• Посилання скопійовано

ПДВ-зміни під час війни: за лютий та наступні місяці

За той місяць, що триває війна, змін щодо ПДВ було вже чимало. Деякі з них почали діяти ще з кінця лютого, а решта стосуються наступних звітних періодів. Тож згадаємо про них і проаналізуємо правила складання декларації.

Зміни в лютому

Зазначені далі норми з’явилися в ПКУ заднім числом — завдяки Закону №2120, який діє з 17 березня. Але вони працюють «протягом дії правового режиму воєнного, надзвичайного стану», тож їх слід врахувати під час складання декларації за лютий 2022 року.

Знищення (втрата) товарів під час дії правового режиму воєнного, надзвичайного стану та передача товарів у державну чи комунальну власність

Починаючи з 24 лютого 2022 року та протягом дії правового режиму воєнного, надзвичайного стану не вважаються використаними платником податку в неоподатковуваних ПДВ операціях або в операціях, що не є господарською діяльністю платника податку, та норми п. 198.5 ПКУ не застосовуються, якщо товари, придбані з ПДВ (як до запровадження правового режиму воєнного, надзвичайного стану, так і в період його дії):

  • знищені (втрачені) під час дії правового режиму воєнного, надзвичайного стану;
  • передані в державну чи комунальну власність, у тому числі на користь добровольчих формувань територіальних громад, а також надані на користь інших осіб для потреб забезпечення оборони України під час дії правового режиму воєнного, надзвичайного стану.

Такі норми тепер містяться в пп. 31-1 підрозділу 2 розділу ХХ ПКУ.

Отже, в разі знищення (втрати) під час дії правового режиму воєнного, надзвичайного стану товарів, придбаних із ПДВ, як до запровадження дії правового режиму воєнного, надзвичайного стану, так і в період його дії, а також у разі передачі в державну чи комунальну власність, зокрема на користь добровольчих формувань територіальних громад, та наданні на користь інших осіб для потреб забезпечення оборони України податкові зобов’язання з ПДВ не нараховуються та податковий кредит, сформований при їх придбанні, не коригується.

При цьому не є постачанням товарів та послуг передача/надання товарів та послуг:

  • Збройним Силам України;
  • Національній гвардії України;
  • Службі безпеки України;
  • Службі зовнішньої розвідки України;
  • Державній прикордонній службі України;
  • Міністерству внутрішніх справ України;
  • Державній службі України з надзвичайних ситуацій;
  • Управлінню державної охорони України;
  • Державній службі спеціального зв’язку та захисту інформації України;
  • добровольчим формуванням територіальних громад;
  • іншим утвореним відповідно до законів України військовим формуванням, їх з’єднанням, військовим частинам, підрозділам, установам або організаціям, що утримуються за рахунок коштів державного бюджету.

І ще раз наголошуємо: до цих операцій норми пункту 198.5 ПКУ не застосовуються.

Таким чином, заднім числом була закрита проблема, про яку ми зазначали у статті «Бізнес допомагає ЗСУ під час війни: які податкові наслідки?» в «ДК» №11/2022: тепер не оподатковується не лише реалізація, а й постачання таких товарів або послуг.

Не виникне й умовне ПЗ з ПДВ.

Особливості заповнення звітності з ПДВ у період дії воєнного стану

Пунктом 32-2 підрозділу 2 розділу ХХ ПКУ на період дії правового режиму воєнного стану визначено особливості формування податкового кредиту.

По суті, ним узаконено те, що податківці радили ще раніше.

Так, з 24 лютого платники податку за операціями з придбання товарів/послуг, за якими в Єдиному реєстрі податкових накладних (далі — ЄРПН) постачальники не зареєстрували ПН/РК, включають до складу податкового кредиту звітного періоду суми ПДВ, сплачені (нараховані) у складі вартості придбаних товарів/послуг, на підставі наявних у платника первинних (розрахункових) документів, складених (отриманих) платником податку за операціями з придбання товарів/послуг відповідно до Закону про бухоблік.

