• Посилання скопійовано

Що нового

Визначено засади діяльності Фонду часткового гарантування агрокредитів

! Сільгоспвиробникам

У зв'язку з офіційним опублікуванням у газеті «Голос України» 23.11.2021 р. з наступного дня набрав чинності Закон «Про Фонд часткового гарантування кредитів у сільському господарстві».

Закон визначає правовий статус, особливості утворення та засади діяльності Фонду часткового гарантування кредитів у сільському господарстві, встановлює порядок визначення критеріїв щодо суб'єктів підприємництва та фінансових установ, зобов'язання за кредитними договорами між якими можуть гарантуватися Фондом.

Фонд часткового гарантування кредитів у сільському господарстві є небанківською фінансовою установою з особливим статусом, яка виконує функції із забезпечення підтримки суб'єктів мікропідприємництва, малого та середнього підприємництва, ФОПів, що провадять діяльність у галузі сільського господарства, шляхом часткового гарантування виконання зобов'язань таких суб'єктів за кредитними договорами.

Засновником Фонду є держава в особі КМУ, який і приймає рішення про утворення Фонду.

Для цілей цього Закону критерієм для суб'єктів підприємництва, які мають право на гарантування виконання зобов'язань за кредитними договорами, є мікро-, малі та середні суб'єкти підприємництва, основним видом діяльності яких є виробництво сільськогосподарської продукції, які відповідають вимогам до мікропідприємств, малих та середніх підприємств згідно із Законом «Про бухгалтерський облік та фінансову звітність в Україні» та у власності та/або користуванні яких перебувають землі сільськогосподарського призначення в обсязі, що не перевищує 500 гектарів, включаючи земельні ділянки, що придбаваються за кошти, отримані у кредит.

Додаткові критерії щодо кредитоспроможності суб'єктів підприємництва, які мають право на гарантування виконання зобов'язань за кредитними договорами, визначаються Радою Фонду.

Критерії прийнятності щодо фінансових установ, які надали кредити та зобов'язання перед якими гарантуються Фондом, затверджуються Радою Фонду.

Закон набирає чинності з дня, наступного за днем його опублікування.

Закон України від 04.11.2021 р. №1865-IX чинний з 24.11.2021 р.


Махінації з бюджетним відшкодуванням — злочин

! Платникам ПДВ

У газеті «Голос України» 24.11.2021 р. офіційно опубліковано Закон «Про внесення змін до Кодексу України про адміністративні правопорушення, Кримінального та Кримінального процесуального кодексів України щодо запровадження діяльності Бюро економічної безпеки України та пов'язаного з цим удосконалення роботи деяких державних правоохоронних органів».

Закон визначає законодавче підґрунтя для створення та реалізації окремих завдань незалежного державного правоохоронного органу, який, зокрема, повинен виконувати функції аналітичної оцінки, запобігання, виявлення, припинення, розслідування та розкриття кримінальних правопорушень, віднесених законом до його підслідності.

БЕБУ отримало право на досудове розслідування, яке розпочинається з моменту внесення відомостей до Єдиного реєстру досудових розслідувань.

БЕБУ займатиметься розслідуванням кримінальних злочинів у сфері оподаткування (зміни в ст. 214 КПКУ). Для цього БЕБУ матиме у своєму складі дізнавача, слідчого та детективів (відповідні зміни внесені до ст. 3, 38 КПКУ).

Докладніше читайте у «ДК» №48/2021.

Закон України від 17.11.2021 р. №1888
набере чинності з дня оголошення КМУ про початок діяльності БЕБУ


Вимоги до індивідуальних номерних знаків встановить МВС

! Власникам ТЗ

Кабмін вніс зміни до своєї Постанови від 11.07.2000 р. №1081 «Про запровадження номерних знаків транспортних засобів, що виготовляються за індивідуальними замовленнями їх власників».

Зокрема, з постанови вилучено абз. 3 п. 2, який передбачав, що номерний знак ТЗ, який виготовляється за індивідуальним замовленням його власника, має відповідати вимогам держстандартів щодо визначення габаритних розмірів, шрифту літер і цифр.

