• Посилання скопійовано

Коментар

До індивідуальної податкової консультації ГУ ДПС у м. Києві від 20.07.2021 р. №2833/IПК/26-15-04-02-16

Коли є пільга з ПДВ на медогляди водіїв?

Податківці в IПК від 20.07.2021 р. №2833/IПК/26-15-04-02-16 (див. «ДК» №36/2021) розповіли про правила оподаткування ПДВ послуг щозмінних передрейсових і післярейсових медичних оглядів та порядку заповнення податкових накладних.

Зміст запиту

Підприємство має ліцензію Міністерства охорони здоров'я на провадження господарської діяльності з медичної практики та має у своєму штаті медичних працівників, що дозволяє йому надавати послуги з проведення щозмінних передрейсових та післярейсових медичних оглядів водіїв транспортних засобів на договірних умовах іншим суб'єктам господарювання, для яких проведення таких оглядів водіїв транспортних засобів є обов'язком.

Як оподатковувати ПДВ ці послуги та скласти на них ПН?

Податківці у коментованій IПК звернулися до загальних норм ПКУ щодо визначення постачання послуг та норм розділу V ПКУ.

Відповідно до пп. «б» п. 185.1 ПКУ об'єктом оподаткування ПДВ є операції платників податку з постачання послуг, місце постачання яких згідно зі ст. 186 ПКУ розташоване на митній території України.

А постачанням послуг за нормами пп. 14.1.185 ПКУ є будь-яка операція, що не є постачанням товарів, чи інша операція з передачі права на об'єкти права інтелектуальної власності й інші нематеріальні активи чи надання інших майнових прав стосовно таких об'єктів права інтелектуальної власності, а також надання послуг, що споживаються під час вчинення певної дії або провадження певної діяльності.

Окремо податківці звернули увагу на норму пп. 197.1.5 ПКУ. За ним операції з постачання послуг з охорони здоров'я закладами охорони здоров'я, що мають ліцензію на постачання таких послуг, а також постачання послуг реабілітаційними установами для осіб з інвалідністю та дітей з інвалідністю, що мають ліцензію на постачання таких послуг відповідно до законодавства, звільняються від оподаткування ПДВ, крім послуг, визначених пп. «а» — «о» пп. 197.1.5 ПКУ.

Відповідно до цих норм податківці уточнили, що пільгу з ПДВ мають право використовувати виключно заклади охорони здоров'я та реабілітаційні установи для осіб з інвалідністю та дітей з інвалідністю, які мають ліцензію на постачання послуг з охорони здоров'я.

Також вони наголосили, що Перелік закладів охорони здоров'я затверджено наказом Міністерства охорони здоров'я України від 28.10.2002 р. №385.

Але це загальні норми щодо звільнення від ПДВ закладів охорони здоров'я.

Нагадаємо!

Результати проведеного передрейсового та післярейсового медичного огляду заносяться до Журналу щозмінного передрейсового та післярейсового медичних оглядів водіїв.

Медичний працівник власноруч заповнює усі графи Журналу, а водій ставить свій підпис у графі «Підпис водія про відсутність скарг».

За наявності дорожнього листа медичним працівником робиться запис у ньому про результат контролю стану здоров'я водія автотранспортного засобу.

Пункт 1.4 Положення про медичний огляд кандидатів у водії та водіїв транспортних засобів,
затвердженого наказом МОЗ, МВС від 31.01.2013 р. №65/80

Щодо можливості застосування пільги з ПДВ стосовно медоглядів водіїв

По-перше, податківці навели норми ст. 45 Закону про дорожній рух. За нею медичний огляд проводиться з метою визначення здатності кандидатів у водії і водіїв до безпечного керування транспортними засобами. Зазначений огляд включає: попередні, періодичні, щозмінні передрейсові і післярейсові огляди, а також позачергові огляди, зумовлені необхідністю.