Це важливо!

Про те, що ви придбали товари або послуги, можете скласти первинний документ самостійно, — якщо постачальник вам його не надав. І на підставі цього самостійно складеного документа (якщо він має всі обов’язкові реквізити, зазначені у ст. 9 Закону про бухоблік) ви матимете право скористатися податковим кредитом. Не чекаючи реєстрації податкової накладної.

Водночас протягом 6 місяців після припинення або скасування дії правового режиму воєнного стану платники:

  • зобов’язані забезпечити реєстрацію в ЄРПН усіх ПН/РК, реєстрація яких відтермінована на час дії правового режиму воєнного стану;
  • податковий кредит, задекларований платниками під час дії правового режиму воєнного стану на підставі наявних у платника первинних (розрахункових) документів, підлягає обов’язковому уточненню (приведенню у відповідність) з урахуванням даних ПН/РК.

Таким чином, як роз’яснюють податківці:

  • за звітний період лютий 2022 року податковий кредит формується на підставі зареєстрованих в ЄРПН податкових накладних (що були зареєстровані в ЄРПН постачальниками до 24.02.2022 р.) та наявних у платника податку первинних документів бухгалтерського обліку, складених відповідно до Закону про бухоблік (за операціями, не підтвердженими зареєстрованими в ЄРПН податковими накладними/розрахунками коригування до них);
  • за наступні звітні періоди в період дії правового режиму воєнного стану податковий кредит має формуватися на підставі наявних у платника первинних (розрахункових) документів.

Суми податкового кредиту з ПДВ, сформовані на підставі даних первинних (розрахункових) документів, отриманих від постачальників товарів/послуг, платники ПДВ відображають у таблиці 2.1 «Відомості про операції з придбання з податком на додану вартість, які підлягають оподаткуванню за основною ставкою та ставками 7% і 14%» додатка 1 до декларації з ПДВ.

Раніше податківці зауважували, що дані, відображені в таблиці 1.1 (за незареєстрованими в ЄРПН податковими накладними/розрахунками коригування), сприятимуть надалі реєстрації в ЄРПН податкових накладних та розрахунків коригування за рахунок показника ∑ Перевищ («другого реєстраційного ліміту», обчисленого відповідно до п. 200-1.9 ПКУ).

Тобто коли постачальник показує в таблиці 1.1 певне ПЗ за незареєстрованими ПН, під час прийняття декларації його реєстраційний ліміт зменшується на суму такого ПЗ. Водночас виникає показник «Сума перевищення» на цю саму суму ПДВ — і на неї можна буде зареєструвати ПН за цей місяць у майбутньому (коли це стане технічно можливо). І це не потребуватиме поповнення ПДВ-рахунку або інших шляхів збільшення реєстраційного ліміту.

Крім додатка 1, треба буде скласти (за можливості) і додаток 7.

Суми податкового кредиту з ПДВ, сформовані на підставі даних первинних (розрахункових) документів, отриманих від постачальників товарів/послуг, платники ПДВ відображають у таблиці 2.1 «Відомості про операції з придбання з ПДВ, які підлягають оподаткуванню за основною ставкою та ставками 7% і 14%» додатка 1 до податкової декларації з ПДВ, та водночас покупець, за можливості, включає до заяви про допущення продавцем товарів/послуг помилок при зазначенні обов’язкових реквізитів податкової накладної та/або порушення продавцем граничних термінів реєстрації в ЄРПН податкової накладної та/або розрахунку коригування додатка 7 до податкової декларації з ПДВ. Подання такої заяви не має наслідків притягнення до відповідальності.

Водночас протягом 6 місяців з моменту припинення або скасування дії правового режиму воєнного стану постачальники товарів/послуг зобов’язані забезпечити реєстрацію в ЄРПН усіх податкових накладних та розрахунків коригування до них за операціями з постачання товарів/послуг, що були здійснені під час дії правового режиму воєнного стану.

