• Посилання скопійовано

Що нового

Зміна в Порядку продажу об'єктів великої приватизації

! Суб'єктам великої приватизації

Кабмін вніс зміну до Порядку продажу об'єктів великої приватизації державної власності, затвердженого постановою КМУ від 10.05.2018 р. №386.

Порядок доповнено новим пунктом 8-1, відповідно до якого тимчасово, на період встановлення Кабміном карантину та обмежувальних заходів щодо запобігання виникненню та поширенню гострої респіраторної хвороби COVID-19, спричиненої коронавірусом SARS-CoV-2, у разі визнання органом приватизації аукціону з умовами таким, що не відбувся, аукціон з умовами проводиться повторно з урахуванням положень цього Порядку. Повторний аукціон з умовами проводиться на умовах продажу, затверджених КМУ для аукціону з умовами, визнаного таким, що не відбувся.

Постанова Кабінету Міністрів Українивід 26.08.2021 р. №906 чинна з 28.08.2021 р.


Стабільність на ринку природного газу забезпечено законодавчо

! Суб'єктам ринку природного газу

У зв'язку з офіційним опублікуванням у газеті «Голос України» 28.08.2021 р. наступного дня набрав чинності Закон «Про заходи, спрямовані на подолання кризових явищ та забезпечення фінансової стабільності на ринку природного газу».

Дія цього Закону поширюється на відносини із врегулювання заборгованості за придбаний у НАК «Нафтогаз України» природний газ, послуги з його розподілу і транспортування та виключно на суб'єктів ринку природного газу, що включені до реєстру підприємств, які беруть участь у процедурі врегулювання заборгованості суб'єктів ринку природного газу.

Закон передбачає:

— процес реструктуризації заборгованості підприємств теплопостачання за природний газ перед НАК «Нафтогаз України»;

— можливість погашення коштом державного бюджету заборгованості з різниці в тарифах перед підприємствами теплокомуненерго та водопровідно-каналізаційного господарства;

— включення до заборгованості, яка підлягає реструктуризації, заборгованості підприємств, щодо якої ухвалені судові рішення або укладено мирові угоди.

Підпункт «г» пп. 7 п. 2 розд. II «Прикінцеві та перехідні положення» Закону (нова редакція абз. 1 ч. 5 ст. 6 Закону «Про ринок електричної енергії» щодо «постачальника останньої надії») набирає чинності 01.11.2021 р.

Закон України від 14.07.2021 р. №1639-IX чинний з 29.08.2021 р.


Уряд пропонує два перенесення робочих днів у 2022 році

! Працедавцям

З метою забезпечення раціонального використання робочого часу і створення сприятливих умов для святкування у 2022 році 8 березня — Міжнародного жіночого дня та 28 червня — Дня Конституції України Кабмін рекомендує керівникам підприємств, установ та організацій (крім органів Пенсійного фонду, АТ «Укрпошта», Державної казначейської служби та банківських установ) для працівників, яким установлено п'ятиденний робочий тиждень із двома вихідними днями в суботу та неділю, перенести у 2022 році в порядку та на умовах, визначених законодавством, робочі дні з:

понеділка 7 березня — на суботу 12 березня;

понеділка 27 червня — на суботу 2 липня.

Спеціальний режим роботи банків та їх установ у ці дні визначає Нацбанк.

Розпорядження КМУ від 26.08.2021 р. №1004-р чинне з 26.08.2021 р.


Удосконалено Положення про виготовлення, зберігання, продаж марок акцизного податку

! Виробникам і торговцям алкоголем і тютюном

Кабмін вніс зміни до Положення про виготовлення, зберігання, продаж марок акцизного податку та маркування алкогольних напоїв, тютюнових виробів і рідин, що використовуються в електронних сигаретах, затвердженого постановою КМУ від 27.12.2010 р. №1251.

