• Посилання скопійовано

Що нового

Встановлено кримінальну відповідальність за колабораційну діяльність

! Громадянам

У зв’язку з офіційним опублікуванням у газеті «Голос України» 15.03.2022 р. того ж дня набрав чинності Закон «Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо встановлення кримінальної відповідальності за колабораційну діяльність».

Закон вносить до ККУ статтю 111-1 «Колабораційна діяльність». Такою діяльністю вважається, зокрема:

публічне заперечення громадянином України здійснення збройної агресії проти України, встановлення та утвердження тимчасової окупації частини території України або публічні заклики громадянином України до підтримки рішень та/або дій держави-агресора, збройних формувань та/або окупаційної адміністрації держави-агресора, до співпраці з державою-агресором, збройними формуваннями та/або окупаційною адміністрацією держави-агресора, до невизнання поширення державного суверенітету України на тимчасово окуповані території України;

добровільне зайняття громадянином України посади, не пов’язаної з виконанням організаційно-розпорядчих або адміністративно-господарських функцій, у незаконних органах влади, створених на тимчасово окупованій території, у тому числі в окупаційній адміністрації держави-агресора.

Санкція саме за ці діяння — позбавлення права обіймати певні посади або займатися певною діяльністю на строк від 10 до 15 років, однак частина сьома статті 111-1 передбачає й довічне позбавлення волі, якщо дії або рішення особи призвели до загибелі людей або настання інших тяжких наслідків.

Докладніше див. у рубриці «Документи для роботи» цього номера «ДК».

Закон України від 03.03.2022 р. №2108-IX чинний з 15.03.2022 р.


Колабораційна діяльність — підстава для ліквідації політичної партії, ЗМІ, ГО

! Громадянам, юрособам, громадським об’єднанням

У зв’язку з офіційним опублікуванням у газеті «Голос України» 15.03.2022 р. того ж дня набрав чинності Закон «Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо забезпечення відповідальності осіб, які здійснювали колабораційну діяльність».

Закон вносить зміни до Виборчого кодексу, законів «Про свободу совісті та релігійні організації», «Про державну таємницю», «Про професійні спілки, їх права та гарантії діяльності», «Про участь громадян в охороні громадського порядку і державного кордону», «Про політичні партії в Україні», «Про військовий обов’язок і військову службу», «Про громадські об’єднання», «Про благодійну діяльність та благодійні організації».

Зміни передбачають відповідальність для юросіб у разі засудження їхніх уповноважених осіб за вчинення кримінального правопорушення проти основ національної безпеки України, передбаченого статтею 111-1 «Колабораційна діяльність» Кримінального кодексу України.

Докладніше див. у рубриці «Документи для роботи» цього номера «ДК».

Закон України від 03.03.2022 р. №2107-IX чинний з 15.03.2022 р.


Виправдовування збройної агресії РФ проти України є злочином

! Громадянам

У зв’язку з офіційним опублікуванням у газеті «Голос України» 15.03.2022 р. наступного дня набрав чинності Закон «Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо посилення кримінальної відповідальності за виготовлення та поширення забороненої інформаційної продукції».

Закон вносить до статті 161 ККУ зміну, спрямовану на протидію розпалюванню ворожнечі між громадянами України за ознакою регіональної належності. Ця стаття тепер називається «Порушення рівноправності громадян залежно від їх расової, національної, регіональної належності, релігійних переконань, інвалідності та за іншими ознаками».

Також ККУ доповнено новими статтями 435-1 «Образа честі і гідності військовослужбовця, погроза військовослужбовцю» і 436-2 «Виправдовування, визнання правомірною, заперечення збройної агресії Російської Федерації проти України, глорифікація її учасників».

Відповідно до змін, внесених до абз. 1 ч. 2 ст. 216 КПКУ, досудове розслідування кримінальних правопорушень за новими статтями здійснюють слідчі органи безпеки.

Докладніше див. у рубриці «Документи для роботи» цього номера «ДК».

Закон України від 03.03.2022 р. №2110-IX чинний з 16.03.2022 р.