І покупці таких товарів/послуг зобов’язані протягом цього самого терміну (6 місяців) уточнити (привести у відповідність) показники податкового кредиту з урахуванням даних зареєстрованих в ЄРПН податкових накладних та розрахунків коригування до них.

Зміни в березні

1. Щодо постачання товарів оборонного призначення.

Передбачено режим звільнення від оподаткування ПДВ операцій з ввезення та постачання на митній території України окремих товарів для здійснення заходів із забезпечення національної безпеки і оборони (оновлено п. 197.23 ПКУ та п. 32 підр. 2 розд. ХХ ПКУ).

Зокрема:

  • дію пільги поширено на операції з постачання товарів для забезпечення національної безпеки і оборони, відсічі і стримування збройної агресії Російської Федерації на всій території України, а не лише на території Донецької та Луганської областей (як під час проведення операції Об’єднаних сил (ООС);
  • термін «продукція оборонного призначення» змінено на «товари оборонного призначення», чим термінологію (назви товарів) приведено у відповідність до Закону України «Про оборонні закупівлі». При цьому такі ж зміни щодо термінології були внесені і до пункту 197.23 статті 197 ПКУ (термін «продукція оборонного призначення» визначено законом, який втратив чинність, що не сприяло ефективному використанню норми платниками податків);
  • режим звільнення від оподаткування ПДВ також поширюється на операції з ввезення та постачання на митній території України спеціальних засобів індивідуального захисту та бронежилетів для добровольчих формувань територіальних громад, утворених відповідно до законів України.

2. Запровадження ставки 7% до операцій з ввезення та постачання пального та нафтопродуктів.

На період дії правового режиму воєнного, надзвичайного стану відповідно до пункту 82 підрозділу 2 розділу ХХ ПКУ за ставкою ПДВ у розмірі 7% оподатковуються операції з ввезення на митну територію України та постачання на митній території України (у т. ч. вироблених на митній території України) таких товарів:

  • бензинів моторних, важких дистилятів та скрапленого газу, що класифікуються за кодами УКТ ЗЕД, визначеними підпунктом 215.3.4 пункту 215.3 статті 215 ПКУ, на які згідно з пунктом 41 підрозділу 5 зазначеного розділу встановлено ставку акцизного податку у розмірі 0,00 євро за 1000 літрів;
  • нафти або нафтопродуктів сирих, одержаних з бітумінозних порід (мінералів), що класифікуються за кодами УКТ ЗЕД 2709 00 10 00 та 2709 00 90 00.

Увага! Податковий кредит за операціями з придбання товарів та послуг, а також у разі ввезення товарів на митну територію України, для їх використання в операціях, що підлягають оподаткуванню за ставкою 7%, формується у загальному порядку (виходячи зі суми ПДВ, сплаченої (нарахованої) при придбанні/ввезенні таких товарів/послуг).

Також податковий кредит, сформований у попередніх податкових періодах під час придбання товарів та послуг, а також під час ввезення товарів на митну територію України, що починають використовуватися в операціях, які підлягають оподаткуванню ПДВ за ставкою 7%, не коригують у зв’язку із застосуванням цієї ставки ПДВ.

Водночас, якщо у платника податку, який протягом звітного періоду здійснював операції з постачання такого пального та нафтопродуктів, за результатами такого звітного періоду сума ПДВ має від’ємне значення, то вона не може бути задекларована (ні в поточному звітному періоді, ні в наступних звітних періодах) до бюджетного відшкодування, в тому числі в рахунок погашення податкового боргу з ПДВ чи іншого податку!

Тобто навіть якщо у вас від’ємна сума ПДВ виникла за рахунок усіх операцій загалом (і 7%, і 20% тощо), — така від’ємна сума ПДВ не може бути зазначена у декларації з ПДВ у рядках 20.1, 20.2, 20.2.1 та 20.2.2. Вона підлягає виключно зарахуванню до складу податкового кредиту наступного звітного періоду — відображається виключно у рядку 20.3 декларації з ПДВ. Але ця заборона не стосується експортерів!