А відповідно до пп. «в» та «з» пп. 197.1.5 ПКУ оподаткуванню ПДВ на загальних підставах за основною ставкою підлягають послуги з проведення профілактичних медичних оглядів із підготовкою висновку про стан здоров'я на прохання громадян та послуги з проведення медичного огляду осіб для видачі:

— дозволу на право отримання та носіння зброї громадянам, крім військовослужбовців і посадових осіб, носіння зброї якими передбачено законодавством;

— відповідних документів на виїзд громадян за кордон за викликом родичів, що мешкають у зарубіжних країнах, оздоровлення в зарубіжних лікувальних або санаторних закладах за власним бажанням, а також у службові відрядження (крім державних службовців, робота яких пов'язана з такими виїздами і які мають відповідні медичні документи);

— посвідчення водія транспортного засобу.

На підставі цих норм податківці наголосили: якщо організація проведення та фінансування медичних заходів з метою визначення здатності водіїв до безпечного керування транспортними засобами для роботодавця є обов'язком згідно із законодавством та медичні огляди проводяться закладами охорони здоров'я, які мають ліцензію на постачання послуг з охорони здоров'я, то операції з їх проведення звільняються від оподаткування ПДВ.

Щодо окремих питань складання ПН на звільнені від ПДВ послуги з медоглядів

Так от, податківці в IПК уточнили, що у податковій накладній, складеній на операції з постачання товарів/послуг, які звільняються від оподаткування ПДВ, у графі «складена на операції, звільнені від оподаткування» верхньої лівої частини ставлять позначку «Без ПДВ» (пункт 17 Порядку №1307). У графі 9 податкової накладної зазначають код пільги.

Код пільги на послуги з медоглядів

Код пільги зазначають згідно з довідниками податкових пільг.

З 01.07.2021 р. чинними є Довідник №104/1 податкових пільг, що є втратами доходів бюджету (далі — Довідник №104/1), і Довідник №104/2 інших податкових пільг.

Відповідно до Довідника №104/1 операціям із постачання послуг з охорони здоров'я закладами охорони здоров'я, що мають ліцензію на постачання таких послуг, а також постачання послуг реабілітаційними установами для осіб з інвалідністю та дітей з інвалідністю, що мають ліцензію на постачання таких послуг відповідно до законодавства, крім послуг, зафіксованих у пп. «а» — «о» пп. 197.1.5 ПКУ, присвоєно код 14060409.

Наведемо ще детальний алгоритм заповнення податкової накладної на звільнені операції. Свого часу податківці розміщували його у ЗIР, підкатегорія 101.16.

До розділу А табличної частини податкової накладної (рядки I — XII) вносять узагальнені дані за операціями, на які складається така податкова накладна, а саме:

— у рядку I — загальну суму коштів, що підлягають сплаті з урахуванням ПДВ;

— у рядку XI — загальний обсяг постачання товарів/послуг.

Рядки II — Х розділу А не заповнюють.

До розділу Б табличної частини податкової накладної вносять дані у розрізі номенклатури постачання товарів/послуг, а саме:

1) у графі 2 — опис (номенклатуру) товарів/послуг продавця;

2) у графах 3.1, 3.3 — код товару згідно з УКТ ЗЕД або код послуги згідно з Державним класифікатором продукції та послуг;

3) у графах 4 та 5 — одиницю виміру товарів/послуг;

4) у графі 6 — кількість (об'єм, обсяг) постачання товарів/послуг;

5) у графі 7 — ціну постачання одиниці товару/послуги без урахування ПДВ;

6) у графі 8 — код ставки 903;

7) у графі 9 — код відповідної пільги за Довідниками податкових пільг;

8) у графі 10 — обсяг постачання (база оподаткування) без урахування ПДВ;

9) графа 11 — не заповнюють (нулі, прочерки та інші знаки чи символи у цій графі не проставляють).

Нормативна база

  • ПКУ — Податковий кодекс України від 02.12.2010 р. №2755-VI.
  • Закон про дорожній рух — Закон України від 30.06.1993 р. №3353-XII «Про дорожній рух».
  • Порядок №1307 — Порядок заповнення податкової накладної, затверджений наказом Мінфіну від 31.12.2015 р. №1307.

Ганна РУСАНОВА, «Дебет-Кредит»

До змісту номеру