ЗМІ, партії, ГО, які виправдовують агресію РФ, будуть закриті

! Юридичним особам, зокрема ЗМІ та політичним партіям, а також громадським організаціям

У зв’язку з офіційним опублікуванням у газеті «Голос України» 15.03.2022 р. наступного дня набрав чинності Закон «Про внесення змін до деяких законів України щодо заборони виготовлення та поширення інформаційної продукції, спрямованої на пропагування дій держави-агресора».

Закон вносить до законів «Про друковані засоби масової інформації (пресу) в Україні», «Про політичні партії в Україні», «Про захист суспільної моралі», «Про телебачення і радіомовлення», «Про громадські об’єднання» зміни, спрямовані проти виправдовування, визнання правомірною, заперечення збройної агресії Російської Федерації проти України, у тому числі шляхом представлення збройної агресії Російської Федерації проти України як внутрішнього конфлікту, громадянського конфлікту, громадянської війни, заперечення тимчасової окупації частини території України; глорифікації осіб, які здійснювали збройну агресію Російської Федерації проти України, представників збройних формувань Російської Федерації, іррегулярних незаконних збройних формувань, озброєних банд та груп найманців, створених, підпорядкованих, керованих та фінансованих Російською Федерацією, а також представників окупаційної адміністрації Російської Федерації, яку складають її державні органи та інші структури, функціонально відповідальні за управління тимчасово окупованими територіями України, та представників підконтрольних Російській Федерації самопроголошених органів, які узурпували виконання владних функцій на тимчасово окупованих територіях України, у тому числі шляхом їх визначення як «повстанці», «ополченці», «ввічливі військові люди». Зазначені дії ведуть до заборони діяльності ЗМІ, політичної партії, громадської організації.

Докладніше див. у рубриці «Документи для роботи» цього номера «ДК».

Закон України від 03.03.2022 р. №2109-IX чинний з 16.03.2022 р.


Змінилася форма декларації з рентної плати

! Платникам рентної плати

Міністерство фінансів внесло зміни до форми Податкової декларації з рентної плати, затвердженої наказом Мінфіну від 17.08.2015 р. №719. Метою змін є приведення декларації у відповідність до Закону від 30.11.2021 р. №1914-IX «Про внесення змін до Податкового кодексу України та інших законодавчих актів України щодо забезпечення збалансованості бюджетних надходжень».

Розрахунки з рентної плати за користування надрами для видобування корисних копалин, а також вуглеводневої сировини, в тому числі під час виконання угоди про розподіл продукції (додатки 1, 2-1 та 2-2 до декларації), доповнено рядками для зазначення платниками рентної плати декількох коригуючих коефіцієнтів, а також внесено зміни до приміток до цих розрахунків щодо застосування коригуючих коефіцієнтів та щодо визначення вартості одиниці товарної продукції гірничого підприємства відповідно до норм Закону №1914.

Забезпечено можливість відображення платниками рентної плати інформації щодо місцезнаходження об’єктів оподаткування або об’єктів, пов’язаних з оподаткуванням, що використовуються такими платниками, з використанням Кодифікатора, який передбачає зазначення 19 символів.

У формі декларації та додатках до неї уточнено посилання на пункти ПКУ щодо нарахування штрафних санкцій та пені, які були змінені внаслідок прийняття Закону №466.

З метою зменшення помилок (розбіжностей) при поданні уточнюючих декларацій, забезпечення спрощення ведення автоматизованого обліку та аналізу поданих документів як з боку платників, так і контролюючих органів, а також розширення надалі сервісного обслуговування платників проєктом наказу у формі декларації та додатках до неї запроваджено позицію «Реєстраційний номер у контролюючому органі, що уточнюється».

Наказ Мінфіну від 15.02.2022 р. №79
набирає чинності з дня офіційного опублікування,
станом на 16.03.2022 р. офіційно не опублікований1

1 Очікується офіційна публікація в «Офіційному віснику України» 22.03.2022 р.


Запроваджено спрощену митну декларацію

! Імпортерам та експортерам

Міністерство фінансів внесло зміни до Порядку заповнення митних декларацій на бланку єдиного адміністративного документа, затвердженого наказом Мінфіну від 30.05.2012 р. №651.

