• Посилання скопійовано

Особливості звільнення від ПДФО та ВЗ благодійної допомоги фізособам під час війни

Законом №2120 внесено зміни до правил оподаткування благодійної допомоги. Згідно з ними допомога фізособам з територій, де проводяться бойові дії, звільняється від сплати ПДФО та військового збору, незалежно від суми такої допомоги, але з певними обмеженнями.

З 17 березня почав діяти Закон №2120.

Зокрема, ним внесено зміни до п. 165.1 та п. 170.7 ПКУ щодо звільнених від ПДФО доходів фізосіб у вигляді благодійної допомоги.

Допомога фізособам від вітчизняних благодійників

Так, пп. 165.1.54 ПКУ доповнили підпунктом «в», який передбачає таке.

Сума допомоги звільняється від ПДФО, якщо її виплачено благодійниками, зокрема благодійниками-фізособами, у порядку, визначеному Законом про благодійництво, протягом дії правового режиму воєнного чи надзвичайного стану, на користь:

  • учасників бойових дій — військовослужбовців (резервістів, військовозобов’язаних) та працівників Збройних Сил України, Національної гвардії України, Служби безпеки України, Служби зовнішньої розвідки України, Державної прикордонної служби України, осіб рядового, начальницького складу, військовослужбовців, працівників Міністерства внутрішніх справ України, Управління державної охорони України, Державної служби спеціального зв’язку та захисту інформації України, інших утворених відповідно до законів України військових формувань, добровольчих формувань територіальних громад, поліцейських та працівників Національної поліції України, які захищають (захищали) незалежність, суверенітет та територіальну цілісність України, беруть (брали) безпосередню участь у відсічі збройній агресії та забезпеченні національної безпеки, усуненні загрози небезпеки державній незалежності України, її територіальній цілісності в період дії воєнного стану, перебуваючи безпосередньо в районах здійснення зазначених заходів;
  • працівників підприємств, установ, організацій, сил цивільного захисту, які залучаються (залучалися) та беруть (брали) безпосередню участь у здійсненні заходів із забезпечення національної безпеки і оборони, відсічі і стримування збройної агресії Російської Федерації, перебуваючи безпосередньо в районах проведення бойових дій та у період здійснення бойових дій, у порядку, встановленому законодавством, або на користь членів їхніх сімей;
  • фізосіб, які мешкають (мешкали) на території населених пунктів, де проводяться (проводилися) бойові дії, та/або які вимушено покинули місце проживання у зв’язку з проведенням бойових дій у таких населених пунктах.

Але поряд з цим внесли зміни до пп. «а» пп. 170.7.8 ПКУ. З урахуванням змін ця норма звучить так.

Не включається до оподатковуваного доходу благодійна допомога, що надається згідно з пп. 165.1.54 ПКУ у будь-якій сумі (вартості), що надається:

  • платникам податку, визначеним абзацом другим підпункту «а», підпунктом «б» та абзацом другим підпункту «в» пп. 165.1.54 ПКУ, — для закупівлі або у вигляді спеціальних засобів індивідуального захисту (касок, бронежилетів, виготовлених відповідно до військових стандартів), технічних засобів спостереження, лікарських засобів, засобів особистої гігієни, продуктів харчування, предметів речового забезпечення чи інших товарів (робіт, послуг) за переліком, що визначається Кабінетом Міністрів України, чи для оплати (компенсації) вартості лікарських засобів, донорських компонентів, виробів медичного призначення, технічних та інших засобів реабілітації, платних послуг з лікування, забезпечення виробами медичного призначення, технічними та іншими засобами реабілітації, послуг медичної реабілітації, санаторно-курортного оздоровлення;
  • платникам податку, визначеним абзацами третім — п’ятим підпункту «а», абзацами третім і четвертим підпункту «в» пп. 165.1.54 ПКУ, як допомога на лікування та медичне обслуговування (обстеження, діагностику), у тому числі для оплати (компенсації) вартості лікарських засобів, донорських компонентів, виробів медичного призначення, технічних та інших засобів реабілітації, платних послуг з лікування, забезпечення виробами медичного призначення, технічними та іншими засобами реабілітації, послуг медичної реабілітації, санаторно-курортного оздоровлення.