Також з постанови вилучено додаток, який встановлював зразки номерних знаків для автомобілів та мотоциклів, що виготовляються за індивідуальними замовленнями їхніх власників.

Водночас визначено, що зразки державних номерних знаків ТЗ, що виготовляються за індивідуальними замовленнями їхніх власників, та вимоги до них установлюються МВС.

Постанова Кабінету Міністрів Українивід 17.11.2021 р. №1203 чинна з 24.11.2021 р.


Розширено перелік видів діяльності, які не можуть провадитися на підставі декларації

! СГ

Кабмін доповнив перелік певних дій щодо провадження господарської діяльності або видів господарської діяльності, які не можуть провадитися на підставі подання декларації відповідності матеріально-технічної бази суб'єкта господарювання вимогам законодавства (нова назва документа — перелік певних дій щодо провадження господарської діяльності або видів господарської діяльності, які не можуть провадитися на підставі декларації про провадження господарської діяльності), затверджений постановою КМУ від 25.08.2010 р. №725, такими видами господарської діяльності, що регулюються Законом України «Про рибне господарство, промислове рибальство та охорону водних біоресурсів»:

спеціальне використання водних біоресурсів у рибогосподарських водних об'єктах (їх частинах);

спеціальне використання водних біоресурсів за межами юрисдикції України;

реєстрація уловів (реекспорту) антарктичного та патагонського іклачів;

імпорт та експорт зразків видів дикої фауни і флори, переміщення у пересувних виставках, реекспорт та інтродукція з моря зазначених зразків, які є об'єктами регулювання Конвенції про міжнародну торгівлю видами дикої фауни і флори, що перебувають під загрозою зникнення, в частині осетрових риб і виробленої з них продукції;

підтвердження законності вилучення водних біоресурсів із середовища їх існування та переробки продуктів лову (у разі необхідності суб'єкту господарювання для здійснення зовнішньоторговельних операцій).

Постанова Кабінету Міністрів Українивід 10.11.2021 р. №1208 чинна з 24.11.2021 р.


Затверджено План здійснення комплексних заходів держнагляду на 2022 рік

! СГ

Державна регуляторна служба України затвердила План здійснення комплексних заходів державного нагляду (контролю) на 2022 рік.

До Плану включено 38702 суб'єктів господарювання.

Нагадаємо, Порядок здійснення комплексних планових заходів державного нагляду (контролю) затверджено постановою КМУ від 24.05.2017 р. №350.

Строк здійснення комплексного заходу не може перевищувати 10 робочих днів, а щодо суб'єктів мікро-, малого підприємництва — 5 робочих днів.

Наказ ДРС від 15.11.2021 р. №383 чинний з 15.11.2021 р.


Особливості звернення стягнення на земельні ділянки

! Власникам землі

Міністерство юстиції України затвердило зміни до Iнструкції з організації примусового виконання рішень, затвердженої наказом Мін'юсту від 02.04.2012 р. №512/5.

Змінами передбачено визначення особливостей звернення стягнення на земельні ділянки або прав на них.

Крім цього, внесено зміни до Видів та розмірів витрат виконавчого провадження, затверджених наказом Мін'юсту від 29.09.2016 р. №2830/5.

Серед іншого до видів витрат виконавчого провадження віднесено оплату вчинюваних нотаріальних дій.

Розміри витрат виконавчого провадження щодо вищезазначеного виду визначаються:

у разі звернення виконавця до державного нотаріуса — відповідно до пп. «р» п. 3 ст. 3 Декрету КМУ від 21.01.1993 р. №7-93 «Про державне мито»;

у разі звернення виконавця до приватного нотаріуса — за домовленістю між нотаріусом та виконавцем.