Зокрема, п. 10 Положення доповнено новим абзацом 6, згідно з яким строк одержання марок акцизного податку покупцем марок (виробником) визначається за погодженням між продавцем марок і покупцем марок, але становить не більше 3 робочих днів від дати подання таким покупцем зазначених у пункті 10 документів.

Новим абз. 3 п. 27 Положення визначено, що строк утилізації повернутих продавцю пошкоджених марок акцизного податку становить не більше 120 календарних днів з моменту отримання ним таких марок для їх подальшої утилізації.

Постанова КМУ від 26.08.2021 р. №901
набирає чинності з дня офіційного опублікування,
станом на 01.09.2021 р. офіційно не опублікована


Затверджено форму декларації для одноразового спецдекларування

! Фізособам

Мінфін відповідно до Закону від 15.06.2021 р. №1539-IX (Закон про податкову амністію) затвердив Форму одноразової (спеціальної) добровільної декларації та Порядок її подання.

Одноразове (спеціальне) добровільне декларування — це особливий порядок добровільного декларування фізичною особою належних їй активів, розміщених на території України та/або за її межами, якщо такі активи фізичної особи були одержані (набуті) такою фізичною особою за рахунок доходів, що підлягали на дату їх нарахування (отримання) оподаткуванню в Україні, та з яких не були сплачені або сплачені не в повному обсязі податки і збори відповідно до вимог законодавства з питань оподаткування та/або міжнародних договорів, згода на обов'язковість яких надана Верховною Радою України, та/або які не були задекларовані в порушення податкового та валютного законодавства, контроль за дотриманням якого покладено на контролюючі органи, протягом будь-якого з податкових періодів, що мали місце до 1 січня 2021 року.

Одноразове (спеціальне) добровільне декларування проводиться з 1 вересня 2021 року до 1 вересня 2022 року та передбачає сплату збору з одноразового (спеціального) добровільного декларування.

Збір з одноразового (спеціального) добровільного декларування самостійно розраховується декларантом з вартості належних йому активів з урахуванням ставок такого збору, визначених підрозділом 9-4 розд. XX «Перехідні положення» Податкового кодексу, та відображається ним в одноразовій (спеціальній) добровільній декларації.

Наказ Мінфіну від 02.08.2021 р. №439 чинний з 01.09.2021 р.


Затверджено форму звіту про рух товарів у вільній митній зоні

! Утримувачам вільної митної зони, суб'єктам ЗЕД

Міністерство фінансів України відповідно до ч. 1 ст. 435 МКУ затвердило форму звіту про рух товарів у вільній митній зоні.

Нагадаємо, що згідно з ч. 1 ст. 435 МКУ утримувач вільної митної зони або особи, які здійснюють операції з товарами на території цієї зони, ведуть облік всіх іноземних та українських товарів, що перебувають у зазначеній зоні, і щомісячно подають митним органам звіт про рух товарів у вільній митній зоні за попередній місяць за формою, що встановлюється центральним органом виконавчої влади, що забезпечує формування та реалізує державну фінансову політику.

Будь-які зміни, що відбуваються з товарами в межах території вільної митної зони, повинні відображатися в облікових документах. Митні органи мають право вимагати подання позачергового звіту не частіше, ніж один раз на рік.

Наказ Мінфіну від 30.07.2021 р. №434 чинний з 01.09.2021 р.


Оновлено порядок відшкодування ФГВФО коштів за вкладами

! Банкам, фізособам-вкладникам

Фонд гарантування вкладів фізичних осіб затвердив зміни до Положення про порядок відшкодування Фондом гарантування вкладів фізичних осіб коштів за вкладами, затвердженого рішенням виконавчої дирекції Фонду від 09.08.2012 р. №14.

Зокрема, викладено в новій редакції розділ III «Порядок відшкодування Фондом коштів за вкладами» та розділ V «Особливості здійснення виплат гарантованих сум відшкодування засобами Системи (через ПЦФ)».

Також у новій редакції викладено додатки 3 «Структура інформаційного рядка файла» та 6 «Перелік».