Метою прийняття наказу є актуалізація правил заповнення митних декларацій, а також реалізація положень щодо спрощеної митної декларації, зокрема:

впроваджено правила заповнення спрощеної МД, як це передбачено Законом від 02.10.2019 р. №141-IX «Про внесення змін до Митного кодексу України щодо деяких питань функціонування авторизованих економічних операторів»;

внесено зміни до правил заповнення граф 24 та 28 МД з метою надання можливості зняття операцій з валютного контролю при поверненні товарів, що переміщувались зі здійсненням грошових розрахунків, а також поміщенні товарів у митний режим переробки на митній території України;

оновлено правила заповнення МД у зв’язку з такими новоприйнятими нормативно-правовими актами:

Законом «Про електронні довірчі послуги» — заміна терміна «електронний цифровий підпис» на термін «кваліфікований електронний підпис»;

Постановою КМУ від 24.04.2019 р. №344 «Про внесення змін до Положення про митні декларації» — регламентування процедури визначення та доведення до декларанта гарантійної суми при митному оформленні товарів за тимчасовою МД;

Інструкцєію про порядок валютного нагляду банків за дотриманням резидентами граничних строків розрахунків за операціями з експорту та імпорту товарів (постанова НБУ від 02.01.2019 р. №7) — зняття операцій з валютного контролю за митними деклараціями відповідно до митного режиму переробки на митній території України.

Також усунено окремі неточності.

Наказ Мінфіну від 08.02.2022 р. №55 набере чинності 26.03.2022 р.


Мінфін оновив форму податкового повідомлення-рішення

! Платникам податків

Міністерство фінансів внесло зміни до Порядку надіслання контролюючими органами податкових повідомлень-рішень платникам податків, затвердженого наказом Мінфіну від 28.12.2015 р. №1204.

Форму ППР викладено в новій редакції відповідно до змін, внесених до ПКУ Законом від 30.11.2021 р. №1914-IX.

Форма ППР тепер має містити детальний розрахунок суми/сум податків на нерухоме майно, відмінне від земельної ділянки; транспортного податку; плати за землю. А саме має бути зазначено:

— щодо об’єктів житлової та/або нежитлової нерухомості:

1) адресу місцезнаходження об’єкта житлової або нежитлової нерухомості;

2) тип об’єкта;

3) дату державної реєстрації набуття права власності;

4) дату державної реєстрації припинення права власності;

5) загальну площу об’єкта, кв. м;

6) розмір частки у праві спільної власності на об’єкт, кв. м;

7) сумарну загальну площу об’єктів житлової нерухомості або їх часток, кв. м;

8) пільгу у вигляді зменшення бази оподаткування, кв. м/кількість місяців;

9) ставку податку, %;

10) розмір мінімальної заробітної плати, встановленої законом на 1 січня звітного (податкового) року, грн;

11) суму податкового зобов’язання, розподілену пропорційно до питомої ваги загальної площі кожного з об’єктів житлової нерухомості, з урахуванням кількості місяців володіння таким об’єктом та пп. 266.7.11 ПКУ, грн (к. 11 = ((к. 7 - к. 8) х к. 9 х к. 10) x (к. 6 : к. 7);

— щодо об’єктів транспортного податку:

1) марку та модель легкового автомобіля;

2) об’єм циліндрів двигуна, куб. см;

3) тип пального;

4) рік випуску;

5) дату реєстраційної дії;

6) тип реєстраційної дії;

7) ставку податку, грн;

8) суму податку за місяць, грн (к. 8 = к. 7 : 12);

9) кількість місяців оподаткування;

10) суму податкового зобов’язання, грн (к. 10 = к. 8 х к. 9);

— щодо об’єктів плати за землю:

1) адресу об’єкта;

2) вид цільового призначення об’єкта;

3) кадастровий номер об’єкта;

4) площу об’єкта, га;

5) нормативну грошову оцінку з урахуванням коефіцієнта індексації по земельному податку, грн/га;

6) нормативну грошову оцінку з урахуванням коефіцієнта індексації по орендній платі за земельну ділянку або суму відповідно до договору оренди, грн;

7) кількість місяців оподаткування;

8) розмір ставки земельного податку або орендної плати за землю, %;

9) назву пільги по земельному податку відповідно до статті 281 ПКУ;

10) розмір пільги зі сплати земельного податку відповідно до статті 281 ПКУ, га;

11) суму податкового зобов’язання із земельного податку (к. 11 = (к. 4 - к. 10) х к. 5 х (к. 7 : 12) х к. 8) та з орендної плати за земельну ділянку (к. 11 = к. 4 х к. 6 х (к. 7 : 12) х к. 8) або (к. 6)***, грн.

