• Посилання скопійовано

РРО перереєстровано — а КОРО?

ЦСО переопломбував РРО у зв'язку зі зміною ПЗ, проте реєстраційне посвідчення замінили щойно через 2 тижні. Чи треба перереєстровувати КОРО, зареєстровану на цей РРО? Чи потрібно подавати ф. №ЗВР-1 у разі тимчасового невикористання РРО внаслідок відсутності операцій?

Згідно з п. 1 глави 2 розд. II Порядку №547, у разі зміни даних щодо суб'єкта господарювання, які зазначаються у КОРО, зокрема версії внутрішнього програмного забезпечення РРО, суб'єкт господарювання або представник суб'єкта господарювання здійснює перереєстрацію КОРО.

КОРО, видана суб'єкту господарювання, залишається чинною до дати виникнення змін у даних щодо суб'єкта господарювання, які зазначаються на титульній сторінці КОРО.

Отже, при зміні версії програмного забезпечення РРО платник податків має здійснити і перереєстрацію КОРО. А враховуючи, що КОРО чинна до дати виникнення відповідних змін і після їх внесення до реєстраційного посвідчення, то вважаємо, що записи у КОРО у проміжний період вважатимуться нечинними. I якщо суб'єкт господарювання оприбутковує кошти за допомогою такої КОРО, ці суми коштів можуть вважатися неоприбуткованими. Проте наразі Указ Президента від 12.06.1995 р. №436/95, яким установлювалася відповідальність за неоприбуткування готівки, втратив чинність, тож такі штрафи не застосовуються.

Отже, фактично відповідальності за проведення операцій через КОРО у період відсутності нового реєстраційного посвідчення РРО наразі не передбачено.

Якщо РРО протягом робочого дня не використовувався, то щоденне видрукування Z-звіту чинним законодавством не передбачено.

Звітність, пов'язана з використанням книг обліку розрахункових операцій (розрахункових книжок), подається суб'єктом господарювання за формою №ЗВР-1 щодо всіх книг обліку розрахункових операцій, зареєстрованих на господарську одиницю, які ведуться разом із розрахунковими книжками у випадках, визначених Законом про РРО.

Отже, Звіт за ф. №ЗВР-1 слід заповнювати відповідно до Iнструкції №13 та подавати до ДПС не пізніше 15 числа наступного за звітним місяця щодо всіх КОРО, зареєстрованих на господарську одиницю, та щодо КОРО, зареєстрованих на РРО, у разі використання РК на період виходу з ладу РРО та/або вимкнення електроенергії. I в разі використання РК на період виходу з ладу РРО подають довідку у складі звіту за ф. №3ВР-1.

Тобто якщо підприємство не використовує КОРО, а просто припинило проведення операцій через РРО, то подавати звіт за формою №ЗВР-1 не потрібно. А при використанні РРО звіт за ф. №ЗВР-1 подавати не потрібно, бо наразі про всі види РРО, зазначені у Державному реєстрі реєстраторів розрахункових операцій, треба мати можливість передавати до органу ДФС інформацію про такі операції в електронному вигляді дротовими або бездротовими каналами зв'язку (що звільняє від обов'язку подання цього звіту).

Нормативна база

  • Закон про РРО — Закон України від 06.07.1995 р. №265/95-ВР «Про застосування реєстраторів розрахункових операцій у сфері торгівлі, громадського харчування та послуг».
  • Порядок №547 — Порядок реєстрації та застосування реєстраторів розрахункових операцій, що застосовуються для реєстрації розрахункових операцій за товари (послуги), затверджений наказом Мінфіну від 14.06.2016 р. №547.
  • Iнструкція №13 — Iнструкція щодо заповнення Звіту про використання книг обліку розрахункових операцій (розрахункових книжок) за формою №ЗВР-1, затверджена наказом Мінфіну від 21.01.2016 р. №13.

Станіслав ГОРБОВЦОВ, «Дебет-Кредит»

До змісту номеру