власників малого бізнесу, які вже повернулися до роботи, щодо їхніх дій під час повітряної тривоги. Зокрема, як бути з ТМЦ та працівниками, чи зобов’язані вони йти в укриття, чи можуть залишатись у приміщеннях?

Податкові перевірки, штрафи та строки давності під час війни: що нового?
Нещодавно прийнятим Законом №2260 передбачено повернення документальних перевірок, повне відновлення камеральних перевірок, а також залишаються фактичні перевірки. Повертаються і штрафи за порушення!

Зміни у Плані рахунків та НП(С)БО: новації в обліку біологічних активів
Наказом №119 Мінфін вніс зміни до Інструкції №291 і до двох НП(С)БО, що стосуються обліку біологічних активів. Що змінилося?

Оформлення договорів оренди землі під час війни: поради юриста
Розповімо, як КМУ на період дії воєнного стану змінив повноваження землевпорядників щодо технічної документації із землеустрою та уточнив умови Типового договору оренди землі, форма якого має застосовуватися після 14.05.2022 р.

Списання знищеного, зіпсованого майна під час війни: чи визнають витрати?
Нещодавно з’явився лист ДПСУ від 05.05.2022 р. №3781/7/99-00-04-01-03-07 (див. у рубриці «Документи для роботи» цього номера «ДК») щодо наслідків списання активів, які були знищені або пошкоджені, зіпсовані через війну. Розповімо про поради податківців та наведемо позицію редакції щодо такого списання.

Призупинення трудового договору: як бути з мобілізованим працівником?
Мінекономіки в листі від 10.05.2022 р. №4711-06/23239-07 (див. у рубриці «Документи для роботи» цього номера «ДК») зазначило, що призупинення трудового договору з мобілізованим працівником можливе. Але за таким працівником однаково зберігається середній заробіток.

Сплата ЄСВ з доходу працівника: основне/неосновне місце роботи
Працівник працює у бюджетній організації за основним місцем роботи на умовах 50% робочого часу й отримує зарплату 4000 грн. Також працює за сумісництвом у приватному підприємстві теж на умовах 50% робочого часу, зарплата — 12000 грн. Чи потрібно за основним місцем роботи робити доплату за ЄСВ до МЗП, чи якщо за сумісництвом платиться ЄСВ, то за основним можна платити ЄСВ з 4000 грн?

Безперебійне постачання сільгосппродукції під час воєнного стану
ВРУ прийняла Закон №2246, яким вносяться зміни до деяких законів України щодо безперебійного виробництва та постачання сільгосппродукції під час воєнного стану. Новий закон передано на підпис Президентові, а чинності він набере з дня, наступного за днем його опублікування. Погляньмо, що змінює цей Закон.

Декларація про майновий стан і доходи ФОПа, що йде в декрет
Як заповнити декларацію про майновий стан та доходи жінки-підприємиці, яка отримала лікарняний по вагітності та пологах, наприклад, 17.04.2022 р.? Чи треба подати «звітну» «довідкову» декларацію? Як заповнити додаток 1 з ЄСВ?

Облік знижки на імпортований товар
Підприємство імпортувало товар, який виявився з недоліком. Товар не оплачений, домовилися з постачальником на знижку 50%. Як документально оформити? Які наслідки з ПДВ та податку на прибуток?

Туристична страховка у відрядженні
У водія відрядження за кордон. Чи підійде туристична медична страховка? Чи треба оформити іншу страховку?

До змісту номеру