Наказ Мінфіну від 21.02.2022 р. №86
набере чинності з дня його офіційного опублікування,
станом на 16.03.2022 р. не опублікований


Перелік товарів критичного імпорту знову розширено

! Імпортерам

Кабінет Міністрів вніс зміни в додаток до Постанови КМУ від 24.02.2022 р. №153 «Про перелік товарів критичного імпорту», доповнивши перелік товарів критичного імпорту, на закупівлю яких можна придбавати валюту, 86 новими позиціями.

Докладніше див. у рубриці «Документи для роботи» цього номера «ДК».

Постанова КМУ від 13.03.2022 р. №266 чинна з 14.03.2022 р.


Затверджено нову форму декларації з плати за землю

! Платникам плати за землю

Міністерства фінансів виклало в новій редакції Податкову декларацію з плати за землю (земельний податок та/або орендна плата за земельні ділянки державної або комунальної власності), затверджену наказом Мінфіну від 16.06.2015 р. №560.

Декларацію приведено у відповідність до змін, внесених до ПКУ пунктом 86 розд. I Закону від 30.11.2021 р. №1914-IX.

Зокрема:

код КОАТУУ (10 символів) замінено на код КАТОТТГ (19 символів);

зміни в поданні уточнюючих декларацій — для зменшення помилок (розбіжностей) при поданні уточнюючих податкових декларацій, забезпечення спрощення ведення автоматизованого обліку та аналізу поданих документів, як з боку платників, так і контролюючих органів, а також розширення надалі сервісного обслуговування платників запроваджується позиція «Реєстраційний номер декларації в контролюючому органі, яка уточнюється». Заповнюється цей рядок лише у разі проставляння відповідної відмітки про подання «уточнюючої» декларації;

відповідно до вимог Типової інструкції з діловодства в міністерствах, інших центральних та місцевих органах виконавчої влади, затвердженої постановою КМУ від 17.01.2018 р. №55, замість слів «ім’я», «ініціали» застосовується словосполучення «власне ім’я»;

передбачено місця для зазначення коду КАТОТТГ, інформації щодо кодів за КАТОТТГ адміністративно-територіальних одиниць та адреси місць розташування об’єктів оподаткування, строку користування податковою пільгою у звітному періоді, виокремлення нарахованих до збільшення сум податкового зобов’язання згідно з п. 50.4 ПКУ;

додано нову колонку про період володіння/користування з розбивкою на частку неповних і повних місяців. А при розрахунку орендної плати необхідно буде зазначати дату закінчення терміну дії договору оренди (у форматі дд.мм.рррр).

Наказ Мінфіну від 18.02.2022 р. №83
набере чинності з дня офіційного опублікування,
станом на 16.03.2022 р. не опублікований


Змінено частку для автоматичного розподілу частини акцизного податку з пального

! Органам місцевого самоврядування

Кабінет Міністрів вніс зміни до Порядку зарахування частини акцизного податку з виробленого в Україні та ввезеного на митну територію України пального до загального фонду відповідних бюджетів місцевого самоврядування, затвердженого Постановою КМУ від 17.03.2021 р. №232 «Деякі питання зарахування частини акцизного податку з виробленого в Україні та ввезеного на митну територію України пального до загального фонду відповідних бюджетів місцевого самоврядування».

Постановою КМУ встановлено частки для автоматичного розподілу між місцевими бюджетами частини (13,44%) акцизного податку з пального у першому півріччі 2022 року.

Зазначені частки визначено виходячи з обсягів реалізованого суб’єктами господарювання роздрібної торгівлі пального на відповідній території за друге півріччя 2021 року з урахуванням даних РРО згідно з інформацією ДПС.

Частки для зарахування до загального фонду відповідних бюджетів місцевого самоврядування частини акцизного податку з виробленого в Україні та ввезеного на митну територію України пального у першому півріччі 2022 року визначені в додатку до Порядку.

Постанова КМУ від 09.03.2022 р. №246 чинна з 11.03.2022 р.

Автор: Анастасія Поритко

До змісту номеру