• Посилання скопійовано

Узгодження з ДПС цін за КО з 1 січня

Кабмін затвердив новий порядок узгодження цін за контрольованими операціями між великими платниками податків та податківцями, який набере чинності з 01.01.2022 р.

Новий Порядок №1114, як і старий Порядок №504, регулює процедуру укладання договору між великим платником податків і податківцями. Щоправда, тепер від податківців виступатиме ДПС, а не ДФС.

Зміст договору теж глобально не зміниться, в ньому буде встановлено критерії, за якими сторони визначатимуть відповідність умов контрольованих операцій, що здійснюються чи будуть здійснені платником податків, принципу «витягнутої руки». Тобто не конкретні ціни за конкретними договорами, які вважатимуться «правильними», а механізм визначення «звичайності» таких цін (при цьому самі ціни великий платник податків встановлюватиме незалежно від податківців, за домовленістю зі своїми іноземними контрагентами). Досягнення угоди про те, як перевірятимуть «звичайність» цін, дозволить платникові податків простіше і самому їх контролювати та нараховувати суму податку на прибуток.

I, як і раніше, цей договір може бути багатостороннім — тобто до його укладання можна долучати й іноземні податкові органи за бажанням платника податків.

При цьому зберігається умова, що все, що б не надав платник податків податківцям для укладання такого договору, не розголошується без згоди платника податків і не може бути використано для перевірок. Але з Порядку забрали норму, за якою будь-яка інформація, надана платником податків податківцям у межах процедури узгодження ціноутворення, в тому числі під час попереднього розгляду, є конфіденційною.

Перший (необов'язковий) етап

Це важливо, адже, як і раніше, ініціатором укладення договору буде платник податків. А звернутися зі своєю ініціативою з 1 січня він зможе виключно в електронній формі, шляхом надсилання засобами електронного зв'язку з використанням електронного кабінету заяви (до цього йшлося про лист довільної форми, який можна було надіслати і в паперовому вигляді).

Зверніть увагу!

Листування між податківцями та платником податків під час процедури узгодження ціноутворення та з питань укладення договору з 1 січня відбуватиметься виключно в електронній формі! I кожен надісланий документ, лист, заява тощо мають відповідати вимогам щодо електронного листування, наведеним у ст. 42 ПКУ.

При цьому додатком до Порядку №1114 затверджено навіть форму такої заяви про попереднє узгодження (чого немає в Порядку №504, в якому передбачено, що попереднє узгодження відбувається за листом у довільній формі)!

Обов'язкові реквізити заяви містяться в п. 7 Порядку №1114. За суттю вони мало чим відрізняються від реквізитів листа, який подаватиметься до кінця 2021 року. Хіба що в заяві вже не потрібно буде зазначати мету її подання, але обов'язково слід навести, крім поштової, ще й електронну адресу. I не забудьте про накладення на заяву КЕП із дотриманням вимог Закону про ЕДП.

Строки розгляду заяви не зміняться — це 10 р. д., протягом яких податківці мають повідомити про дату, час і місце проведення підготовчого розгляду пропозиції платника податків. Підготовчий розгляд теж проводитиметься без зміни строків — протягом 60 к. д. з дати надходження заяви (нині — листа).

Але, як і раніше, навіть проходження такого підготовчого розгляду ще не є укладенням договору і не змушує сторони до цього. Та й проходити такий підготовчий розгляд не обов'язково нині і не буде обов'язково й наступного року. Тобто описаний вище етап за бажання можна і не проходити. Якщо ви впевнені в результаті.

I не забувайте!

1. Платник податків, який уклав договір, зобов'язаний щороку подавати звіт про його виконання, форма, зміст та строки подання якого визначаються договором.

2. Укладення договору не звільняє платника податків від складення та подання звіту про контрольовані операції. А ще, завдяки змінам, — і від обов'язку подання повідомлення про участь у міжнародній групі компаній та звіту в розрізі країн міжнародної групи компаній відповідно до пп. 39.4.2 ПКУ.

Другий етап

Для укладення договору великий платник податків має подати окрему заяву — і з 1 січня він зможе це зробити також тільки в електронній формі! I крім тих реквізитів, що ця заява містить нині (п. 11 Порядку №504), у ній треба буде зазначити дані пов'язаних осіб для їх ідентифікації (структура групи пов'язаних осіб та критерії пов'язаності передбачені підпунктом 14.1.159 ПКУ).

До заяви треба буде додати і певний пакет документів, у тому числі проєкт договору. Перелік таких документів (нині наведений у п. 11-12 Порядку №504) з 1 січня не зміниться, але їх теж доведеться надати в електронній формі!

Процедура укладення договору загалом не змінилася. Але зверніть увагу: електронне листування застосовуватиметься й надалі.

Зокрема, у разі коли припинення процедури узгодження ціноутворення ініціює ДПС, платник податків має право протягом 15 к. д. з дати надходження відповідного повідомлення від ДПС подати заяву з метою заперечення щодо припинення процедури узгодження ціноутворення засобами електронного зв'язку в електронній формі (у разі наявності технічної можливості) з використанням електронного кабінету з накладенням КЕП із дотриманням вимог Закону про ЕДП.

За результатами розгляду заяви ДПС приймає рішення щодо продовження процедури узгодження ціноутворення або її припинення, про що повідомляє засобами електронного кабінету в електронній формі платника податків протягом 30 к. д. з дня надходження заяви.

Або ось таке: ДПС повідомлятиме платника податків шляхом надсилання листа в електронній формі з накладенням КЕП із дотриманням вимог Закону про ЕДП з одночасним повідомленням про надсилання листа на електронну адресу, зазначену ним під час подання заяви, про наявність підстав для припинення дії договору.

Платник податків протягом 10 к. д. з дати отримання листа має право подати до ДПС заяву з метою заперечення щодо припинення дії договору засобами електронного зв'язку в електронній формі (у разі наявності технічної можливості) з використанням електронного кабінету з накладенням КЕП з дотриманням вимог Закону про ЕДП. Заява розглядається ДПС протягом 30 к. д. з дати її надходження. Платник податків (його уповноважена особа та/або представник) має право брати участь у розгляді заяви.

У разі надходження від платника податків заяви, поданої з метою заперечення щодо припинення дії договору, в зазначені строки рішення про припинення дії договору приймається ДПС виключно за результатами розгляду заяви.

Тобто хронометраж процедур не зміниться. Не зміниться і строк дії договору — 5 календарних років, з можливістю пролонгації.

А от форма обміну інформацією стане здебільшого електронною (хоча у заявах і надалі зазначатиметься, про всяк випадок, поштова адреса)!

Нормативна база

  • Закон про ЕДП — Закон України від 05.10.2017 р. №2155-VIII «Про електронні довірчі послуги».
  • Порядок №504 — Порядок попереднього узгодження ціноутворення у контрольованих операціях, за результатами якого укладаються договори, що мають односторонній, двосторонній та багатосторонній характер, для цілей трансфертного ціноутворення, затверджений постановою КМУ від 17.07.2015 р. №504.
  • Порядок №1114 — Порядок попереднього узгодження ціноутворення у контрольованих операціях, за результатами якого укладаються договори, що мають односторонній, двосторонній та багатосторонній характер, для цілей трансфертного ціноутворення, затверджений постановою КМУ від 28.10.2021 р. №1114.

Ганна БИКОВА, «Дебет-Кредит»

До змісту номеру