Наказ Мін'юсту від 11.11.2021 р. №4066/5
набирає чинності з дня офіційного опублікування,
станом на 24.11.2021 р. офіційно не опублікований


Зміни в обліку витрат на утримання багатоквартирного будинку

! Власникам багатоквартирних будинків

Відповідно до абз. 11 п. 3 розд. II «Прикінцеві та перехідні положення» Закону від 03.12.2020 р. №1060-IX «Про внесення змін до деяких законів України щодо врегулювання окремих питань у сфері надання житлово-комунальних послуг» Міністерство розвитку громад та територій України внесло зміни до Наказу Мінрегіону від 27.07.2018 р. №190 «Про затвердження Обов'язкового переліку робіт (послуг), витрати на які включаються до складу витрат на утримання багатоквартирного будинку та прибудинкової території».

Так, уточнено, що витрати на виконання робіт з технічного обслуговування та поточного ремонту внутрішньобудинкових систем електропостачання та газопостачання включаються до складу витрат на утримання багатоквартирного будинку та прибудинкової території, у разі якщо співвласники доручили виконання цих робіт управителю багатоквартирного будинку згідно з ч. 2 ст. 14, ч. 3 ст. 19, ч. 3 ст. 20 Закону про ЖКП.

З 01.01.2023 р. до п. 2 Наказу №190 буде додано новий абзац 7, згідно з яким витрати на виконання робіт з прибирання прибудинкової території, прибирання і вивезення снігу, посипання частини прибудинкової території, призначеної для проходу та проїзду, протиожеледними сумішами, у разі якщо прибудинкова територія багатоквартирного будинку не оформлена у власність або користування співвласників багатоквартирного будинку, включаються до складу витрат на утримання багатоквартирного будинку та прибудинкової території виключно за згодою співвласників із визначенням на договірних засадах та погодженням з органом місцевого самоврядування меж та площі території, яку співвласники згодні утримувати.

Наказ Мінрегіону від 17.09.2021 р. №232
набирає чинності з дня офіційного опублікування,
станом на 24.11.2021 р. офіційно не опублікований


Затверджено план перевірок НКРЕКП на 2022 рік

! Енергетикам і комунальникам

Національна комісія, що здійснює державне регулювання у сферах енергетики та комунальних послуг, затвердила План здійснення заходів державного контролю суб'єктів господарювання, що провадять діяльність у сферах енергетики та комунальних послуг, на 2022 рік.

Загалом до Плану включено 219 суб'єктів господарювання.

Постанова НКРЕКП від 17.11.2021 р. №2222 чинна з 17.11.2021 р.


Установлено механізм розроблення інвестпрограм у сфері теплопостачання

! Теплоенергетикам

НКРЕКП затвердила Порядок розроблення, затвердження, погодження, схвалення та виконання інвестиційних програм суб'єктів господарювання у сфері теплопостачання, що виробляють і постачають теплову енергію за допомогою систем автономного теплопостачання, ліцензування діяльності яких здійснює Національна комісія, що здійснює державне регулювання у сферах енергетики та комунальних послуг.

Цей Порядок установлює механізм розроблення, затвердження, погодження, схвалення та виконання інвестиційних програм суб'єктів господарювання у сфері теплопостачання, що виробляють і постачають теплову енергію за допомогою систем автономного теплопостачання, ліцензування діяльності яких здійснює НКРЕКП, з метою визначення обґрунтованості запланованих ними капіталовкладень на виконання інвестиційних заходів відповідно до джерел фінансування, а також забезпечення цільового використання коштів цими СГ.

Дія Порядку не поширюється на суб'єктів господарювання, які провадять господарську діяльність з виробництва теплової енергії на теплоелектроцентралях, теплоелектростанціях, атомних електростанціях, когенераційних установках та установках з використанням альтернативних джерел енергії, а також суб'єктів господарювання, що провадять господарську діяльність у сфері теплопостачання, ліцензування якої здійснюється РМ АРК, обласними, Київською та Севастопольською міськими держадміністраціями.