Рішення ФГВФО від 22.06.2021 р. №625 чинне з 31.08.2021 р.


Нацбанк оновив Положення про процентну політику

! Банкам і їхнім клієнтам

Нацбанк виклав у новій редакції Положення про процентну політику Національного банку України, затверджене постановою Правління НБУ від 21.04.2016 р. №277.

Так, за новою редакцією Положення Нацбанк з метою реалізації процентної політики встановлює такі процентні ставки:

облікову (ключову);

за інструментами постійного доступу Нацбанку;

за основними операціями Нацбанку з регулювання ліквідності банків;

за іншими інструментами Нацбанку з регулювання ліквідності банків;

за операціями своп процентної ставки Нацбанку.

У попередній редакції йшлося про ставки:

1) облікову;

2) за інструментами постійного доступу НБУ;

3) за депозитними сертифікатами НБУ;

4) за кредитами рефінансування;

5) за операціями своп процентної ставки НБУ.

Також внесено зміни до Положення про застосування Національним банком України стандартних інструментів регулювання ліквідності банківської системи, затвердженого постановою НБУ від 17.09.2015 р. №615.

Зокрема, уточнено, що процентна ставка за кредитами рефінансування понад 14 днів та довгостроковими кредитами рефінансування визначається з урахуванням сталої величини, розмір якої встановлюється окремим рішенням Правління НБУ.

Процентна ставка за кредитами рефінансування понад 14 днів та довгостроковими кредитами рефінансування, що встановлюється під час проведення кількісного тендера з підтримання ліквідності банків, визначається на рівні облікової ставки плюс стала величина.

Процентна ставка за кредитами рефінансування понад 14 днів та довгостроковими кредитами рефінансування, що встановлюється під час проведення процентного тендера з підтримання ліквідності банків, визначається на рівні, який не може бути нижчим за облікову ставку плюс стала величина.

Стала величина є незмінною протягом усього строку користування кредитом рефінансування понад 14 днів та довгостроковим кредитом рефінансування. Процентна ставка за довгостроковим кредитом рефінансування в разі зміни облікової ставки Національного банку України підлягає коригуванню на розмір її зміни.

Встановлено, що НБУ проводить операції з розміщення депозитних сертифікатів овернайт / тендери з розміщення депозитних сертифікатів за процентною ставкою, порядок визначення розміру якої встановлюється нормативно-правовим актом НБУ з питань процентної політики.

Постанова НБУ від 26.08.2021 р. №90 набирає чинності 10.09.2021 р.


Змінено карантинні правила для банків

! Банкам і їхнім клієнтам

Національний банк України з метою мінімізації негативного впливу карантинних обмежень на банківську систему, фінансову стабільність та економіку України вніс зміни до Правил роботи банків України у зв'язку з установленням карантину та запровадженням обмежувальних протиепідемічних заходів із метою запобігання поширенню коронавірусної хвороби COVID-19, затверджених постановою Правління НБУ від 21.12.2020 р. №160, доповнивши пункт 8 Правил двома новими підпунктами 4 і 5.

Згідно з пп. 4 банки під час застосування вимог Положення про плани відновлення діяльності банків України та банківських груп (затверджене постановою Правління НБУ від 18.07.2019 р. №95) не пізніше 31.12.2021 р. подають до Національного банку плани відновлення діяльності, розроблені в 2021 році з урахуванням здійсненого стрес-тестування відповідно до вимог розд. V Положення №95 із застосуванням:

для банків, які набули статусу системно важливого банку, — двох стрес-сценаріїв: комбінованого (найбільш жорсткого) стрес-сценарію та стрес-сценарію, визначеного Нацбанком;

для банків, які не набули статусу системно важливого банку, — комбінованого (найбільш жорсткого) стрес-сценарію.

Згідно з пп. 5, у разі отримання від Нацбанку листа із зазначенням переліку недоліків, виявлених за результатами розгляду планів відновлення діяльності, поданих згідно з вищезгаданими нормами, банки уживають заходів щодо недопущення таких недоліків під час розроблення планів відновлення діяльності в 2022 році.

