• Посилання скопійовано

Щодо оподаткування земельної ділянки за договором оренди

Iндивідуальна податкова консультація ГУ ДПС у Миколаївській області від 21.07.2021 р. №2850/IПК/14-29-04-01-26

Щодо оподаткування земельної ділянки за договором оренди

Суттєво. Обов'язок внесення орендної плати за користування земельною ділянкою припиняється з дати внесення відомостей про припинення речового права (оренди) до Державного реєстру речових прав на нерухоме майно.

! Орендарям земельних ділянок

Головне управління ДПС у Миколаївській області на звернення щодо оподаткування земельної ділянки за договором оренди, керуючись ст. 52 Податкового кодексу України (далі — Кодекс), повідомляє.

Товариство просить надати індивідуальну податкову консультацію стосовно дати припинення у нього обов'язку зі справляння орендної плати (далі — Плата) за користування земельною ділянкою.

Товариство без надання тексту договору оренди землі, укладеного з органом місцевого самоврядування (далі — Рада), поінформувало про прийняття Радою рішення «Про припинення права користування земельною ділянкою Товариством» (далі — Рішення).

Підставою для нарахування орендної плати за земельну ділянку є договір оренди такої земельної ділянки (п. 288.1 ст. 288 Кодексу).

Землекористувачі сплачують Плату з дня виникнення права користування земельною ділянкою. У разі припинення права користування земельною ділянкою Плата сплачується за фактичний період перебування землі у користуванні у поточному році (п. 287.1 ст. 287 Кодексу).

Офіційним визнанням і підтвердженням державою факту набуття, зміни або припинення відповідного права, у тому числі припинення права оренди земельної ділянки, є державна реєстрація речових прав на нерухоме майно та їх обтяжень відповідно до Закону України «Про державну реєстрацію речових прав на нерухоме майно та їх обтяжень» (ст. 126 Земельного кодексу України).

Водночас п. 1 Рішення визначено, що право користування земельною ділянкою у Товариства припиняється з дати державної реєстрації припинення права оренди в реєстрі нерухомого майна, але не раніше дати прийняття відповідного рішення.

Таким чином, обов'язок внесення Плати у Товариства припиняється з дати внесення відомостей про припинення у Товариства речового права (оренди) до Державного реєстру речових прав на нерухоме майно відповідно до Закону України «Про державну реєстрацію речових прав на нерухоме майно та їх обтяжень» — з 09.06.2021 р.

Податкова консультація має індивідуальний характер і може використовуватися виключно платником податків, якому надано таку консультацію (п. 52.2 ст. 52 Кодексу).

До змісту номеру