• Посилання скопійовано

Суть справи

ПДВ-зміни під час війни: за лютий та наступні місяці
За той місяць, що триває війна, змін щодо ПДВ було вже чимало. Деякі з них почали діяти ще з кінця лютого, а решта стосуються наступних звітних періодів. Тож згадаємо про них і проаналізуємо правила складання декларації.

Фактичні перевірки повертаються: новації Закону №2120
Законом №2120 змінено перелік перевірок, які були повністю заборонені під час війни. Наразі відновлюються фактичні перевірки, змінено підстави для їх проведення, відновлено відповідальність за порушення.

Правила сплати та оподаткування ЄП під час війни: що змінилося з 17 березня?
З ініціативи уряду до ПКУ внесено зміни, покликані полегшити ведення бізнесу під час війни або хоча б зменшити податкове навантаження на бізнес. Розгляньмо, які зміни стосуються «єдинників».

Особливості звільнення від ПДФО та ВЗ благодійної допомоги фізособам під час війни
Законом №2120 внесено зміни до правил оподаткування благодійної допомоги. Згідно з ними допомога фізособам з територій, де проводяться бойові дії, звільняється від сплати ПДФО та військового збору, незалежно від суми такої допомоги, але з певними обмеженнями.

Добровільне передання майна захисникам України: як правильно оформити?
На сьогодні бажання допомогти армії і теробороні є великим як у пересічних громадян, так і в юросіб (їх засновників та керівників). Проте, з огляду на доволі непросту структуру військових формувань та їх матеріально-технічного забезпечення, ми спробували з’ясувати, як правильно оформити таке передання.

Кадрові документи під час війни: оформлення і втрати
Новоприйнятий Закон №2136 залишив за роботодавцями право вести кадровий облік під час війни на власний розсуд. Тому роботодавцям самим доводиться приймати рішення, як краще вчинити для захисту працівників, зберігати кадрову документацію чи ні.

Облік платників податків в органах ДПС під час війни
Через відсутність доступу до державних реєстрів, зокрема до ЄДР, Законом №2120 визначено правила обліку госпсуб’єктів за основним місцем обліку, відкриття нових рахунків у банку та користування платниками електронними сервісами ДПС.

Директор в армії: що з оформленням?
Директора підприємства призвали в армію на підставі повістки. Він написав заяву на ім’я власника. Також є рішення власника про увільнення його від роботи і покладання обов’язків на іншу особу. Чи потрібно ще оформляти наказ по підприємству, чи достатньо рішення власника?

Штрафи за порушення розрахунків із покупцями: які діють під час війни?
Як відомо, фактичні перевірки з касової дисципліни вже повернулися. Як часто податківці проводитимуть їх, то окреме питання. Проте всіх цікавить, за що і в якому розмірі штрафуватимуть.

До змісту номеру