Окрім того, залишається чинною норма пп. «б» пп. 170.7.8 ПКУ, згідно з якою не включається до оподатковуваного доходу благодійна допомога, що надається згідно з пп. 165.1.54 ПКУ, у сумі, що сукупно протягом звітного (податкового) року не перевищує 500 розмірів мінімальної заробітної плати, встановленої законом на 1 січня звітного (податкового) року, — на відновлення втраченого майна та на інші потреби за Переліком №653, що виникли у платників податку, визначених пп. 165.1.54 ПКУ. Якщо загальна сума отриманої благодійної допомоги протягом звітного (податкового) року перевищує зазначений граничний розмір, сума перевищення над таким розміром оподатковується за ставкою, встановленою п. 167.1 ПКУ, і платник податку зобов’язаний подати річну податкову декларацію із зазначенням сум благодійної допомоги.

Тобто в пп. 165.1.54 ПКУ наведено суб’єктів отримання благодійної допомоги, а в пп. 170.7.8 ПКУ — напрямки використання такої допомоги, які звільняються від оподаткування.

Отже, наприклад, якщо фізособи мешкали на території населених пунктів, де проводяться (проводилися) бойові дії, то таким особам суб’єкт господарювання може надати неоподатковувану благодійну допомогу відповідно до норми пп. 165.1.54 і пп. 170.7.8 ПКУ в будь-якій сумі тільки для лікування та медобслуговування.

Допомога фізособам від закордонних благодійників

До пп. 165.1.56 ПКУ внесено новий абзац. Зверніть увагу, що цей підпункт стосується благодійної допомоги, яка надається міжнародними благодійними організаціями (їхніми філіями, представництвами), перелік яких визначається Кабінетом Міністрів України!

Тепер звільняється від ПДФО сума допомоги фізособам, які мешкають (мешкали) на території населених пунктів, де проводяться (проводилися) бойові дії під час дії воєнного стану, та/або вимушено покинули місце проживання (тимчасово переміщені особи) у зв’язку з форс-мажорними обставинами (обставинами непереборної сили), у тому числі у зв’язку із запровадженням воєнного стану чи надзвичайного стану, підтвердженими у встановленому законом порядку.

Перелік областей бойових дій

Перелік областей, де проводяться бойові дії, затверджено КМУ, — див. Розпорядження №204-р у рубриці «Документи для роботи» «ДК» №11/2022.

До них належать: Чернігівська, Сумська, Харківська, Херсонська, Миколаївська, Запорізька, Донецька, Луганська, Житомирська, Одеська, Волинська, Київська та м. Київ, Дніпропетровська області.

Цільова та нецільова допомога потерпілим фізособам

У пп. 170.7.2 ПКУ з’явився новий підпункт «в».

Згідно з ним не включається до оподатковуваного доходу цільова або нецільова благодійна допомога, що надається платникові податку, який потерпів унаслідок збройної агресії Російської Федерації в період дії правового режиму воєнного стану.

У цій нормі немає обмежень щодо території мешкання людини. Проте міститься така вимога: благодійна допомога, що надається на зазначені цілі, має розподілятися через державний чи місцевий бюджет або через банківські рахунки благодійних організацій, Товариства Червоного Хреста України, внесених до Реєстру неприбуткових організацій та установ.

Військового збору теж не буде!

Усі ці зміни щодо ПДФО впливають і на оподаткування перелічених допомог військовим збором. Тобто в разі надання перелічених видів допомог ВЗ не буде, бо немає об’єкта оподаткування для ПДФО.

Відколи це діє?

Усі ці зміни в оподаткуванні діють з 17 березня. Тобто не впливають на правила оподаткування раніше наданих допомог. Такі допомоги потрібно оподатковувати за попередніми нормами ПКУ. Як саме, — ми писали у статті «Фінансова допомога працівникам під час війни» в «ДК» №11/2022.

Нормативна база

  • ПКУ — Податковий кодекс України від 02.12.2010 р. №2755-VI.
  • Закон №2120 — Закон України від 15.03.2022 р. №2120-IX «Про внесення змін до Податкового кодексу України та інших законодавчих актів України щодо дії норм на період дії воєнного стану».
  • Закон про благодійництво — Закон України від 05.07.2012 р. №5073-VI «Про благодійну діяльність та благодійні організації».
  • Розпорядження №204-р — Розпорядження КМУ від 06 березня 2022 р. №204-р «Про затвердження переліку адміністративно-територіальних одиниць, на території яких надається допомога застрахованим особам в рамках Програми “єПідтримка”».
  • Перелік №653 — Перелік потреб, сума благодійної допомоги для задоволення яких не включається до оподатковуваного доходу платників податку на доходи фізичних осіб, затверджений постановою КМУ від 26.11.2014 р. №653.

Автор: Русанова Ганна

До змісту номеру