Порядок не застосовується під час узгодження обсягів запозичень у міжнародних фінансових організацій для фінансування заходів, спрямованих на оновлення основних фондів, підвищення ефективності виробництва, забезпечення обліку природних та енергетичних ресурсів, обсягів реалізації послуг, оптимізацію технологічних витрат та втрат теплової енергії, підвищення якості надання послуг, рівня організації виробництва тощо, що впливає на складові тарифу.

Постанова НКРЕКП від 17.11.2021 р. №2187 чинна з 18.11.2021 р.


Iнструкцію з організації примусового виконання рішень удосконалено

! Виконавцям

Міністерство юстиції України внесло зміни до Iнструкції з організації примусового виконання рішень, затвердженої наказом Мін'юсту від 02.04.2012 р. №512/5.

До Iнструкції, зокрема, додано норми, згідно з якими:

у випадках встановлення нових даних, які ідентифікують боржника-фізособу, в порядку інформаційної взаємодії автоматизованої системи з державними базами даних і реєстрами такі дані заповнюються автоматизованою системою на підставі відповідних відповідей;

одночасно з винесенням постанови про відкриття виконавчого провадження щодо боржника-фізособи виконавцем за допомогою автоматизованої системи формується та подається запит про надання Державною податковою службою України інформації про РНОКПП — боржників-фізосіб (або серію (за наявності) та номер паспорта) відповідно до Порядку надання інформації Державною податковою службою України на запити органів державної виконавчої служби та приватних виконавців, затвердженого наказом Мін'юсту, Мінфіну від 21.07.2020 р. №2483/5/436, за виконавчими документами, у яких немає таких даних.

Також зміни внесено до Положення про автоматизовану систему виконавчого провадження, затвердженого наказом Мін'юсту від 05.08.2016 р. №2432/5, Порядку допуску до професії приватного виконавця, затвердженого наказом Мін'юсту від 25.10.2016 р. №3053/5, та Правил ведення діловодства та архіву в органах державної виконавчої служби та приватними виконавцями, затверджених наказом Мін'юсту від 07.06.2017 р. №1829/5.

Наказ Мін'юсту від 15.11.2021 р. №4094/5
набирає чинності з дня офіційного опублікування,
станом на 24.11.2021 р. офіційно не опублікований


Впровадження АС «Банкрутство та неплатоспроможність» відкладено

! СГ

Міністерство юстиції України продовжило на 1 рік, до 01.12.2022 р., строки:

створення і введення в промислову експлуатацію програмного забезпечення автоматизованої системи «Банкрутство та неплатоспроможність»;

забезпечення технічної і технологічної можливості внесення інформації, поданої відповідно до затверджених Наказом Мін'юсту від 18.02.2020 р. №593/5 «Про порядок подання арбітражними керуючими обов'язкових відомостей (інформації)» форм подання обов'язкових відомостей, до Єдиного реєстру боржників, щодо яких відкрито провадження у справі про банкрутство (неплатоспроможність), та Єдиного реєстру арбітражних керуючих України.

До наведеної дати продовжено дію таких наказів Мін'юсту:

від 18.01.2013 р. №129/5 «Про деякі питання ведення і подання арбітражним керуючим (розпорядником майна, керуючим санацією, ліквідатором) статистичної звітності, оперативної звітності та інформації про свою діяльність»;

від 18.01.2013 р. №130/5 «Про порядок подання арбітражними керуючими (розпорядниками майна, керуючими санацією, ліквідаторами) обов'язкових відомостей (інформації)»;

від 17.10.2019 р. №3193/5 «Питання подання арбітражними керуючими обов'язкових відомостей (інформації)»;

від 15.09.2011 р. №3018/5 «Про затвердження Положення про Єдиний реєстр підприємств, щодо яких порушено провадження у справі про банкрутство».

Наказ Мін'юсту від 18.11.2021 р. №4163/5
набирає чинності з дня офіційного опублікування,
станом на 24.11.2021 р. офіційно не опублікований

Новини підготувала Анастасія ПОРИТКО, «Дебет-Кредит»

До змісту номеру