• Посилання скопійовано

Щоб отримати лікарняні та декретні від ФССУ, евакуйовані працівники мають подати заяву-розрахунок

Як евакуйованим працівникам отримати фінансування лікарняних від ФСС?

Працівники, чиї роботодавці не змогли опрацювати їхній лікарняний та подати за ним заяву-розрахунок через бойові дії за місцем їх розташування, можуть самостійно звернутися до Фонду соціального страхування України для отримання лікарняних та декретних допомог.

Куди звернутися працівникові?

Для цього застраховані особи мають звернутись до будь-якого зручного відділення Фонду — за місцем тимчасового перебування внаслідок евакуації, за місцем реєстрації тощо.

Перелік відділень ФССУ, які мають можливість здійснювати приймання в умовах воєнного стану, і їхні контакти оновлюються за посиланням.

Безпосередньо працівникові може бути нараховано допомогу по вагітності та пологах, допомогу по тимчасовій втраті працездатності та допомогу на поховання. Кошти будуть переказані на спеціально відкритий для працівника поточний рахунок або особисту банківську картку. Стежити за станом фінансування можна у телеграм-каналі ФССУ.

Які документи потрібні?

Для призначення матеріального забезпечення застраховані особи повинні мати зі собою паперовий листок непрацездатності або е-лікарняний.

Також варто підготувати копії таких документів: першої — четвертої, одинадцятої — шістнадцятої сторінок паспорта або іншого документа, що посвідчує особу; реєстраційного номера облікової картки платника податків. За наявності також подаються інші документи, передбачені у відповідному Порядку за посиланням нижче.

Довідка про взяття на облік як внутрішньо переміщеної особи в цьому разі не потрібна.

Нормативна база

Надання матеріального забезпечення відбувається відповідно до Порядку надання матеріального забезпечення за рахунок коштів Фонду соціального страхування України деяким категоріям застрахованих осіб, затвердженого постановою правління ФССУ від 24.01.2017 р. №8 (пункт 2.1).

Зверніть увагу: допомога надається безпосередньо через робочий орган виконавчої дирекції Фонду у разі, якщо роботодавець не подав заяву-розрахунок за вашим листком непрацездатності.

Фонд соціального страхування України

До змісту номеру