Постанова Національного банку Українивід 19.08.2021 р. №89 чинна з 21.08.2021 р.


Нові Граничні тарифи на універсальні послуги поштового зв'язку

! Усім

Національна комісія, що здійснює державне регулювання у сфері зв'язку та інформатизації, затвердила Граничні тарифи на універсальні послуги поштового зв'язку.

Оператори мають право знижувати Граничні тарифи, але не нижче собівартості відповідної послуги.

У Граничних тарифах ураховано вартість бланків, які використовуються при наданні універсальних послуг поштового зв'язку.

У нових Граничних тарифах вартість відправлення простого непріоритетного листа масою до 50 г включно становить 10,50 грн, пріоритетного — 13 грн, бандеролі масою до 250 г включно — 15,75 і 19,50 грн відповідно, доплата за рекомендоване відправлення понад плату за масу — 9,50 грн. Усі тарифи наведено без ПДВ.

Водночас втрачає чинність рішення НКРЗI від 03.09.2019 р. №403, яким було затверджено попередні Граничні тарифи.

Рішення НКРЗI від 10.08.2021 р. №299
набирає чинності з дня офіційного опублікування,
станом на 01.09.2021 р. офіційно не опубліковане


Нові форми звітності для закладів загальної середньої освіти

! Закладам загальної середньої освіти

Міністерство освіти і науки України затвердило:

1) форму звітності №ЗНЗ-1 (один раз на рік) «Звіт закладу загальної середньої освіти» та інструкцію щодо її заповнення;

2) форму звітності №76-РВК (один раз на рік) «Зведений звіт закладів загальної середньої освіти» та інструкцію щодо її заповнення.

Форма звітності №ЗНЗ-1 (один раз на рік) «Звіт закладу загальної середньої освіти» поширюється на всі заклади загальної середньої освіти незалежно від форм власності та підпорядкування (включаючи спеціальні заклади та заклади спеціалізованої освіти, що забезпечують здобуття повної загальної середньої освіти).

Зведений звіт за формою №76-РВК складають органи управління у сфері освіти, департаменти (управління) освіти і науки ОДА і КМДА.

Форма звітності №ЗНЗ-1 (один раз на рік) «Звіт закладу загальної середньої освіти» щороку складається закладами станом на 5 вересня та подається не пізніше ніж 10 вересня року, наступного за звітним:

органу управління у сфері освіти за їх місцезнаходженням;

органу, до сфери управління якого належить цей заклад (крім підпорядкування Міністерству освіти і науки).

Зазначені форми та інструкції вводяться в дію починаючи зі звіту на початок 2021/2022 навчального року.

Водночас втратив чинність Наказ Міністрерства освіти і нгауки від 27.08.2018 р. №936 «Про затвердження форм звітності з питань діяльності денних загальноосвітніх навчальних закладів та інструкцій щодо їх заповнення».

Наказ МОН від 30.07.2021 р. №868 чинний з 27.08.2021 р.


Договір про надання телекомунікаційних послуг можна підписати електронно

! Операторам і провайдерам

Національна комісія, що здійснює державне регулювання у сфері зв'язку та інформатизації, внесла зміни до Основних вимог до договору про надання телекомунікаційних послуг, затверджених рішенням НКРЗI від 29.11.2012 р. №624.

Зокрема, визначено, що оператори, провайдери під час укладання договорів можуть використовувати електронний сенсорний пристрій або інші технічні засоби, що забезпечують додавання до договору створеного стороною електронного підпису або іншого аналога власноручного підпису, який має таку саму юридичну силу, як і власноручний підпис, та прирівнюється до власноручного підпису в разі дотримання положень цих Основних вимог.

Рішення НКРЗI від 20.07.2021 р. №270 чинне з 25.08.2021 р.

Новини підготувала Анастасія ПОРИТКО, «Дебет-Кредит»

До змісту номеру