Ті платники податку, які протягом звітного періоду, в якому здійснено операції з постачання таких пального та нафтопродуктів, також здійснювали операції з вивезення за межі митної території України будь-яких дозволених в умовах дії правового режиму воєнного, надзвичайного стану товарів, мають право від’ємне значення суми ПДВ задекларувати до бюджетного відшкодування, в тому числі в рахунок погашення податкового боргу, за умови дотримання інших вимог, визначених законодавством, в тому числі в умовах дії правового режиму воєнного, надзвичайного стану.

Зверніть увагу!

Якщо йти за редакцією зазначених змін, вони теж запроваджені «на період дії правового режиму воєнного, надзвичайного стану». Отже, по ідеї, теж мали би працювати заднім числом. Проте на момент набрання чинності Законом №2120 таких операцій було вже чимало, а про коригування документів або ПЗ з ПДВ заднім числом закон мовчить. Вартість пального істотно знизилася наступного дня після набрання чинності цим законом. То з якої ж дати, справді, працює нова ставка ПДВ? Ми вважаємо, що з 17 березня. Але почекаймо на роз’яснення ДПСУ.

3. Неврахування платниками поставлених товарів/послуг як благодійної допомоги під час обчислення граничного обсягу для потреб реєстрації платниками ПДВ.

Відповідно до підпункту 69.12 пункту 69 підрозділу 10 розділу ХХ ПКУ операції, передбачені підпунктом 197.1.15 ПКУ, що здійснені протягом 2022 року громадськими об’єднаннями та/або благодійними організаціями, не включаються такими громадськими об’єднаннями або благодійними організаціями під час визначення загальної суми для обов’язкової реєстрації платником ПДВ згідно зі статтею 181 цього Кодексу.

При цьому пп. 197.1.15 ПКУ передбачено режим звільнення від оподаткування ПДВ для операцій з безоплатного (без будь-якої грошової, матеріальної або інших видів компенсації) постачання товарів/послуг благодійним організаціям, утвореним і зареєстрованим відповідно до законодавства, а також надання такої допомоги благодійними організаціями набувачам (суб’єктам) благодійної допомоги відповідно до законодавства про благодійну діяльність та благодійні організації.

Таким чином, операції громадських об’єднань та/або благодійних організацій з безоплатного (без будь-якої грошової, матеріальної або інших видів компенсації) постачання товарів/послуг благодійним організаціям, утвореним і зареєстрованим відповідно до законодавства, а також надання такої допомоги благодійними організаціями набувачам (суб’єктам) благодійної допомоги відповідно до законодавства про благодійну діяльність та благодійні організації не враховуються платниками, що здійснюють такі операції, при обрахунку ними загальної суми від здійснення операцій з постачання товарів/послуг для визначення необхідності реєстрації платником ПДВ в обов’язковому порядку.

Заплановані зміни

Наприкінці нагадаємо про ПДВ-зміни, які були анонсовані, але ще не мають чинної нормативно-правової бази. Йдеться про спрощення митних процедур імпорту товарів.

«Ми ставимо за мету створити найшвидшу митницю у світі. Жодних паперів на митниці. Без сплати ПДВ, мита та митних платежів одразу після прийняття та набрання чинності змінами до Митного та Податкового кодексів. За декларативним принципом», — зазначив Денис Шмигаль у відеозверненні 18 березня.

Нормативна база

  • ПКУ — Податковий кодекс України від 02.12.2010 р. №2755-VI.
  • Закон №2120 — Закон України від 15.03.2022 р. №2120-IX «Про внесення змін до Податкового кодексу України та інших законодавчих актів України щодо дії норм на період дії воєнного стану».
  • Закон про бухоблік — Закон України від 16.07.1999 р. №996-XIV «Про бухгалтерський облік та фінансову звітність в Україні».

Автор: Бикова Ганна

До змісту номеру